VS overtuigen Nederland en Japan om chip-gereedschap te weerhouden van China – update

asml

China krijgt geen machines meer waarmee het zelf geavanceerde chips kan bouwen. Daar stemden zowel Japan als Nederland mee in onder druk van de VS.

Update 26/06 09u33: Volgens bronnen van Bloomberg legt de Nederlandse overheid deze week een formeel exportverbod op aan ASML. Dat zou per 30 juni effectief ingaan.


Origineel artikel 30/01 09u55: De VS willen dat het Westen, en meer specifiek zijzelf, de voorsprong behouden in de ontwikkeling van moderne microchips. China moet enkele generaties achterblijven en daartoe neemt de regering van president Biden maatregelen. Zo werd de export van geavanceerde chips vanuit de VS al sterk aan banden gelegd. Een grote vrees van Amerikaanse bedrijven was echter dat ze vervangen zouden worden in de Chinese markt.

Daarom onderhandelden de VS met Nederland en Japan over de export van machines die gebruikt worden om moderne microchips te maken. Die markt is erg klein, met ASML als monopolist voor de meest geavanceerde lithografiemachines. Dat zijn enorm complexe en dure toestellen die gebruikt worden om chips via licht en een chemisch proces te ‘tekenen’.

Geen Deep UV meer

De Nederlandse overheid zal ASML nu verbieden om zogenaamde Deep UV-machines te verkopen. Dat weet de New York Times. De export van Extreme UV-toestellen was eerder al verboden. De naam heeft betrekking op de golflengte van het licht waarmee de machines kunnen tekenen. Hoe fijner, hoe kleiner de componenten van een microchip. Zonder Deep UV-machine kan je bijvoorbeeld geen 7 nm-chips maken.

Ook Japan produceert belangrijke toestellen voor geavanceerde chipproductie. Dat land beloofd eveneens om de export te controleren. De details van de overeenkomst zijn niet helemaal duidelijk, net als de wettelijkheid ervan. De afspraken moeten nu omgezet worden naar regels en het kan nog maanden of zelfs jaren duren voor Nederland, Japan en de VS effectief op één lijn zitten. Het akkoord is evenwel een belangrijke stap in de beperking van de toegang van China tot materiaal om microchips te bakken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home