VS verstrengen regels rond export van microchips naar China nogmaals

vs china chips risc-v

De VS sleutelen nog eens aan de regels rond de export van geavanceerde microchips naar China. De regering van Biden wil zo achterpoortjes sluiten.

De VS verstrengen maatregelen rond de export van microchips naar China. De regels die in oktober vorig jaar werden aangekondigd, worden aangescherpt. De grote lijnen blijven ongewijzigd, net als het doel: China mag geen hoogtechnologische doorbraken forceren die een militaire eerwaarde kunnen bieden met de hulp van Amerikaanse technologie.

Chinese chipontwerpers komen op de zwarte lijst terecht, want impliceert dat fabrikanten de designs van die bedrijven niet mogen bouwen met Amerikaanse technologie tenzij ze daar een licentie voor krijgen. Het wordt ook moeilijker om apparatuur om chips te maken, te verkopen aan Chinese firma’s. Dat weet Bloomberg op het gezag van anonieme bronnen.

Achterpoortjes sluiten

De regering van president Biden wil verder achterpoortjes sluiten. Zo zou het moeilijker worden om hardware die onder het embargo ligt de verschepen naar derde landen, waarna ze alsnog door China worden geïmporteerd. Zendingen naar dochterbedrijven van Chinese organisaties die buiten het land actief zijn, worden daarom ook beperkt. Voor landen die als doorgeefluik gebruikt worden, zal de VS bij dergelijke leveringen ook licenties eisen.

De VS volgen een best agressieve strategie om China toegang tot moderne microchips te ontzeggen. Vooral voor de AI-accelerators van Nvidia zijn die regels relevant, aangezien die hun gelijke op dit moment nergens kennen.

Keerzijde

De hele Amerikaanse technologiesector ziet wel af van de regels en zou al honderden miljoenen dollars verloren hebben aan de restricties. Die werken verder op korte termijn, maar lijken de plannen van China enkel te vertragen. Het land probeert wat de productie van eigen geavanceerde chips betreft op eigen benen te staan, en dat lijkt steeds meer te lukken, al heeft China wel degelijk een achterstand tegenover de VS.

Bovendien heeft ook China klauwen. Als antwoord op de steeds verslechterende handelsrelaties heeft het land zelf al enkele maatregelen genomen (of net niet genomen) die een impact hebben op de Westerse chipwereld.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home