Apple en Meta mogen grote EU-klacht verwachten voor het einde van de zomer

De Europese Commissie zal nog voor het einde van de zomer een grote klacht indienen tegen Apple en Meta, als gevolg van vermeende schendingen van de Digital Markets Act.

Apple en Meta kijken hoogstwaarschijnlijk aan tegen een klacht van de Europese Commissie. Die vindt dat de twee bedrijven hun voeten hebben geveegd aan de Digital Markets Act (DMA). De klacht zou nog voor de zomer geformuleerd worden. Dat weet Reuters op gezag van drie anonieme bronnen.

De Europese Commissie startte eind maart een onderzoek naar Apple, Meta en ook Alphabet in het kader van de DMA-wetgeving. Apple en Meta zouden nu als prioritaire gevallen bestempeld zijn.

Steering en betaal-opt-out

De commissie vreest dat Apple de regels rond steering niet respecteert. Daarbij moet het bedrijf ervoor zorgen dat zijn ecosysteem voldoende open is, en toelaten dat ontwikkelaars klanten via apps naar oplossingen buiten de App Store sturen. Ook de keuzevrijheid, bijvoorbeeld inzake de browser, ligt onder vuur, al zou deze eerste klacht daar nog geen rekening mee houden.

Meta probeerde dan weer slim aan de DMA te voldoen via een ‘akkoord of betalen’-strategie, met een prijzige abonnementsformule voor wie niet akkoord is met bepaald gebruik van zijn of haar data. Een opt-out zonder de rekening gepresenteerd te krijgen, bestaat niet. Ook dat vindt de Commissie maar dubieus.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home