EU vraagt Amazon om uitleg in verband met DSA-regels

De Europese Commissie heeft Amazon om meer uitleg gevraagd in verband met verschillende praktijken die in strijd kunnen zijn met de Digital Services Act. Van een formeel onderzoek is op dit moment nog geen sprake.

De Europese Commissie heeft een vraag voor informatie (request for information of RFI) gestuurd naar Amazon in het kader van de Digital Services Act (DSA).  De DSA omvat regels waaraan grote online platformen zich moeten houden. Amazon staat geclassificeerd als een zogenaamd Very Large Online Platform, en dat brengt verschillende plichten met zich mee.

Transparantieplicht

Zo moet Amazon transparant zijn over onder andere zijn aanradingssysteem. Dat mag geen zwarte doos zijn die gebruikers suggesties geeft. Amazon moet bijvoorbeeld meegeven welke inpunt een rol speelt, en welke metadata in de systemen wordt gebruikt. Ook moeten Europese gebruikers de kans krijgen om zich uit te schrijven voor dergelijke algoritmes.

lees ook

Europese Digital Services Act volledig in werking voor grote en kleinere bedrijven: waarvoor dient de richtlijn?

Verder wil de Europese Commissie dat Amazon informatie deelt over het ontwerp, de ontwikkeling, de uitrol, het testen en het onderhoud van de online-interface van de Amazon Stora Ad Library. De EU wil documentatie over hoe Amazon daar de risico’s beoordeeld. Het bedrijf heeft tot 26 juli om in te gaan op de FRI van de commissie. Die zal de gedeelde informatie dan bestuderen. Indien de Commissie onregelmatigheden ziet, kan ze vervolgens een onderzoek instellen.

De Europese Commissie is een versnelling hoger geschakeld sinds de DSA en de DMA van kracht zijn. Meta, Microsoft en Apple zijn onder die nieuwe regels al het doelwit geworden van verschillende antitrust-klachten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home