Windows 11 Home, Pro en Enterprise: welke versie past bij jouw onderneming?

Windows 11

Windows 11 is sinds 5 oktober 2021 te verkrijgen. Het nieuwe besturingssysteem komt er in verschillende smaakjes, die inspelen op alle behoeften van ondernemingen. Wij maken je wegwijs door de verschillende edities.

Misschien ben je nog niet volledig overtuigd van Windows 11 en kijk je liever de kat uit de boom tot de eerste mankementen in het besturingssysteem zijn verholpen. Of misschien wil je net de andere ondernemingen voor zijn en als een van de eerste uitpakken met Windows 11. Voor beide partijen zijn er goede redenen te vinden.

Wie de overstap maakt, krijgt van Microsoft opnieuw de keuze uit verschillende pakketten: Home, Pro en Enterprise. De verschillen zijn soms minimaal, maar kunnen doorslaggevend zijn.

Pro voor bedrijfsmanagement

We zullen meteen met de deur in huis vallen en het grootste verschil tussen de Home- en Pro-versie toelichten. Pro-gebruikers krijgen enkele functies die inspelen op bedrijfsmanagement aangeboden in het pakket, die in de Home-versie volledig ontbreken.

Het Pro-pakket geeft toegang tot de Microsoft Store for Business. Die bestond ook al bij Windows 10. In de Store kunnen enkel bevoegde personen kiezen welke applicaties binnen jouw bedrijf worden gebruikt en voor welke werknemers die beschikbaar zijn. Dat is eveneens handig voor omgevingen waarin computers en laptops gedeeld worden. Logt een bepaalde gebruiker in op een toestel dat over Pro beschikt, dan krijgt hij of zij namelijk enkel de applicaties te zien die werden toegewezen.

Het inloggen is voor werknemers eenvoudiger in het Pro-pakket, omdat het aanmelden op het besturingssysteem voorkomt dat inloggen nodig is bij andere Microsoftdiensten die de werknemer mag gebruiken.

Tot slot wordt het eenvoudiger updates te installeren op verschillende accounts met het Pro-pakket. Zo behouden IT-teams meer controle over de veiligheid van bedrijfsapparaten en vermindert het de tijd die nodig is om updates te installeren. Bovendien blijft het in deze versie mogelijk de installatie te voltooien zonder Microsoft account, een vereiste in Windows 11 voor Home-gebruikers.

lees ook

Microsoft legt uit hoe Windows 11 voortaan kleinere updates krijgt

Extra Microsoftdiensten vereist

Hoewel de lijst van voordelen die Microsoft publiceert over de Pro-versie er veelbelovend mag uitzien, schuilt er een addertje onder het gras. Bedrijven die kiezen voor de Pro-versie, kunnen niet zomaar van alle functies profiteren.

Bedrijven die beschikken over een licentie van Azure AD Premium of Enterprise Mobility + Security, profiteren van een snellere configuratie. Wel is het zonder die licentie altijd mogelijk om een computer vanaf een mobiel apparaat te configureren.

Op die mobiele apparaten speelt Windows nog verder in wanneer gebruikers ook over Microsoft Intune beschikken. Dit platform is een cloudgebaseerde beheeroplossing van Microsoft, die het managen van verschillende mobiele apparaten en besturingssystemen mogelijk maakt.

Het beheren van computers, accounts en groepen is dan weer alleen mogelijk voor bedrijven die ook Windows Server aanschaffen. Voor die bedrijven zijn bovendien bestanden en printers vanaf ieder toestel beschikbaar.

De genoemde diensten zijn niet baanbrekend, want Microsoft biedt precies dezelfde diensten aan in Windows 10 Pro.

Extra beveiliging

Op vlak van veiligheid kan het Home-pakket zich heel sterk positioneren en zijn zorgen over de veiligheid eigenlijk niet nodig. Aan die beveiliging nog waardevolle extra’s toevoegen is niet eenvoudig. In het Pro-pakket wordt de beveiliging slechts een tikkeltje aangedikt met BitLocker en Windows Information Protection (WIP).

De eerste service zorgt dat een gestolen of verloren toestel niet langer toegankelijk is. WIP beveiligt dan weer bedrijfsapplicaties en -data tegen toevallige datalekken. In de service worden ook de toestellen die connecteren met het bedrijfsnetwerk beschermd, wat handig is nu werknemers weer eens op kantoor verschijnen en bijvoorbeeld smartphones en smartwatches meenemen.

Als je bedrijf de Pro-versie van Windows 10 in huis haalde, zullen deze services je misschien niet meer onbekend in de oren klinken. Beide hadden namelijk al een plaatsje in Windows 10 Pro en op vlak van beveiliging biedt Windows 11 dus eigenlijk niets nieuws aan.

Iedereen wat moderner

In Windows 11 werden enkele functies verbeterd en vernieuwd voor iedereen. In vergelijking met Windows 10 zijn het ook voornamelijk de volgende zaken waarin Windows 11 een upgrade geeft:

Microsoftgamma

Onder de nieuwigheden somt Microsoft enkele producten uit het eigen gamma op: Edge, Store en Teams. De Store krijgt namelijk een flinke uitbreiding door externe applicatie-aanbieders. Dat komt door de beslissing van Microsoft om externe appwinkels toe te laten op het platform.

