EU Chips Act officieel goedgekeurd, ondanks mager budget

Zoals verwacht heeft de EU haar plannen voor de Chips Act officieel goedgekeurd. De wet moet de Europese chipproductie meer dan verdubbelen, maar lijkt toch serieus wat financiële slagkracht te missen.

De EU heeft zoals verwacht de Chips Act goedgekeurd. De onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de lidstaten zijn afgerond en de steun is goedgekeurd. Daarmee is de laatste grote horde voor de Chips Act overwonnen.

De EU heeft grote ambities met het plan. De Chips Act moet het aandeel van Europa in de wereldwijde chipproductie meer dan verdubbelen, tot twintig procent in 2030. De EU heeft tijdens de Covid-pandemie vastgesteld dat microchips een strategisch erg belangrijk goed zijn, maar dat Europa erg afhankelijk is van de VS en vooral Azië voor de productie ervan.

De Chips Act zelf spreekt van 43 miljard aan investeringen in zowel de productie van microchips als belangrijk onderzoek ernaar. Dat laatste is belangrijk voor ons land, dat met Imec in Leuven één van de belangrijkste onderzoeksinstellingen voor chips ter wereld huisvest.

Grote ambitie, schaarse middelen

De vraag is maar wat de Chips Act echt waard is. Het bedrag van 43 miljard euro betekent in realiteit weinig tot niets. Voor de finale versie van de wet wordt er vanuit de Europese begroting amper 3,3 miljard euro voorzien. Dat is een peulenschil, terwijl de oorspronkelijke 43 miljard eigenlijk al aan de krappe kant is. De VS zetten via een gelijkaardig plan 53 miljard dollar opzij.

lees ook

EU start finalisering ‘Ketnet-competitiviteitsbeleid’ voor microchips

Om de voorziene 3,3 miljard in perspectief te zetten, kan je naar de geplande bouw van een moderne chipfabriek van Intel in Maagdenburg in Duitsland kijken. De kostprijs voor die site wordt momenteel op ongeveer 20 miljard dollar geraamd, waarvan Intel de helft als subsidie wil ontvangen. Wanneer je weet dat er dergelijke bedragen gemoeid zijn met chipproductie, kan je je afvragen hoe de EU een impact wenst te maken met 3,3 miljard euro. Duitsland zelf zet 20 miljard euro aan investeringen opzij.

Dat is ook Europarlementariërs niet ontgaan. In een eerder gesprek sprak Tom Vandenkendelaere (CD&V) nog van een “Ketnet-competitiviteitsbeleid”. Europa hoopt dat de 3,3 miljard voor een vliegwieleffect zal zorgen, dat investeringen van de Europese Centrale bank en de privésector zal aanwakkeren.

Goede start

Voor de Chips Act is de afronding van de onderhandelingen goed nieuws. De goedkeuring die nog rest, is in feite een formaliteit. De ambitie van de EU is eveneens lovenswaardig en het is goed dat er een wettelijk kader komt om de chipproductie op Europese bodem aan te wakkeren. Toch is het belangrijk om te kijken naar wat er beslist is, en dat is geen subsidieprogramma van 43 miljard euro, maar ééntje van amper 3,3 miljard euro.


Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 11 juli 2023. De tekst kreeg een update met de recentste informatie. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.