Minister Somers richt ‘War Room’ op om lokale besturen te ondersteunen na cyberaanval

Businessman,On,Blurred,Background,Using,Antivirus,To,Block,A,Cyber

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) raadt alle Vlaamse steden en gemeenten aan een cyber-audit uit te voeren, naar aanleiding van de aanvallen in Zwijndrecht, Antwerpen en Diest.

Na de politiezone van Zwijndrecht en de stadsdiensten van Antwerpen, viel gisteren ook Diest ten prooi aan cybercriminelen. Het hackerscollectief Play, gelinkt aan Rusland, eiste de aanval in Antwerpen op en geeft het stadsbestuur een week om losgeld te betalen. Zoniet dreigen gigabytes aan data op straat te komen. Of het ook die kant op gaat in Diest, is nog af te wachten. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers wil steden en gemeenten beter beschermen in geval van een aanval.

War Room

“De aanvallen zijn niet de eerste, maar zeker ook niet de laatste cyberaanvallen”, zegt minister Bart Somers. “Professionele hackers voeren dergelijke ransomware-aanvallen uit op industriële schaal. Het is zelfs niet uitgesloten dat sommige steden en gemeenten nu al zijn gehackt, maar dat de criminelen wachten op het juiste moment om alles plat te leggen. Daarom moeten we op Vlaams niveau een War Room oprichten die onze lokale besturen kan ondersteunen.”

“Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar waarschijnlijk zullen nog andere besturen het slachtoffer worden van een cyberaanval. Op dat moment moeten lokale besturen weten wat ze moeten doen en bij wie ze terecht kunnen voor ondersteuning. De Vlaamse regering zal daarom een War Room oprichten van waaruit alle communicatie naar lokale besturen zal worden gecommuniceerd met een Single Point of Contact (SPOC) voor elk lokaal bestuur. Het doel is om de schade te beperken en de gegevens van onze burgers te beschermen.”

De minister roept alle steden en gemeenten op tot extra waakzaamheid en maatregelen. “De belangrijkste lessen die we tot nu toe trokken uit de aanval bij de stad Antwerpen, communiceren we onmiddellijk naar de belangrijkste ICT-dienstenleveranciers van de lokale besturen. Het is immers ook hun verantwoordelijkheid om de voornaamste kwetsbaarheden te remediëren. Daarna worden ook alle lokale besturen geïnformeerd en zullen ze een checklist meekrijgen van voornaamste actiepunten.”

lees ook

Cybersecurity in 2023: ransomware verschuift naar Europa, opleiding is cruciaal

Cyber-audit

Minister Somers roept alle steden en gemeenten nogmaals op om een cyber-audit uit te voeren. Daarvoor werkt de Vlaamse regering samen met ethische hackers. Dat zijn voornamelijk ICT-studenten van de hogeschool HOWEST. De cyber-audit helpt lokale besturen detecteren waar en hoe ze hun cyberveiligheid kunnen versterken. “Als we niet investeren in cyberveiligheid, dan zal dit steeds vaker voorkomen. Ook in het buitenland zien we dit fenomeen de kop opsteken.”

“Vanuit Vlaanderen hebben we al 2,2 miljoen euro vrijgemaakt om lokale besturen te ondersteunen in hun cyberveiligheidsbeleid. 142 lokale besturen hebben al ingetekend op cyber-audits. Ik roep de andere 158 op om dit ook zo snel mogelijk te doen”, aldus minister Bart Somers. Samen met Minister-President Jan Jambon (N-VA) en met de VVSG zal de minister deze week een informatiesessie organiseren voor alle lokale besturen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home