VS draait kraan met AI-technologie richting China verder dicht

chip china vs

Nadat chipfabrikanten afgezwakte versies van hun chips maakten om die toch te verdelen in China, blokkeert de VS die nu ook.

Volgens Reuters wijzigt de VS zijn beleid en worden twee Chinese GPU-ontwikkelaars op de zwarte lijst gezet en worden de duimschroeven verder aangedraaid. Hierdoor worden huidige GPU’s die wel verhandelbaar zijn, opeens verboden.

De Amerikaanse handelsoorlog met China belet sinds vorig jaar de handel van sommige high-end AI-chips. Concreet mochten de componenten het niet mogelijk maken om supercomputers te bouwen die 100 FP64 petaflops of 200 FP32 petaflops aan rekenkracht op 1.178 vierkante meter konden genereren. Hierdoor mocht bijvoorbeeld Nvidia niet langer zijn krachtigste GPU’s verkopen, namelijk de A100, A100X en H100.

Omdat China een belangrijke afzetmarkt is voor de chipwereld, bouwden fabrikanten alternatieve chips die binnen de opgelegde limieten vielen. Zo lanceerde Nvidia de A800- en H800-chips specifiek voor de Chinese markt.

Twee bedrijven op de zwarte lijst

De nieuwe regelgeving die nu wordt geïntroduceerd, focust voortaan puur op rekenkracht. Hierdoor kan Nvidia de A800- en H800-chips niet langer verkopen. De wijziging viseert ook multi-chiplet-oplossingen zoals de AMD Instinct MI300.

Naast de nieuwe restrictie mogen Biren Technology en Moore Threads, twee Chinese GPU-ontwikkelaars, niet langer business doen met Amerikaanse bedrijven of met bedrijven die Amerikaanse technologie gebruiken. De kans is daarom groot dat ze niet meer beroep mogen doen op TSMC, de grootste chipmaker ter wereld. Het kan nog wel terecht bij SMIC, de grootste Chinese chipfabrikant.

lees ook

VS wil export AI-chips naar China volledig aan banden leggen

De Biden-administratie doet er alles aan om China tegen te houden in de AI-race die vandaag volop woedt. Hiermee dwingt het China om nog meer zijn eigen technologie te ontwikkelen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home