Voormalig medewerker ASML nam bedrijfsgeheimen mee naar Huawei

security computerbeveiliging

Een oud-medewerker van de Nederlandse chipbakker ASML heeft bedrijfsgeheimen van zijn vorige werkgever doorgespeeld aan het Chinese Huawei. De man is daar intussen ook aan de slag geweest.

Onderzoek van de Nederlandse krant NRC heeft een geval van bedrijfsspionage in de chipwereld blootgelegd. Een ex medewerker van producent ASML heeft bedrijfsgeheimen doorgegeven aan de Chinese technologiebeurs Huawei.

Houd de dief

De ongeoorloofde verduistering, zoals ASML het noemt, werd vorig jaar uitgevoerd door een Chinese medewerker die op dat moment bij de Nederlanders aan de slag was. Volgens ASML-topman Peter Wennin was de schade van de diefstal echter beperkt.

Sinds dit gebeuren heeft ASML de interne beveiliging flink verscherpt. Het bedrijf schermt zijn technologie intern nu beter af. Er is verhoogde controle op computeractiviteiten en er staan detectiepoorten op diverse locaties van de faciliteit in Veldhoven.

lees ook

Intel omarmt EUV van ASML met 7 nm

Amerika vs China

Het incident stond reeds in het jaarrapport van ASML, maar wat nog niet eerder is vermeld, is dat de oud-medewerker achteraf ook nog echt aan de slag is geweest bij Huawei. De melding was wel nodig omwille van de technologiehandelsoorlog tussen de VS en China, waar West-Europa en dan zeker ASML ook bij betrokken zijn.

In 2015 waren de Nederlanders slachtoffer van een grote hack en sindsdien werd de beveiliging aanzienlijk opgevoerd. ASML is een wereldspeler op het chipspeelveld en dus uitermate interessant voor China. Het handelsconflict met de VS noopt Beijing geregeld om alternatieven of achterpoortjes te zoeken om embargo’s te omzeilen.

De technologiestrijd tussen de twee wereldmachten loopt al een aantal jaar en kende verschillende uitschieters aan beide kanten. Vooral de ontwikkeling van AI-technologieën speelt de laatste tijd extra hard mee. De VS en Nederland hebben al een samenwerking om China belangrijke chiptechnologie te ontzeggen. Desondanks mag ASML nog wel tot het einde van dit jaar DUV-machines aan China blijven leveren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home