Microsoft stopt verkoop licenties voor Windows 10

windows 10 licenties stop

Wie nog Windows 10 wil installeren, zal snel moeten zijn. Microsoft zal na 31 januari geen licenties meer aanbieden. De ondersteuning loopt wel nog enkele jaren verder.

31 januari 2023 is de laatste dag waarop Microsoft licenties voor Windows 10 ter beschikking stelt. Vanaf februari zal de Windows-versie dus niet meer rechtstreeks bij Microsoft te verkrijgen zijn, het is niet geweten of je via erkende Microsoft-resellers dan nog een licentie kan bemachtigen. De mededeling geldt voor zowel de particuliere Home-versie (145 euro, incl. btw) als de Pro-versie voor kmo’s (259 euro, incl. btw).

Met het stopzetten van Windows 10-licenties wil Microsoft de overstap naar Windows 11 bevorderen. Windows 10 is al sinds 2014 op de markt, dus tijd genoeg gehad om het besturingssysteem te downloaden, moet Microsoft gedacht hebben. Hobbyisten die nog hun eigen Windows 10-pc aan het bouwen zijn of bedrijven die tot de laatste dag hebben vastgehouden aan Windows 7 en niet in aanmerking komen voor Windows 11, zullen er snel bij moeten zijn.

Ondersteuning tot 2025

Als je nog Windows 10 wil blijven gebruiken, hoef je je geen zorgen te maken. Microsoft belooft de software nog tot oktober 2025 van updates te blijven voorzien, en herhaalt die belofte ook. Al is de ondersteuning voor Windows 10 21H1 inmiddels ook al stopgezet. Beetje bij beetje lijkt Microsoft ons dus al te willen voorbereiden op het einde van Windows 10.

lees ook

Upgraden naar Windows 11: hoe bereid je de overstap voor als administrator?

Windows 11 mag dan wel de toekomst zijn, in het heden zwaait de voorganger nog steeds de plak. Volgens de cijfers van Statcounter draaide eind 2022 nog steeds twee op drie pc’s Windows 10. Windows 11 zit op zeventien procent en is de kloof stilaan wel aan het dichten. Zelfs Windows 7 had twee weken voor het stopzetten van de Extended Security Updates-ondersteuning nog steeds een aandeel van meer dan tien procent.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home