Controversiële chip bij Huawei gemaakt met ASML-materiaal

huawei

Het lijkt erop dat de chip in de Huawei Mate 60 Pro is geproduceerd met een machine van ASML. Dat is een gegeven dat de alarmbellen in Washington luid heeft doen afgaan.

Het Chinese technologiebedrijf Semiconductor Manufacturing International (SMIC) heft materiaal van ASML gebruikt om de Kirin 9000-processor te maken. Dat bevestigen ingewijden aan Bloomberg. De chip is gebruikt in de nieuwe Huawei-smartphone Mate 60 Pro.

Good day, Mate

Even een kleine flashback naar vorige maand, Huawei verraste toen door een nieuwe vlaggenschiptelefoon voor te stellen. De Mate 60 Pro zou bovendien volledig uit Chinese onderdelen bestaan, inclusief de Kirin 9000-processor van SMIC.

Inmiddels is er twijfel of die 7 nm-chip wel degelijk dat is. Het zou eerder om een 14 nm-chip gaan. Op zich zou dat logischer zijn. Met de huidige restricties die de Verenigde Staten aan China opleggen, met steun van onder andere Japan en Nederland, zouden zulke chips niet mogelijk mogen zijn.

Als een DUV uit een doosje

Daarom dat dit nieuws opnieuw als een stevige verrassing komt. Als de Kirin 9000 toch een 7 nm-chip is (wat dit bericht zou bevestigen), zou SMIC daar een EUV-machine (Extreem Ultraviolet) van ASML voor hebben gebruikt. Dat zou door de actuele embargo’s onmogelijk moeten zijn.

De bronnen die Bloomberg sprak, zeggen echter dat SMIC een minder geavanceerde DUV-machine (Deep Ultraviolet) heeft gebruikt, met modificaties om toch met een kleiner proces te werken. Dat is een veel duurder gebeuren, maar met backing van de Chinese overheid zeker geen onrealistisch scenario. De restrictie op de uitvoer van DUV-materiaal gaat pas volgend jaar in, dus daarin zou ASML dan niets te verwijten vallen.

lees ook

Huawei bijt van zich af tegenover Europa

Handelsoorlog

Ondanks dat er geen restricties zijn gebroken, is dit nieuws toch zorgwekkend voor de Amerikaanse autoriteiten. Er wordt nu gevreesd dat de huidige embargo’s too little, too late waren.

Het is natuurlijk geen verrassing dat China er alles aan doet om toch bij te blijven wat betreft de nieuwste technologieën. Zeker met de huidige groei van artificiële intelligentie, een specifieke technologie die de VS al helemaal wil inperken voor de Chinezen.

Geen van de betrokken partijen gaf al commentaar op deze zaak. Het is de tweede keer in korte tijd dat ASML zich onvrijwillig met Huawei verbindt in verrassend nieuws. Inmiddels bleek ook dat de ex werknemer die bedrijfsgeheimen van de Nederlanders ontvreemde die niet alleen doorgaf aan Huawei, maar er ook aan de slag is geweest.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home