Edge kreeg voor de lancering van Windows 11 al een upgrade om de internetbrowser aantrekkelijker te maken. Microsoft Edge 93 geeft zo gebruikers de mogelijkheid om openstaande tabbladen in groepen onder te verdelen.

Bron: Microsoft

Een andere dankbare aanpassing is de mogelijkheid om in PDF-documenten meteen verder te kunnen lezen waar je de laatste keer stopte. De updates aan het besturingssysteem zijn misschien niet echt baanbrekend. Bovendien werden de meeste functies ook uitgerold naar Windows 10-gebruikers. Wat ons vooral opvalt is de complexiteit in Windows 11 om van standaardbrowser te wisselen, die plaats wordt door Microsoft namelijk automatisch toegekend aan Edge.

Tot slot is er de update van het communicatieplatform Teams. In Windows 11 kan je niet meer om het platform heen, door de vaste plaats die het in de taakbalk krijgt. Via de taakbalk wordt het mogelijk met collega’s te chatten in een klein pop-up venstertje onderaan het scherm.

Windows 11 Teams
Bron: Microsoft

Dat is handig voor bedrijven die Teams gebruiken als communicatieplatform, maar een overbodigheid die niet makkelijk te verwijderen is voor bijvoorbeeld Slackgebruikers.

Voor alles een vakje

Windows 11 zal geliefd zijn bij mensen die houden van orde en netheid. Het maakt komaf met vensters die willekeurig over aaneengesloten beeldschermen heen springen. Daarbij stelt Windows 11 zelf een aantal mogelijke manieren voor om vensters in te delen. De openstaande vensters worden op die manier als vanzelf ordelijk getoond.

Windows 11
Bron: Microsoft

Tot slot is op de taakbalk een widgetknop te vinden, waarin gebruikers in overzichtelijke vakjes het weer- en nieuwsbericht van de dag voorgeschoteld krijgen. 

Pro is soms handiger

Home voldoet eigenlijk in heel wat gevallen. Het besturingssysteem heeft enkele vernieuwingen in huis en gebruikers kunnen vertrouwen op een ruim pakket van beschermingsservices. Pro is voor bedrijven die een groot aantal toestellen dienen in te stellen een tijdbesparende oplossing. Beschikt je bedrijf over een IT-team, dan maakt enkel de Pro-versie het voor hen mogelijk om bedrijfstoestellen extern te beheren.

Wat ook nog het vermelden waard is, zijn de hogere maximale prestaties die Pro kan behalen. Zo kan Windows 11 Home tot 64 CPU-kernen aan, terwijl dat wordt verhoogd tot 128 CPU-kernen bij Pro. Het RAM-geheugen krijgt in Pro ook een uitbreiding van 128 GB naar 2 TB. Virtuele machines, die enkel worden ondersteund in Pro, kunnen hierdoor draaien, net als bijvoorbeeld grafische tekenprogramma’s.  

Verder upgraden naar Enterprise-versie  

In bedrijven waar de keuze is gevallen voor Windows 11 Pro, is het mogelijk verder uit te breiden naar een Enterprise-versie. Deze versie verlengt de tijd waarin Windows 11-updates worden ondersteund naar 36 maanden, bij Home en Pro ligt dit op 24 maanden.

Microsoft biedt bedrijven twee opties aan: Windows Enterprise E3, die ook in het Microsoft 365 F3-pakket te vinden is, en Windows Enterprise E5. Om te weten aan welke prijs een pakket aan jouw onderneming wordt aangeboden, kan enkel de verkoopafdeling van Microsoft je helpen. De Home- en Pro-versie zijn doorgaans op nieuwe toestellen al geïnstalleerd.

Enterprise E3 is op de markt gebracht voor middelgrote en grote organisaties die apparaten en apps nog uitgebreider willen beheren. Verder krijgen zij ‘Universeel afdrukken’ meegeleverd, waardoor printers niet langer op ieder toestel moeten worden geregistreerd.

Enterprise E5 breidt dit pakket nog verder uit met Microsoft Defender voor Eindpunt. De coronacrisis heeft IT-teams het belang van een sterke beveiliging voor eindpunten doen inzien. Met het oog op een hybride werkplek blijft die beveiliging belangrijker dan ooit. Daar speelt Microsoft met dit pakket op in door een besturingssysteem aan te bieden dat klaar is voor een zero trust-aanpak.

lees ook

Van VPN naar zero trust: het verschil en de voordelen

Eerst voldoen aan de minimumvereisten

Voordat je het hoofd breekt over de keuze voor de beste Windows 11-editie, is het belangrijk na te gaan of jouw bedrijf wel geschikte workstations heeft staan. Uit een onderzoek van Lansweeper blijkt namelijk dat slechts een beperkt deel van de bedrijven over een workstation beschikt dat compatibel is met Windows 11.

Over de tijd heen kan Microsoft ervoor kiezen de minimumvereisten minder strikt te maken. Voorlopig zijn een dualcore 1 GHz 64-bitprocessor, 4 GB RAM en 64 GB interne opslag nodig. Aan die vereisten wordt meestal wel voldaan. Waar het echter misloopt, is bij de 8ste generatie Core-CPU die minimaal vereist is. Net als bij de Ryzen 2000-AMD-chip, waar workstations ouder dan drie jaar niet over beschikken.

Heeft jouw onderneming nog niet het geschikte materiaal in huis, maar ben je wel al benieuwd naar wat Windows 11 allemaal te bieden heeft? Lees dan de review over het nieuwste besturingssysteem hier.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home