Cryptomining voor het goede doel: Unicef zamelt geld in via je browser

Unicef

Het minen van cryptomunten via je browser wordt vooral met cybercriminaliteit geassocieerd, maar Unicef denkt dat het ook voor het goede doel kan worden ingezet. De non-profit zette dit jaar al twee verschillende campagnes op om geld in te zamelen via cryptomining.

Een cryptominer is een script dat in de code van een website wordt geïnjecteerd om cryptomunten te minen met behulp van de computerkracht van (niets vermoedende) websitebezoekers. Volgens de ESET Virusradar staan ze vandaag bovenaan de lijst met meest voorkomende bedreigingen wereldwijd. Unicef meent evenwel dat cryptominers ook voor het goede doel kunnen worden ingezet.

De non-profit lanceerde dit jaar al twee verschillende campagnes waarbij het niet rechtstreeks voor donaties vraagt, maar de computerkracht en stroom van gulle gevers gebruikt om cryptomunten te minen. De eerste campagne, “Game Chaingers”, werd in februari gelanceerd en liep tot 31 maart. Het initiatief kwam van Unicef France, dat op deze manier 85 Ethereum (omgerekend zo’n 40.930 euro) inzamelde voor kinderen in Syrië. Het deed daarvoor beroep op de rekenkracht van 12.000 computers.

TheHopePage

De tweede campagne is momenteel nog actief en werd door Unicef in Australië opgezet. Via de website “TheHopePage” wil de organisatie geld inzamelen voor de ruim 340.000 kinderen uit Myanmar die hun land ontvlucht zijn naar Bangladesh als gevolg van al het geweld.

Waar de eerste campagne vereiste dat schenkers speciale miningsoftware op hun pc installeerden, werkt TheHopePage via de browser. Door de website open te laten staan, wordt op de achtergrond Monero gemined voor het goede doel. Unicef gebruikt daarvoor dezelfde CoinHive-miner die ook door cybercriminelen wordt ingezet, maar opteert wel voor een nieuwe variant waarbij je als websitebezoeker eerst toestemming moet geven.

TheHopePage

Eenmaal je instemt om te beginnen minen, vraagt de website hoeveel processorkracht je wil opofferen. Cryptomunten worden gemined door wiskundige alogritmes op te lossen om hashes te berekenen. Dat vraagt behoorlijk wat rekenkracht. Kies je ervoor om 100% van je processorkracht in te zetten, dan zal dat je systeem merkbaar vertragen en er mogelijk voor zorgen dat andere applicaties niet goed werken.

Waakzaam

Unicef toont aan dat het idee van cryptomining niet per sé slecht hoeft te zijn, maar ook op een positieve manier kan worden ingezet. Tegelijk opent het op deze manier ook de deur voor nieuwe vormen van fraude. Het duurt wellicht niet lang voor cybercriminelen misbruik maken van deze nieuwe vorm van geldinzameling om valse campagnes op te zetten voor eigen gewin. Waakzaamheid blijft daarom altijd de boodschap.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home