Windows 10 schrapt grote updates, ondersteuning stopt in 2025

Windows 10

Microsoft stopt vanaf 14 oktober 2025 met de ondersteuning Windows 10. Grote updates worden vanaf nu al geschrapt.

De huidige versie, Windows 10 22H2, is de laatste nieuwe versie die Microsoft zal uitbrengen. Vanaf nu hoeven gebruikers niet langer functie-updates te verwachten en focust de softwaregigant enkel nog op veiligheidsupdates. Die lopen tot 14 oktober 2025, daarna stopt de officiële ondersteuning voor Windows 10. Het is voorlopig onduidelijk of bedrijven extra jaren aan veiligheidsupdates kunnen bijkopen zoals bij Windows 7 het geval was. Die details zullen vermoedelijk dichter tegen de deadline duidelijk gemaakt.

Het spreekt voor zich dat Microsoft met deze aankondiging iedereen aanmaant om een gratis upgrade naar Windows 11 door te voeren om na die deadline veilig te blijven werken. Windows 11 is ondertussen anderhalf jaar beschikbaar en nagenoeg alle bugs in de lanceringsperiode zijn eruit.

Sinds 31 januari kon je al geen Windows 10-licenties meer kopen. Die aankondiging was een duidelijk teken aan de wand dat Microsoft het besturingssysteem richting exit zou duwen.

Belangrijke nuance: je moet wel naar de meest recente versie van Windows 10 updaten om ondersteuning tot 14 oktober 2025 te genieten. Wie nog Windows 10 21H2 draait, loopt vandaag risico omdat die versie niet langer wordt ondersteund.

lees ook

Windows 11 Home, Pro en Enterprise: welke versie past bij jouw onderneming?

Wie binnen de organisatie Windows 10 gebruikt met een LTSC-licentie (Long-Term Servicing Channel), kan op veiligheidsupdates rekenen voorbij de aangekondigde deadline.

Wat is een LTSC-licentie?

Een LTSC-licentie is bedoeld voor toestellen die geen baat hebben bij nieuwe functies en over een lange periode altijd dezelfde specifieke set aan taken vereisen. Denk bijvoorbeeld aan medische toestellen (MRI- of CAT-scans), industriële systemen of luchtvaartnavigatie. Elke LTSC-release ontvangt 10 jaar ondersteuning.

Doorheen de levensduur van Windows 10 heeft Microsoft vier verschillende LTSC-versies gelanceerd:

Windows 10 LTSC

Afhankelijk van welke versie jouw organisatie gebruikt, moet je 10 jaar bijtellen boven op de lanceringsdatum. Tot dan mag je erop rekenen dat toestellen met zo’n licentie veiligheidsupdates blijven ontvangen.

De enige uitzondering is Windows 10 Enterprise LTSC 2021. Die versie geniet maar van vijf jaar ondersteuning omdat Microsoft voortaan elke nieuwe LTSC-versie wil laten samenlopen met een Office LTSC-versie die over dezelfde periode wordt ondersteund.

Elke LTSC-versie van Windows 11 wordt nu ook maar vijf jaar ondersteund. Met deze verandering hoopt Microsoft zijn klanten die LTSC-licenties ‘misbruiken’ op pc’s die niet mission-critical zijn richting klassieke Windows 11-licenties te duwen.

In dezelfde aankondiging dat Windows 10 tot 14 oktober 2025 wordt ondersteund, laat Microsoft weten dat de tweede LTSC-versie van Windows 11 in de tweede helft van 2024 zal verschijnen.

Upgrade naar Windows 11

Wat tal van gebruikers mogelijk wel belemmert om te upgraden naar Windows 11, zijn de strikte systeemvereisten. Voornamelijk de vereiste van een TPM 2.0-compatibele pc en een ietwat recente AMD- of Intel-CPU zorgen ervoor dat Windows 10-machines die 4 tot 8 jaar oud zijn niet kunnen upgraden.

Eind vorig jaar bleek uit een onderzoek bij 30 miljoen Windows-toestellen dat 42 procent van de professionele pc’s niet compatibel is met Windows 11. Een niet-ondersteunde CPU was in 57,26 procent van de computers de boosdoener.

lees ook

5 redenen om wel (of niet) te upgraden naar Windows 11

Windows 10 lanceerde op 29 juli 2015 om snel een einde te maken aan de verwarrende Windows 8-jaren. Iedereen kon rekenen op een gratis upgrade van Windows 7 naar Windows 10. Later werd diezelfde regel doorgetrokken om gratis van Windows 10 naar Windows 11 te upgraden. Windows 10-gebruikers krijgen sinds februari dit jaar al een onsubtiele melding dat ze gratis kunnen upgraden. De melding wordt enkel getoond op compatibele toestellen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home