EU plant groen licht voor langverwachte Chips Act op 18 april

Europa

Op 18 april zal de EU de Chips Act finaliseren. Die regelgeving voorziet niet enkel geld om de chipproductie te stimuleren, maar zal ook onderzoek stimuleren. Daarbij speelde Imec een grote rol.

Europa zal op 18 april de EU Chips Act goedkeuren. Dat weet Reuters op het gezag van anonieme bronnen. De Chips Act moet de productie van microchips in Europa een enorme boost geven. Het is de bedoeling om tegen 2030 zo’n twintig procent van de wereldwijde productie op Europees grondgebied te voorzien.

Ketnet

In het oorspronkelijke plan voor de chips act is er sprake van een investering van 43 miljard euro in de chipindustrie. Dat is volgens critici veel te weinig, en is bovendien niets meer dan een sprookjesbudget. Uit een gesprek met Europarlementariërs bleek dat er in werkelijkheid maar ongeveer drie miljard euro effectief wordt vastgelegd. Dat noopte Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V) om te spreken van een Ketnet-competitiviteitsbeleid.

Beter één vogel in de hand, was de redenering van het parlement en onder dat motto werd er sindsdien gewerkt aan een finale wetgeving. Die zou dus op 18 april klaar zijn. Opvallend aan de regelgeving is de focus op R&D. Oorspronkelijk zou de Chips Act vooral op productie focussen, maar wetgevers wilden ook inzetten op de capaciteiten van het Leuvense Imec. Die onderzoeksinstelling speelt een belangrijke rol op wereldniveau en kan nu alsnog aanspraak maken op fondsen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home