EU opent onderzoek naar Microsoft rond het bundelen van Teams in Office

Europa

De Europese Commissie start een officieel antitrustonderzoek naar Microsoft, omwille van de oneerlijke combinatie van Teams met Office.

Microsoft is voor het eerst in ruim een decennium nog een keer het onderwerp van een antitrustonderzoek door de Europese Commissie. Doorn in het Europese oog is de Office-software van het Amerikaanse bedrijf, die te innig verstrengeld is met zijn communicatieplatform Teams.

De Europese Commisie zegt dat het schrik heeft dat Microsoft zijn marktdominantie misbruikt en verdedigt door de competitie te fnuiken. “De verdeling van Teams geeft klanten geen keuze wat betreft de toegang tot het product.”

Toegeving

Na een klacht van concurrerend platform Slack, eigendom van Salesforce, was Microsoft nochtans gestopt met Teams automatisch te installeren op de toestellen van Office-klanten. Daar was de Europese Commissie blijkbaar niet van onder de indruk en nu volgt er dus een officieel onderzoek naar de te dominante marktpositie van Microsoft.

lees ook

Microsoft 365 krijgt nieuw lettertype vanaf september

Uitgepraat

De klacht dateert al van 2020, waarop verschillende gesprekken tussen de EU en Microsoft volgden. Maar die zijn intussen platgevallen en een onderzoek lijkt onafwendbaar.

De reden waarom die gesprekken zijn gestaakt, ligt deels aan het feit dat Microsoft de toegeving enkel voor de EU wou doen, waar Europa het eerder wenselijk acht om de automatische combo van Teams en Office wereldwijd naar de prullenbak te verplaatsen. Een tweede reden is de prijszetting die Microsoft voor Teams hanteert.

Het is bijna vijftien jaar geleden dat de EU een antitrustonderzoek naar Microsoft deed, wat kan betekenen dat Europa niet makkelijk op andere gedachten te brengen gaat zijn. Een effectieve klacht zou zelfs al komend najaar kunnen worden geformuleerd.

Na recente onderzoeken tegen Meta en Google, lijkt de EU de laatste tijd aan grote technologiebedrijven duidelijk te maken dat het menens is wat betreft het volgen van de Europese wetten en regels.


Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 17 juli 2023. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home