IBM introduceert nieuwe geheugenstandaard voor Power-architectuur

IBM

IBM legt zijn ambities voor Power 10 op tafel. Ondersteuning voor een DDR-alternatief staat centraal, samen met een nieuwe versie van OpenCAPI, wat een PCIe-alternatief is.

In 2020 wil IBM Power 10 lanceren. Dat vertelt IBM op de Hot Chips-conferentie. De nieuwe chips in de Power-architectuur zullen gebouwd worden op een nieuwe node met een nieuwe architectuur. Over beide wil IBM nog niet veel kwijt, al verklapt Big Blue wel dat de hardware een geheugenbandbreedte van 800 GBps mee krijgt. De toekomstige chip moet ideaal zijn voor flexibel gebruik in HPC-systemen. IBM heeft op dat vlak dringend goed nieuws nodig. De krachtigste supercomputer ter wereld vandaag, Summit, wordt aangedreven door AMD Power-architectuur maar geen van de nieuwe systemen die in de stijgers staat met de ambitie Summit te overtreffen, doet beroep op IBM-hardware.

OMI en OpenCAPI

Voor de toekomst zet IBM in op snelle en flexibele verbindingen met randapparatuur enerzijds, en performante low latency geheugenconnectiviteit anderzijds. Voor de geheugenverbinding pakt de hardwarereus uit met de Open Memory Interface (OMI). OMI is een alternatief voor DDR dat heel wat voordelen met zich mee moet brengen. Het grootste verschil is het feit dat de geheugencontroller verdwijnt van de host en naar het geheugen zelf wordt gebracht. Een OMI-Dimm heeft met andere woorden zijn eigen controller aan boord. IBM denkt dat OMI een alternatief kan zijn voor duur HBM-geheugen.

Verder detailleert het bedrijf OpenCAPI. De OpenCAPI-standaard moet flexibele connectiviteit met randapparatuur zoals accelerators, FPGA’s, gpu’s en netwerkhardware faciliteren. Op de Hot Chips-conferentie pakt IBM uit met OpenCAPI 4.0. De hierboven beschreven OMI-standaard zal werken via OpenCAPI 4.0.

Nieuwe chip

IBM laat de nieuwe technologieën al los op de markt voor de introductie van Power 10. De nieuwe Power 9 AIO-chip, gebaseerd op de huidige Power 9 architectuur en eveneens gebakken op 14 nm, krijgt al OpenCAPI 4.0- en OMI-ondersteuning mee. De geheugenbandbreedte van de Power 10-voorganger wordt al opgeschroefd naar 650 GBps, komende van 210 GBps voor de in 2018 geïntroduceerde Power 9 SU. Verder zijn de specificaties van de twee chips gelijkaardig.

De belangrijkste vraag is hoe relevant de nieuwe introducties van IBM zijn. De Power-architectuur heeft geen groot marktaandeel, maar is wel geliefd in high end computing-kringen. De concurrentie is daar echter stevig, zeker sinds AMD zich moeit in het x86-segment. Bovendien haalt het door HPE overgenomen Cray de laatste tijd belangrijke contracten binnen met zijn Shafta-HPC-architectuur. Die is compatibel met x86, maar niet met Power. IBM heeft met andere woorden dringend een nieuw succesverhaal in HPC-land nodig voor wanneer Summit binnenkort van de troon gestoten wordt.

Gerelateerd: IBM verwacht binnen vijf jaar kwantumcomputers te commercialiseren

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home