Europees Parlement stemt voor DSA en DMA om grote techbedrijven te reguleren

dsa digital services act

Het Europees Parlement stemde vandaag officieel voor de Digital Markets Act (DMA) en digital Services Act (DSA). Hiermee is opnieuw een belangrijke horde genomen richting het in werking treden van beide wetten.

Eerder dit jaar werden de teksten van DSA goedgekeurd in januari en DMA eind maart. Beide zijn belangrijk om grote technologiebedrijven te reguleren die in Europa actief zijn. DMA kreeg 599 stemmen voor en elf stemmen tegen, een overweldigende meerderheid. DSA kreeg iets meer concurrentie, 539 voor en 54 tegen, maar nog steeds een duidelijke meerderheid.

Europa neemt met het stemmen een belangrijke horde om beide actief te krijgen. Volgende stap in het proces is de goedkeuring door de Europese Raad. DSA komt daar later deze maand aan bod, DMA volgt in september.

DSA heeft een doorlooptijd van 15 maanden na goedkeuring door de Europese Raad, DMA kan na acceptatie al na zes maanden in werking treden.

DSA en DMA

De Digital Services Act legt de focus op de manier waarop er met content wordt omgegaan. Zo wil Europa desinformatie bestrijden en illegale content aanpakken. Lees hier wat het allemaal inhoudt.

DMA is een uitbreiding op DSA en moet ervoor zorgen dat grote techspelers, de zogenaamde ‘gatekeepers’, eerlijke concurrentie toelaten. Onder gatekeepers behoren bedrijven die ofwel meer dan 6,5 miljard euro verdienden in de laatste drie jaar of die het afgelopen financiële jaar een gemiddelde marktwaarde hadden van meer dan 65 miljard euro. Het zal je niet verbazen dat giganten zoals Google forse lobbycampagnes hebben opgezet om de wet zoveel mogelijk te beïnvloeden. Lees ons achtergrondstuk rond de Digital Markets Act hier.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home