NTT Security gaat in zijn strijd tegen cybercrime samenwerken met Europol. Het gespecialiseerd securitybedrijf en expertisecentrum heeft een Memorandum of Understanding (MoU) gesloten met het European Cybercrime Centre (EC3) van Europol.
In het MoU is opgenomen hoe NTT Security en Europol strategische threat-intelligence cybersecuritytrends en best practices uit de branche uitwisselen. NTT Security, onderdeel van NTT Group, heeft als doel wereldwijd cybercrime te voorkomen door zijn threat-intelligence te delen met branchepartners en wetshandhavingsinstanties. Iets waar de nieuwe overeenkomst met de multinationale onderzoeksorganisatie en het samenwerkingsverband van de politiediensten van de EU, naadloos bij aansluit.
Global Threat Intelligence and Incident Center
Het securitybedrijf heeft het opbouwen van vertrouwen via publiek-private samenwerkingen hoog op zijn lijstje staan. Om de kersverse relatie met EC3 te versterken, maakt NTT Security’s Global Threat Intelligence and Incident Center (GTIC) er inmiddels dan ook deel van uit.
Naast het delen van informatie levert het securitybedrijf ook jaarlijks input voor het Internet Organised Crime Threat Assessment (IOCTA), Europol’s belangrijkste strategische rapport over opkomende bedreigingen en ontwikkelingen in cybercrime. Bovendien bevat het rapport de voornaamste aanbevelingen voor wetshandhaving, beleidsmakers en toezichthouders. Het rapport stelt beide partijen in staat gezamenlijk op effectieve wijze in actie te komen tegen cybercrime.
Strategische threat intelligence
“Europol is actief op alle gebieden die aan cybercrime zijn gerelateerd. Dat gaat van het uitschakelen van botnets en spear phishing tot en met cryptomining, cryptojacking en het darkweb. Vandaar dat we afhankelijk zijn van samenwerkingen met securityspecialisten uit de private sector, zoals NTT Security. Zeker met het oog op geavanceerde, strategische threat intelligence”, zegt Kai Grunwitz, Senior Vice President EMEA bij NTT Security.
“Ons partnership met Europol vergroot de essentiële rol van threat intelligence in de strijd tegen cyberaanvallers. Daarnaast kunnen we door samen te werken de digitale wereld veiliger maken voor individuen, bedrijven en overheden.”
Ook Steven Wilson, hoofd EC3 bij Europol, gelooft dat samenwerking meer kans biedt om de cyberomgeving voor Europese burgers en bedrijven veilig te maken. “Criminelen hebben het steeds vaker gemunt op het digitale leven van burgers en bedrijven. Daarom is het essentieel dat wethandhavers nauw samenwerken met branchespelers over de hele wereld om een veilige internetomgeving te creëren.”
Lees ook: ‘We hebben een GDPR-aanpak nodig voor cyberveiligheid’