ASML mag nog tot eindejaar geavanceerde DUV-machines leveren aan China

asml

Nederland beslist zijn exportrestricties voor DUV-machines van ASML nog even uit te stellen. Zo kan het bedrijf lopende contracten vervullen.

Het Nederlandse bedrijf ASML mag nog tot 2024 geavanceerde DUV-machines leveren aan China. Die Deep UV-toestellen zijn essentieel om complexe microchips te bouwen. De allermodernste chips worden intussen al gebouwd op productiebanden met Extreme UV-toestellen met een nog hogere resolutie, maar daarvoor ging het exportverbod eerder al in. In principe zouden de nieuwe uitvoerrestricties vanaf vandaag van start gaan, maar dat is dus niet het geval.

ASML heeft nog lopende contracten met Chinese bedrijven. Een overgangsperiode die loopt tot het einde van dit jaar, zou ASML helpen om die beter te vervullen. Hoeveel geavanceerde DUV-toestellen er tussen nu en 1 januari 2024 nog van de band zullen rollen, is onduidelijk.

Handelsoorlog         

De beperkingen komen er op vraag van de VS. De Amerikanen voeren sinds de regeerperiode van president Trump een handelsoorlog tegen China die ook onder president Biden wordt verdergezet. Het is de ambitie om te voorkomen dat China zich tot een technologische supermacht ontwikkelt met dezelfde capaciteiten als het westen. Langs de ene kant verbieden de VS daarom de export van geavanceerde microchips, langs de andere kant worden ook de tools om die microchips zelf te maken, aan banden gelegd.

Aan NOS vertelt ASML dat er de afgelopen maanden veel DUV-machines naar China zijn verscheept. Het bedrijf had naar eigen zeggen een achterstand weg te werken. Andere klanten zouden hun bestellingen naar achter hebben geschoven. Die situatie geeft ASML de mogelijkheid om nog zoveel mogelijk inkomsten te halen uit de Chinese DUV-verkoop, voor die geldkraan in 2024 wordt toegedraaid.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home