Edge laat ontwikkelaars extensies bouwen voor zijbalk

edge zijbalk

In de browser Edge staat de zijbalk niet aan de zijlijn. Ontwikkelaars kunnen vanaf nu extensies voor de zijbalk ontwikkelen en die laten openen wanneer je naar een bepaalde pagina surft.

Microsoft introduceerde de vernieuwde zijbalk voor de Edge-browser in september 2022 voor een vlottere multitaskervaring. De zijbalk maakt het mogelijk om tegelijkertijd in een webpagina en een extensie te werken. Dankzij integraties van de Office-apps kan je bijvoorbeeld een mail verzenden of je agenda bekijken terwijl je artikels aan het lezen bent op ITdaily. Ook Bing Chat heeft sinds een kort een plekje in de zijbalk gekregen, naast een klassieke zoekfunctie die je meer informatie geeft bij wat je ziet op een pagina.

Nu laat Microsoft iedereen meedelen in de pret. Via een blogpost laat het weten dat applicatieontwikkelaars aangepaste extensies kunnen ontwikkelen voor de zijbalk. Dat zijn dus andere extensies dan de gebruikelijke extensies die je al aan de browser kan toevoegen en zijn dus bestemd om enkel in de zijbalk te functioneren. Daarvoor dienen ze simpelweg sidepanel.html toe te voegen aan het manifest van de extensiecode.

Extensies op maat

De zijbalk biedt nieuwe mogelijkheden voor appontwikkelaars om hun applicaties tot bij een groter publiek te krijgen. Ontwikkelaars kunnen bijvoorbeeld instellen dat hun extensie opent wanneer webbezoekers naar een specifieke website surfen. De extensies kunnen ofwel een consistente inhoud tonen over tabbladen heen, of inhoud op maat tonen bij het wisselen naar een ander tabblad.

Dankzij deze uitbreiding van Microsoft zal de zijbalk nog verder uitgroeien tot een inherent onderdeel van de gebruikservaring in Edge. We kunnen dan ook verwachten dat appontwikkelaars dit extra stukje browser meer en meer zullen willen benutten. Extensies toevoegen aan de zijbalk doe je door op het plusteken te klikken en naar een applicatie te zoeken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home