Proximus ontvangt lening van 400 miljoen euro van EIB voor uitbreiding glasvezelnetwerk

glasvezel proximus

Proximus heeft zijn plannen omtrent glasvezel al geruime tijd uit de doeken gedaan. Twee jaar geleden maakten ze bekend dat over de komende 10 jaar meer dan drie miljard euro wordt geinvesteerd in een gigabitnetwerk over glasvezel. Vandaag krijgt het van de Europese Investeringsbank (EIB) een lening van 400 miljoen euro.

85 procent van de bedrijven zou volgens Proximus binnenkort gebruik kunnen maken van de snellere internetverbinding via glasvezel, meldt Data News. Met de lening die ze nu krijgen van de EIB hopen ze op een versnelde uitrol van de technologie, maar specifieke targets krijgen we niet te zien. Tot nu toe heeft Proximus 6.000 bedrijven aangesloten op glasvezel en zijn er in 24 gemeenten werken gestart of op korte termijn ingepland.

Glasvezel

De EIB hoopt dat de investering ervoor zorgt dat meer residentiële en professionele gebruikers toegang krijgen tot snel internet via glasvezel. Proximus heeft nu een betrouwbare financieringspartner op lange termijn gevonden om glasvezel nationaal verder uit te rollen.

De reden waarom de EIB een lening beschikbaar stelt aan Proximus komt door het project ‘Digitale Agenda voor Europa 2020’. Ons datavolume blijft groeien, wat betekent dat een snelle internetconnectie nog belangrijker wordt. Het bestaande telefoonlijnnetwerk heeft zijn beperkingen, waardoor glasvezel een essentiële stap is voor meer snelheid en hogere volumes.

Gelijke upload

Het grootste voordeel van een glasvezelverbinding is een gelijke download/uploadsnelheid. Nu ligt de uploadsnelheid vaak tot tienmaal lager dan de downloadsnelheid. Bovendien zijn gigabitsnelheden via koper voorlopig nog utopie, zeker wanneer we over upload spreken.

In België is Proximus de enige provider die actief glasvezel aanbiedt voor residentiële klanten. Telenet sluit bedrijven wel op verzoek aan op een glasvezelverbinding, maar heeft verder geen actieve plannen om de coaxkabel overboord te gooien.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home