Wat je moet onthouden van Microsoft Ignite 2020

Van satellieten in Azure en een virtuele zusterplaneet voor de aarde tot digitale pendeltochten en automatische audits: de toekomst van de wereld zit volgens Microsoft in bits en bytes. Op het digitale Ignite 2020-event maakt Microsoft duidelijk hoe het de wereld ziet evolueren en waar het bedrijf staat vergeleken met de concurrenten.

Microsoft laat zien waar we naartoe gaan en wat het zelf wil betekenen in die toekomst. Dat gebeurt niet in Orlando, Florida, zoals de traditie vraagt, wel op het internet. Ignite 2020 vond vorige week digitaal plaats als gevolg van de coronapandemie, maar werd er daarom niet bescheidener op. Een bom van nieuws en inzichten toont waar Microsoft aan werkt, maar geeft ons in combinatie met keynotes en gesprekken in de marge van de conferentie ook een mooi beeld van de visie die Microsoft over zichzelf heeft.

Totaalbedrijf

Waar Microsoft vorig jaar nog een integratieverhaal vertelde, staat totaliteit deze keer centraal. CEO Satya Nadella positioneert zijn bedrijf als een technologiereus zonder gelijke. “Er is geen ander bedrijf dat de volledige technologiestack aanbiedt”, vertelt hij tijdens een afgewerkte digitale keynote.

Nadella heeft een punt. Microsoft biedt vandaag een best goed geïntegreerde ervaring van basisinfrastructuur over ontwikkelingslaag tot de toepassingen daarbovenop, alles overgoten met een sausje van security, management en compliance.

Compliance is daarin best nieuw. Enkele oplossingen die Microsoft vorig jaar aankondigde, worden in een nieuw geheel gelanceerd: de nieuwe Compliance Manager. Die moet organisaties helpen om een vat te krijgen op complexe en steeds veranderende nationale en internationale regels. “We vervangen het klassieke systeem van manuele audits, waarbij je altijd achterloopt op de feiten, door een permanente opvolging van compliancy”, zegt Alym Rayani, General Manager Microsoft Compliance daarover in een gesprek.

Lees meer: Microsoft introduceert nieuwe Compliance Manager

Microsoft Flight simulator

Microsoft illustreert de kracht van de totale stack met Microsoft Flight Simulator 2020. Dat geavanceerde simulatiespel laat je doorheen een virtuele kopie van de wereld vliegen. De hele aardbol werd gedigitaliseerd en omgezet naar een 3D-model waarin je zelfs de bomen in het lokale park van je geboortedorp kan tellen vanuit de cockpit van je digitale Cesna. Het spel kwam tot stand dankzij een combinatie van diensten van Microsoft: De beschikbare kaartdata via Bing, Azure met bijhorende cognitieve diensten voor de analyse van de gegevens, de integratie met Windows 10 en Xbox en meer.

Ignite is geen gaming-event, dus doet Flight Simulator 2020 tijdens het event dienst als voorbeeld en metafoor. Microsoft bouwde de ganse planeet na voor een simulatie, klanten krijgen toegang tot exact dezelfde technologie om hun applicaties te bouwen en hun bedrijven te digitaliseren.

Microsoft ziet Flight Simulator minder als spel en meer als showcase voor het titanenwerk waartoe het bedrijf in staat is.

Nadella focust slim op die totaalkracht van zijn bedrijf. AWS heeft misschien de grotere clouddienst, sommige mensen verkiezen macOS boven Windows 10, Google is sterk in AI en wil met Office concurreren, maar geen enkel bedrijf biedt vandaag een geïntegreerde stack van al die zaken aan.

Syntex en Teams

SharePoint Syntex is een mooi voorbeeld van waar de combinatie van verschillende onderdelen van Microsoft toe in staat is. De dienst is een afgeleide van Project Cortex en laat organisaties toe om AI los te laten op de bedrijfsdata. Syntex maakt gegevens overzichtelijk voor gebruikers en brengt de relevante context naar voren wanneer die nodig is.

