Veertig procent van Belgen was al slachtoffer van phishing

phishing

Vier op tien Belgen kreeg al te maken met phishing, bijna evenveel met online fraude. Toch blijft de drempel om online criminaliteit aan te geven hoog.

Uit de Veiligheidsmonitor 2021, een burgerenquête georganiseerd door de federale politie, blijkt hoe vaak internetcriminaliteit voorkomt in België. Op 100.000 burgers die de enquête invulden, gaf maar liefst veertig procent aan slachtoffer te zijn geweest van phishing. Het gaat hier zowel om pogingen om inlog- of bankgegevens te stelen als om feiten waarbij criminelen die gegevens ook effectief bemachtigden.

Ook andere vormen van cybercriminaliteit komen frequent voor in ons land. Een op drie Belgen viel ten prooi aan pogingen tot online fraude. Een ruime acht procent werd geconfronteerd met hackers die op hun apparaten probeerden binnen te breken.

Zelden aangifte van phishing

Een bijkomend probleem dat de enquête aan de oppervlakte brengt, is dat slachtoffers van cybercriminaliteit zelden tot nooit aangifte doen van de feiten. Slechts een op de tien slachtoffers van online fraude stapt naar de politie; voor phishing (6,6%) en hacking (9,5%) ligt het percentage nog lager.

Daardoor ontlopen cybercriminelen te vaak aan vervolging. Het is vaak ook een zeer moeilijke proces om gestolen geldsommen nog terug te krijgen. De politie wil de drempel voor aangifte verlagen door niet-dringende aangiftes via het digitale platform Police-On-Web uit te breiden.

Wat moet je doen als je gephished bent?

De cijfers tonen aan dat iedereen het volgende slachtoffer kan zijn van cybercriminelen. Heb je op een link geklikt waar je toch niet helemaal gerust in bent? Verander dan snel mogelijk de inloggegevens voor het account dat je hebt prijsgegeven en als je dit wachtwoord nog zou hergebruiken voor andere accounts, maak hier dan ook een nieuw – en uniek – wachtwoord voor aan.

lees ook

Hoe bescherm je jezelf tegen phishing met Windows 11?

Heb je gegevens van je bankaccounts gedeeld, neem dan ook contact met je bank om verdachte transacties van je rekeningen tegen te laten tegenhouden en maak een aangifte bij de politie als er effectief geld gestolen zou zijn. Via het mailadres verdacht@safeonweb.be kan je phishing- en fraudepogingen melden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home