Europese Unie onthult definitieve invulling Digital Markets Act

DMA

Update 25/03: De EU stelde donderdag de Digital Markets Act (DMA) voor. De wet moet de macht van grote techspelers inperken en gebruikers meer macht en keuzevrijheid geven.

Onder de wetgeving vallen bedrijven met een marktkapitalisatie van minstens 75 miljard euro of een jaaromzet van 7,5 miljard euro. Daarnaast moeten de bedrijven een bepaalde dienst aanbieden zoals een website, een chatplatform of socialemediasite, waarop minstens 45 miljoen gebruikers maandelijks actief zijn in de EU en 10.000 zakelijke gebruikers jaarlijks gebruik van maken.

Belangrijker is nog wat de DMA nu precies afdwingt. De belangrijkste bepaling is de verplichte samenwerking tussen verschillende chatplatformen. Daar lees je alles over in dit artikel. Verdere regelgeving verzekert dat techbedrijven persoonlijke gegevens van gebruikers enkel kunnen inzetten voor persoonlijke advertenties na uitdrukkelijke toestemming te geven. Het Parlement heeft tot slot bepaald dat iedere gebruiker de mogelijkheid moet krijgen zelf een webbrowser, virtuele assistent en zoekmachine te kiezen op nieuwe apparaten.

Betrokken bedrijven die de wetgeving negeren riskeren een boete die gelijk is aan tien procent van de globale jaaromzet van het jaar waarin de overtreding gebeurt. Waagt een bedrijf zich opnieuw aan een overtreding, dan loopt de boete op tot 20 procent.

Origineel 23/03: Binnenkort zullen grote bedrijven zoals Microsoft, Google, Amazon en Apple onderworpen zijn aan de DMA. In deze wet worden nieuwe antitrust-richtlijnen opgenomen die gericht zijn op grote internetbedrijven. De DMA is nu bijna klaar om in werking te treden, samen met de Digital Services Act.

Lange debatten

De wetgeving liet voor lange tijd op zich wachten door verhitte debatten in het Europees Parlement. Het grote struikelblok was de invulling van de term gatekeeper. Bedrijven die als gatekeeper bestempeld worden, zorgen volgen de EU dat kleine, nieuwe bedrijven geen kans maken in de digitale wereld.

Het heeft lange tijd geduurd vooraleer een overeenkomst bereikt werd over het minimale omzetbedrag. De minimale grootte van het bedrijf om als groot technologiebedrijf aanschouwt te worden was een ander struikelblok.

Nieuwigheden

Hoe deze wet ongeveer ingevuld zal worden, werd eerder al bekend. Volgens de Financial Times is de beurswaarde die bedrijven moeten hebben om als gatekeeper bestempeld te worden, gedaald. Eerder werd gespeculeerd over een minimaal bedrag van 80 miljard euro, nu wordt 75 miljard euro gedacht.

lees ook

Europa kiest voor brede toepassing Digital Markets Act

Het was al langer bekend dat gatekeepers minstens één internetdienst dienden aan te bieden. Momenteel komt daar nog een extra specificatie bij, want de diensten van het bedrijf moeten door minsten 45.000 gebruikers actief gebruikt worden.

Toepassing

Verder wordt al uit betrouwbare bron door de Financial Times vernomen welke regels de DMA oplegt. Zo moet het bijvoorbeeld mogelijk worden voor gebruikers om een e-maildienst en zoekmachine zelf te kiezen na de aankoop van een nieuwe smartphone. Verder is het bij smartphones belangrijk dat gebruikers in de toekomst vooraf geïnstalleerde applicaties handmatig kunnen verwijderen.

Techgiganten krijgen daarnaast strengere regels opgelegd over hoe zij om mogen gaan met persoonlijke data. Tot slot moeten berichtdiensten hun ecosysteem openbreken. Zo wordt het mogelijk via bijvoorbeeld Whatsapp een bericht te versturen naar het Messenger-account van de ontvanger.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home