Lees meer: SharePoint Syntex: AI van Microsoft brengt orde in je bedrijfsdocumenten

Een ander voorbeeld vinden we bij Microsoft Teams. Daar zet Microsoft zijn cognitieve diensten onder andere in om de achtergrond weg te knippen uit een videogesprek en je in een virtuele aula of digitaal koffiehuis te plaatsen.

Lees meer: Microsoft Teams krijgt weerman-modus

Wat Teams betreft toont Microsoft aan hoe breed het wil gaan in zijn relatie met gebruikers. De toepassing krijgt wellbeing-functionaliteit aan boord en helpt je zelfs te mediteren tijdens een virtuele pendeltocht. Microsoft baseert zich op wetenschappelijke studies om aan te tonen dat dergelijke praktijken de mentale gezondheid ten goede komen.

Lees meer: Microsoft Teams wordt zen met meditatie- en pendelmodus

Iedereen ontwikkelaar

Power Automate Desktop is een verdere illustratie van de kracht van de volledige Microsoft-stack. De toepassing brengt een no code-oplossing naar ‘citizen developers’ die zo hun eigen business-applicaties kunnen maken. “Power is de brug tussen professionele developers en citizen developers”, zegt Nadella daar nog over. De desktop-app integreert met Windows 10 maar werkt via Azure en het Power Automate-platform. Integratie met GitHub zorgt er dan weer voor dat ook professionele ontwikkelaars kunnen meewerken aan toepassingen.

Power is de brug tussen professionele developers en citizen developers.

Het Power-platform helpt bedrijven en werknemers om data te visualiseren en taken te automatiseren in de hele Microsoft-stack. De integratie met Office 365 en Windows langs de ene kant en Azure langs de andere kant zorgt voor een krachtige oplossing.

Lees meer: Microsoft zet in op on premises RPA met Power Automate Desktop

Linux en macOS

Het viel tijdens Ignite nog op dat Microsoft niet alleen over de totaliteit van de eigen stack spreekt. De techreus is er zich meer dan ooit van bewust dat er andere oplossingen bestaan en dat mensen die graag gebruiken. Azure Arc brengt daartoe Azure-functionaliteit naar andere cloudproviders terwijl de vernieuwde Microsoft Endpoint manager beheerders toelaat om macOS-computers en iPads te beheren.

Lees meer: Beheer voortaan ook MacOS met Microsoft Endpoint Manager

In dat opzicht hoeft ook de belangrijkste Edge-aankondiging van het event niet te verrassen. Aan het begin van zijn keynote liet Nadella al weten dat Edge naar Linux komt. Logisch, aangezien steeds meer applicaties via de browser worden geconsumeerd. Edge draait misschien wel op Chromium vandaag, maar dat wil niet zeggen dat Redmond zich neerlegt bij het marktaandeel van Google Chrome.

Lees meer: Microsoft Edge komt naar Linux

Satellieten

Microsoft wil echt alles doen en overal zijn, zeker nu de coronapandemie iedereen de digitale wereld heeft ingezogen. Nergens is dat duidelijker dan in de laatste aankondiging die we in de verf willen zetten: Azure Orbital. Tijdens en korte demo zien we hoe je via de nieuwe clouddienst een ruimtetuig met je Azure Cloud verbindt. De vanzelfsprekendheid toont aan dat we in de toekomst leven. Niet alleen omdat er intussen een groot genoeg publiek is voor een dergelijke dienst, maar ook omdat AWS al een tijdje een concurrent op de markt heeft.

Lees meer: Azure Orbital integreert satellieten met cloud

We vermoeden dat het niet de laatste editie van Ignite is waarin het totaalaanbod van Microsoft de rode draad is. Jaar na jaar verbetert de integratie en heeft Microsoft interessantere cases om aan te tonen hoe het ondernemingen digitaal steunt. Tijdens de digitale conferentie toont Microsoft dat het misschien wel lijkt alsof de wereld sinds maart stil staat, maar dat er achter de schermen eigenlijk meer veranderd dan ooit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home