Digital Services Act rolt in voltooiingsfase na goedkeuring Europees Parlement

De Digital Services Act is goedgekeurd door het voltallig Europees Parlement. Hiermee is al twee keer voor de voorlopige wettekst gestemd. Een toekomst waarin internetplatformen strenger moeten optreden tegen onveilige inhoud komt hiermee een stap dichterbij.

Na een eerste goedkeuring van de commissie interne markt en consumentenbescherming van het Europees Parlement, stemt nu ook een meerderheid in het volledige Europees Parlement voor de voorlopige wettekst. Uit de stemmingsresultaten mag gerust gezegd worden dat het ging over een overduidelijke meerderheid: 530 stemmen voor, 78 stemmen tegen en 80 onthoudingen.

Definitief is de Digital Services Act nog niet, de wettekst moet nu nog worden afgestemd door de Raad van Ministers, het Europarlement en de Europese Commissie onderling. Daarna is de Digital Services Act definitief en van kracht.

Veilige onlineruimte creëren

Aan de momentele inhoud van de wet is al een lang proces voorafgegaan. De wet verplicht alle internetdiensten om illegale content op hun platformen tegen te gaan. Om dat mogelijk te maken moeten mechanismen worden ingebouwd om dergelijke content tegen te gaan. Bedrijven die niet voldoen hangt een enorme boete boven het hoofd, waarbij tot 6% van de wereldwijde omzet kan worden geëist.

Lange tijd was de inhoud van de Digital Services Act voer voor discussie. Het wetsvoorstel dateerde namelijk al van 2020 en alle debatten zorgden ervoor dat techgiganten lange tijd vrij spel behielden. Eind vorig jaar nodigde het Europees Parlement ook Frances Haugen, Facebook-klokkenluider, uit om burgers zo goed mogelijk te kunnen beschermen tegen gepersonaliseerde advertenties met de wet.

Macht van grote internetbedrijven inperken

Samen met de Digital Services Act deed de Europese Commissie in 2020 ook een voorstel voor de Digital Markets Act. Eveneens een wet waar al hevig over gediscussieerd werd. In november 2021 bereikte het Europees Parlement uiteindelijk een overeenkomst over deze wet. Nu ook de tweede wet stilaan gefinaliseerd wordt, kan Europa binnenkort de machtspositie van grote internetbedrijven reguleren.

lees ook

Google trapt lobbycampagne tegen DMA in overdrive

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home