Proximus bereikt akkoord met Vlaamse regering over openstellen glasvezelnetwerk

glasvezel proximus

Proximus heeft een akkoord bereikt met Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en minister voor Innovatie Philippe Muyters (N-VA) voor de ontwikkeling en openstelling van zijn glasvezelnetwerk.

In september vorig jaar maakte minister Muyters zijn plan bekend om heel Vlaanderen van een ‘supersnel datanetwerk’ te voorzien. Concreet bedoelde hij daarmee een netwerk waarbij ook de koperen last mile door glasvezel (fiber-to-the-home/office) wordt vervangen, om zo een hogere bandbreedte te realiseren dan vandaag mogelijk is.

Muyters ging daarvoor gesprekken aan met de huidige netwerkoperatoren. De minister liet ook de piste open om de taak aan de nieuwe intercommunale Fluvius over te laten, als de gesprekken op een sisser zouden uitdraaien. Dat lijkt niet meer nodig nu een akkoord met Proximus werd bereikt.

“Ik ben blij dat we de handen met de private markt in elkaar kunnen slaan om onze doelstellingen te bereiken”, reageert Muyters in een persbericht. “We hebben heldere afspraken gemaakt, wederzijdse engagementen genomen en zullen de uitvoering van deze MOU (Memorandum of Understanding, red.) samen strikt opvolgen.”

3 miljard euro

Proximus kondigde al in 2016 een investering aan van 3 miljard over 10 jaar om zijn nieuwe gigabit glasvezelnetwerk uit te rollen. In maart van dit jaar had de operator al 6.000 bedrijven op glasvezel aangesloten en waren in 24 gemeenten werken gestart of ingepland. Daarmee staat Proximus al het verst in de ontwikkeling van een glasvezelnetwerk.

“We willen op termijn met dit toekomstgerichte netwerk de kernen van alle steden en gemeenten in Vlaanderen dekken om aan de gezinnen de best mogelijke connectiviteit te bieden”, zegt Proximus-CEO Dominique Leroy. “Daarnaast is het onze focus om zoveel mogelijk bedrijven op dit netwerk aan te sluiten om op die wijze een maximale boost te geven aan de digitale ontwikkeling.”

Met het akkoord biedt Proximus garanties voor de snelheid van het netwerk, de openheid en faire prijzen voor andere spelers en een zo maximaal mogelijk bereik in Vlaanderen. De Vlaamse regering van haar kant zal goede randvoorwaarden creëren waarbinnen deze engagementen kunnen worden nagekomen.

Concurrent Telenet kijkt de kat nog uit de boom wat glasvezel betreft, en richt zich voorlopig in de eerste plaats op het uitbreiden van de mogelijkheden van de kabel. Ook de Mechelse operator ging een gelijkaardig engagement aan met de Vlaamse regering om zijn netwerk klaar te maken voor gigabitsnelheden en de prijzen voor nieuwe spelers te verlagen.

Plooien

Het akkoord is ietwat opvallend omdat Leroy in het verleden heeft gezegd dat ze de investering in glasvezel zou stopzetten als het netwerk verplicht moet worden opengesteld. De CEO maakte zich zorgen dat de return on investment voor Proximus dan te laag zou zijn om de miljardeninvestering vol te houden.

Onder druk van de Conferentie van telecommunicatie- en mediaregulatoren (CRC) moest Proximus evenwel plooien. Uit een marktanalyse van de telecomregulator bleek namelijk dat een verlaging van de wholesaletarieven en de openstelling van het glasvezelnetwerk van Proximus noodzakelijk zijn om voldoende concurrentie op de markt te garanderen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home