Ethereum verandert van gedaante met de Merge en maakt minen overbodig

ethereum

D-day voor Ethereum vandaag, dat komaf maakt met het energiezuipende minen en proof of work. De blockchain onderging de merge waarbij de proof of work door proof of stake werd vervangen.

Ethereum heeft vandaag de merge uitgevoerd. Dat is een transformatie die al jaren op de planning staat. Met de merge verandert de achterliggende technologie van de blockchain. Proof of work wordt vervangen door proof of stake. Belangrijk, aangezien de alternatieve technologie de energievereisten van Ethereum met ongeveer 99,95 procent doet dalen.

Energieverbruik van Nederland

Ethereum gebruikte net als Bitcoin en de meeste andere blockchaintoepassingen een proof of work om de veiligheid van het systeem te garanderen. Kort door de bocht is proof of work een moeilijk en onvoorspelbaar vraagstuk dat deelnemers aan de blockchain moeten oplossen voor het recht om nieuwe informatie aan de ketting toe te voegen. Wie eerst het antwoord vindt, mag de nieuwe gegevens er aan koppelen en wordt beloond met digitale munten. Het systeem zorgt voor onvoorspelbaarheid: aangezien je niet vooraf weet wie de nieuwe info aan de ketting kan toevoegen, wordt fraude heel moeilijk.

Proof of work is beter gekend als minen. Miners gebruiken speciale energievretende computers om de vraagstukken op te lossen en zo vaak mogelijk te winnen. Daarom was Ethereum verantwoordelijk voor een jaarlijks verbruik van meer dan 112 TWh, ongeveer equivalent met het stroomverbruik van gans Nederland. Duurzaam is anders.

Beacon Chain

Proof of stake is een alternatieve technologie die via een tussenlaag werkt die de Beacon Chain heet. De Beacon Chain laat deelnemers een soort lotterijticketjes kopen. De winnaar wordt willekeurig gekozen en mag de data aan de ketting toevoegen en verifiëren. Het systeem zou minstens even veilig zijn en werkt zonder miners.

lees ook

Waarom cryptominers hun oog laten vallen op de cloud

De merge, waarbij Ethereum van het ene naar het andere systeem werd overgezet, vereiste een grondige voorbereiding en was technologisch erg complex. Toch verliep de eigenlijke overgang best vlot. De Beacon Chain is nu geïntegreerd met Ethereum, en de merge is klaar.

Grote stap

De merge is een belangrijke stap voor crypto-gebaseerde toepassingen, aangezien het enorme energieverbruik haast alle voordelen van de technologie in de praktijk preventief kelderde. Met dat euvel van de baan, kan de Ethereum-blockchain aan de toekomst bouwen.

Ethereum verschilt van Bitcoin omdat de technologie niet gewoon digitale munten ondersteunt. Iedereen kan blockchain-toepassingen ontwikkelen en die op de Ethereum-ketting plaatsen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home