‘Duitsland pompt 20 miljard euro in chipindustrie’

Duitsland zou 20 miljard euro opzij zetten voor investeringen in de chipindustrie in het land. Een deel is al gealloceerd voor Intel en ook TSMC zou een flink deel van de koek krijgen.

Duitsland voorziet 20 miljard euro voor investeringen in de chipindustrie in het land. Dat weet Bloomberg, maar werd nog niet bevestigd voor de Duitsers zelf. Het gros van de fondsen is al gealloceerd. Zo raakte eerder bekend dat Duitsland 10 miljard euro subsidieert aan Intel, dat in ruil een nieuwe ultramoderne fabriek zal bouwen in Maagdenburg.

Ook TSMC maakt aanspraak op een flink deel van de koek. ’s Werelds grootste fabrikant van microchips zou een productiesite bij Dresden overwegen die gespecialiseerd is in de bouw van microcontrollers op maat van de Duitse auto-industrie. Die site wordt geraamd om 10 miljard euro, waarvan de overheid bereid is om de helft te betalen. Verder kijkt Duitsland naar een handvol kleinere projecten en blijft er nog drie miljard euro over voor andere plannen.

EU Chips Act

Met de investeringen wil Duitsland ervoor zorgen dat zijn eigen industrie niet meer zal afzien wanneer de toeleveringsketen stokt en chips onvoldoende doorstromen van de productiesites in Azië. Die strategische onafhankelijkheid is ook een doel van de EU, dat daarvoor een plan goedkeurde dat er in het licht van het Duitse initiatief wel erg naïef uitziet.

lees ook

EU start finalisering ‘Ketnet-competitiviteitsbeleid’ voor microchips

De European Chips Act moet meer chipproductie naar de EU halen en biedt een kader waarin alle EU-lidstaten aan één zeel kunnen trekken. Die memo heeft Duitsland niet gekregen, al kunnen we dat land weinig kwalijk nemen. De Chips Act is immers een mooie tekst met weinig slagkracht: bij de goedkeuring slaagde de EU er in om amper drie miljard euro opzij te zetten. Op termijn wil Europe dat optrekken naar 43 miljard euro, wat nog steeds niet veel is wanneer je kijkt naar wat Duitsland in z’n eentje investeert.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home