FortiAI-assistent van Fortinet helpt met netwerk- en IoT-beveiliging via natuurlijke taal

fortinet

Fortinet breidt de capaciteiten van FortiAI uit. De generatieve AI-assistent van het bedrijf zal teams nauwer bij staan bij zowel het beheer van het netwerk als de beveiliging ervan.

Fortinet verbetert zijn generatieve AI-assistent FortiAI. FortiAI zag vorig jaar het levenslicht en kan je zien als een soort ChatGPT op maat van beveiligingsspecialisten. De tool ondersteunt SecOps- en NetOps-teams met advies en inzicht rond het netwerk en de configuratie ervan.

Netwerkbeheer

Fortinet zet in op snellere Day 0- en Day 1-processen. De toevoeging van de nieuwe mogelijkheden van FortiAI aan FortiManager optimaliseert Day 0 en Day 1 configuratie- en provisioning-processen met scripting in CLI en Jinja met de hulp van GenAI.

Gebruikers kunnen scripts laten genereren door FortiAI instructies in menselijke taal te geven. Scripting wordt daarmee toegankelijk voor medewerkers met uiteenlopende niveaus van programmeerkennis.

lees ook

Bijna 1.500 Belgische toestellen vatbaar voor gevaarlijke Fortinet-kwetsbaarheid

FortiAI biedt daarnaast een functie die code op fouten inspecteert en aanpassingen voorstelt. Dit stroomlijnt het programmeerproces en vergroot de betrouwbaarheid van configuratiescripts. Fortinet geeft een voorbeeld van een vraag die gebruikers aan FortiAI kunnen stellen: “Kun je me helpen met de BGP-configuratie op de FortiGate?”

Verder moet de oplossing het overzicht in het Day 2-stadium verbeteren, en hulp bieden met het elimineren van kwetsbaarheden in IoT-toepassingen. Dat kan omwille van de toevoeging van FortiAI aan FortiManager. Die zorgt ervoor dat gebruikers kwetsbaarheden in IoT-toepassingen kunnen opsporen en verhelpen.

Deze nieuwe GenAI-assistent voor IoT-beveiliging is volgens Fortinet de enige oplossing in zijn soort. Netwerkbeveiligers kunnen FortiAI in natuurlijke taal de instructie geven om een compleet overzicht van alle kwetsbaarheden te genereren. Ze kunnen de assistent vervolgens vragen om nadere informatie zoals het niveau van ernst en de mogelijke impact en praktische aanbevelingen van FortiAI overnemen om beveiligingsproblemen sneller te verhelpen. Fortinet illustreert opnieuw met een voorbeeldvraag: “Toon me een lijst van alle kritieke kwetsbaarheden en de betrokken apparaten voor elke kwetsbaarheid.”

Beveiliging

De beveiligingsspecialist verbetert ook de detectie en analyse van cyberbedreigingen. Dat gebeurt via nieuwe dicteermogelijkheden voor een hechtere integratie van FortiAI met FortiAnalyzer. De nauwere samenwerking van die twee oplossingen maakt het volgens Fortinet eenvoudiger om driegingen op te sporen, gebeurtenissen te analyseren, data te doorzoeken en rapporten te genereren.

Beveiligingsanalisten kunnen ongeacht hun kennisniveau FortiAI vragen om datasets te doorzoeken op cyberbedreigingen. Na een analyse van de resultaten kunnen ze beveiligingsmaatregelen nemen om eventuele bedreigingen te neutraliseren. Een derde voorbeeld biedt duidelijkheid: “Analyseer de laatste beveiligingsgebeurtenis, geef een gedetailleerde samenvatting, evalueer de mogelijke impact en doe suggesties voor passende herstelmaatregelen.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home