Moeten bedrijven vandaag nog zelf laptops kopen?

Waarom zou je vooraf investeren in een grote laptopvloot als je via een opex-model meer flexibiliteit en betere toestellen krijgt, met nog een cash-injectie daar bovenop? We onderzoeken de voordelen van DaaS voor endpoints.

In de meeste bedrijven heeft het IT-departement een dubbele rol. Aan de ene kant moet het departement de organisatie met zijn werknemers ondersteunen met de juiste pc’s, smartphones en software. Aan de andere kant is het aan IT om ook het bedrijf zelf digitaal vooruit te stuwen met onder andere de analyse van data en de ontwikkeling van nieuwe slimme toepassingen. “In de praktijk hebben de mensen bij IT te weinig tijd voor allebei. Ze zijn vooral bezig met het licht aan te houden”, vertelt Koen Van Beneden, Managing Director bij HP België. Hij kent de tweestrijd maar al te goed en beseft hoe belangrijk het is om de talenten binnen IT succesvol in te zetten binnen strategische taken.

In de twee taken van het IT-departement zijn er mogelijkheden voor verbetering. We schreven eerder al over de voordelen van eenvoud en automatisering langs de kant van de business, maar ook op het vlak van devices van werknemers is er heel wat winst te boeken. Voor dit stuk kijken we specifiek naar de mogelijke voordelen van een DaaS-aanpak voor het computerpatrimonium.

DaaS: antwoord op rigide model

Historisch gezien wordt een laptopvloot iedere vier à vijf jaar vervangen. Dat gebeurt aan de hand van stevige investeringen op het niveau van een departement of bedrijf. De aanpak is eerder rigide en het is moeilijk om halfweg het traject toestellen zomaar te upgraden als de businessnoden daarom vragen. Om daaraan tegemoet te komen, hebben alle grote pc-fabrikanten vandaag een Device-as-a-Service (DaaS)-aanbod.

DaaS brengt dezelfde gekende voordelen van een servicecontract met zich mee. De vooraf-investering wordt vervangen door een opex-model, waarbij een bedrijf per toestel per maand betaald. Van Beneden: “Door in een DaaS-verhaal te stappen kan een klant in één big bang naar een modern park evolueren. In de plaats van telkens een deel te vernieuwen met toestellen uit de middenmoot, is het een optie om in een enkele beweging iedereen te voorzien van nieuwe toestellen.”

Cash-injectie

Dat kan omdat een DaaS-model geen grote investering vraagt, maar in eerste instantie zelfs een cash-injectie met zich meebrengt. “Bij de overstap naar DaaS vernieuwt een bedrijf zijn hele park. De oude toestellen gaan naar markten met lagere budgetten zoals onderwijs, of naar het buitenland”

DaaS brengt in eerste instantie zelfs een cash-injectie met zich mee.

Binnen het servicemodel kijkt de klant samen met de provider naar wat er nodig is. “We stellen meestal drie tot vijf verschillende profielen van werknemers op binnen een bedrijf, gebaseerd op welke toestellen mensen nodig hebben maar ook het niveau van ondersteuning dat daarbij belangrijk is.” Ook aan accessoires wordt gedacht. Wie welk deel van de ondersteuning op zich neemt, wordt telkens op maat beslist. In principe is het ook mogelijk om een bedrijf volledig te ontzorgen.

Via DaaS is preventief onderhoud een optie, zodat problemen worden aangepakt voor iemand op een cruciaal moment zonder werkende pc valt. Dat gebeurt bij HP via eigen tooling zoals TechPulse, dat verder in het oog houdt hoe toestellen worden gebruikt. Van Beneden benadrukt dat er niet naar specifieke workloads wordt gekeken, maar de tool kan wel inschatten of iemand een te licht of net te zwaar systeem gebruikt.

Nieuwere en betere toestellen

Er zijn nog bijkomende voordelen. Zo ziet Van Beneden dat er via het DaaS-model een kortere device-cyclus ontstaat waarbij werknemers gemiddeld iedere drie jaar een nieuw toestel krijgen. Dat hangt samen met het feit dat een DaaS-model er doorgaans voor zorgt dat werknemers betere laptops ter beschikking krijgen. “Premiummodellen hebben immers een hogere restwaarde”, verklaart Van Beneden. Vergelijk het een beetje met de leasing van een firmawagen: voor een bedrijf is het voordeliger om een wagen van een premium merk te leasen en tijdig te wisselen, zodat de doorverkoopwaarde hoog blijft en de prijs voor de periode van gebruik binnen het bedrijf gedrukt wordt. Net als bij de wagens komen die degelijke premiumtoestellen vervolgens gecontroleerd de tweedehandsmarkt op.

Werknemers krijgen doorgaans betere laptops ter beschikking.

“Binnen een DaaS-samenwerking kunnen we end-to-end naar het leven van de computer kijken, van nadenken voor de aanschaf tot de recyclage. Alles van staging tot de plaatsing van de images, het onderhoud en de updates wordt in samenwerking met een bedrijf bekeken. Uitbesteding is een optie, maar een onderneming die enkele zaken liever zelf doet, kan dat natuurlijk ook zo afspreken. “We doen niet alles alleen”, vertelt Van Beneden nog. “Wanneer er handen of voeten aan te pas komen, of bij grote dossiers, werken we vaak samen met partners.”

“DaaS is vooral groot binnen de enterprise-markt”, bevestigt Van Beneden. De grootste successen zijn er bij bedrijven van 1.000 werknemers of meer. Hij is ervan overtuigd dat er ook binnen de kmo’s ruimte is voor een DaaS-aanbod, maar daar zoekt HP nog naar de sweetspot. “Ook voor kleineren ondernemingen met zelfs maar vijf of tien mensen is er potentieel.”

Voordeel voor de fabrikant

DaaS is natuurlijk geen exclusief HP-verhaal. Ook Lenovo heeft een aanbod en Dell kan met zijn Dell Technologies as a Service-aanbod zelfs de hele IT-omgeving als een dienst aanbieden, van endpoint tot server. Het equivalent voor HP zit bij HPE onder Greenlake, en Lenovo heeft Truscale nog niet gecombineerd met DaaS. Bovendien mag je niet vergeten dat DaaS net als alle andere servicemodellen ook in het voorbeeld van de dienstverlener speelt.

In het traditionele aankoopmodel moet een laptopboer iedere paar jaar strijden om een groot contract. Wie nu een DaaS-contract binnenhaalt, bindt een bedrijf op een meer duurzame manier zonder hard breekpunt wanneer het tijd wordt voor vernieuwing.

Lees ook: 6 ultrabooks getest: welke moet je hebben?

Het staat in ieder geval buiten kijf dat het servicemodel de overweging waard is wanneer het tijd is voor nieuwe toestellen. DaaS is in essentie een financieel model. Toch mag je de andere voordelen niet onderschatten. Zetten de klassieke verbeteringen op het vlak van flexibiliteit, lifecyclemanagement en ondersteuning je niet aan tot nadenken, vergeet dan niet dat je met eenzelfde budget ook gewoon betere toestellen in huis kan halen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home