EU keurt supercomputers goed voor AI-ontwikkeling binnen EuroHPC

Het EuroHPC-project mag dankzij een wijziging nu aan de slag met artificiële intelligentie. Het doel is om ‘AI-fabrieken’ te bouwen over heel Europa.

De Raad heeft vandaag een wijziging goedgekeurd in de regelgeving van de Europese High-Performance Computing (EuroHPC) gezamenlijke onderneming. Deze wijziging breidt de doelstellingen uit om de ontwikkeling en werking van ‘AI-fabrieken’ te omvatten. AI-fabrieken zijn entiteiten die een supercomputing service-infrastructuur voor AI bieden.

De aangepaste regelgeving maakt de supercomputercapaciteit van de EU toegankelijker voor innovatieve Europese start-ups en kmo’s om hun AI-modellen te trainen en hun projecten te ontwikkelen. Dit is de laatste stap in de besluitvormingsprocedure.

Supercomputers voor AI

Met de vandaag goedgekeurde regelgeving zal de EuroHPC AI-fabrieken promoten en beheren. Deze faciliteiten moeten een AI-supercomputer, een bijbehorend datacenter en AI-georiënteerde supercomputing-diensten omvatten.

De activiteiten van AI-fabrieken zullen toegankelijk zijn voor zowel publieke als private gebruikers, met specifieke toegangsvoorwaarden voor start-ups en kmo’s.

lees ook

EU ontwikkelt software om snelste supercomputers effectief te gebruiken

De gastentiteiten van AI-fabrieken kunnen EU-financiële steun ontvangen om tot 50 procent van de aanschafkosten van AI-supercomputers en tot 50 procent van de operationele kosten te dekken. AI-supercomputers zullen voornamelijk worden gebruikt om AI-trainingsmodellen, toepassingen en oplossingen te ontwikkelen en te testen.

Na de goedkeuring door de Raad vandaag is de wettelijke akte aangenomen. De wijziging in de regelgeving zal de komende dagen worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie en 20 dagen later in werking treden.

Achtergrond

De EuroHPC gezamenlijke onderneming werd in 2018 opgericht om supercomputers in Europa een boost te geven. Sinds de oprichting heeft EuroHPC negen supercomputers aangeschaft, verspreid over Europa.

Tot nu toe waren de hoofddoelen van de EuroHPC het ontwikkelen, implementeren, uitbreiden en onderhouden van het supercomputing-systemen. Ook kwantumcomputers en data-infrastructuur ecosystemen vallen daaronder. Het project moet het gebruik ervan bevorderen, alsook kennis ondersteunen van de ontwikkeling van computervaardigheden voor de Europese wetenschap en industrie.

Op 24 januari 2024 stelde de Commissie een verordening voor om het huidige wettelijke kader (Raadsverordening (EU) 2021/1173) te wijzigen, waarbij een extra doelstelling voor de gezamenlijke onderneming werd geïntroduceerd: het ondersteunen van de ontwikkeling van een AI-ecosysteem in de EU door het ontwikkelen en beheren van AI-fabrieken. Lidstaten bereikten op 23 mei een politiek akkoord over de wijziging. Vandaag is dat akkoord gepubliceerd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home