Milieuvriendelijk printen met opnieuw gefabriceerde toners

Recycle Boxes Brother

Printen associeer je vandaag niet echt met duurzaamheid. Heel wat sectoren vandaag worden nog geconfronteerd met heel wat printwerk, wat resulteert in een verbruik van duizenden vellen papier per maand. Om maar te zwijgen over de printer zelf. Brother beseft dit en blijft niet bij de pakken zitten. 

Duurzaam papier is een belangrijke eerste stap die je sowieso moet nemen. Dat is een kleine moeite en je hebt daar vandaag behoorlijk veel keuze in. Een printer koop je voor een aantal jaar en moet een bewuste keuze zijn. We kloppen bij Brother aan om te horen hoe zij het aanpakken. “In elke inktcartridge die een consument of professional koopt voor een inkjetprinter, zit een zakje waar je de oude cartridge in kan doen. Daarna mag je dat zakje kosteloos in de postbus stoppen, Bpost bezorgt die daarna aan ons om te recycleren”, zegt Frank Deneweth, Managing Director. 

Eenvoudiger kan haast niet, maar toch merkt hij op dat er heel weinig worden opgestuurd. “Duurzaamheid is een mooi verhaal van ons standpunt, maar we vragen hier wel medewerking van de klant. Het gaat om een mindset. Dat zakje vullen en wegdoen vraagt een handeling.” 

Blue Angel-certificaat

Inktcartridges worden vandaag niet opnieuw gevuld door Brother, wel gerecycleerd om de grondstoffen te recupereren. Bij toners uit laserprinters gebeurt dat wel bij sommige modellen. “Sommige toners, voornamelijk de grotere modellen uit onze professionele toestellen, worden in Europa gerecycleerd en opnieuw op de markt gebracht.” 

Volgens Deneweth lukt dat vandaag twee keer voordat de toner wordt herleid naar pure grondstoffen. Brother toont ook trots zijn Blue Angels-erkenning. Het kreeg die certificering op basis van een reeks onafhankelijke tests en grondige audits die gedurende twee jaar in hun recyclagefaciliteit in Krupina, Slowakije, werden uitgevoerd. Het milieulabel stelt eisen aan de gebruikte materialen, de gebruikte kleurstof (in het geval van Brother, de gebruikte toner), de uitstoot in de binnenlucht tijdens het printproces en de prestatiekenmerken van toner- of inktcartridges. 

Sommige toners worden in Europa gerecycleerd en hier opnieuw op de markt gebracht.

Frank Deneweth – Managing Director

“Wij werken al sinds 2021 aan de herziene Blue Angel-criteria, die aantonen dat wij ons inzetten om onze impact op het milieu te verminderen en hulpbronnen te sparen. Dankzij het design van onze cartridges kunnen wij ongeveer 86 procent van alle ingezamelde toners herfabriceren en belandt niets van de gebruikte originele Brother-tonercartridges die wij ontvangen op de stortplaats. Gemiddeld kunnen wij ook meer dan 75 procent van het gewicht van al onze modellen hergebruiken.”

Hoe terugsturen?

Zo’n verhaal is boeiend, maar om dat te realiseren moeten de tonercartridges wel terug bij Brother geraken. Deneweth benadrukt dat heel wat bedrijven vandaag hun best doen. Een kleine kmo kan bij de bestelling van een nieuwe tonercartridge die uit de verpakking halen en de oude erin stoppen. Elke doos heeft een verzendlabel dat je er daarna kan op kleven en bij een afhaalpunt binnen brengen. 

Grotere ondernemingen kunnen handig een kartonnen doos bestellen die bij hen wordt afgeleverd. Daarin is er ruimte voor twee, zes of twaalf tonercartridges. Nadat die gevuld is, kan het meegeleverde label erop en wordt de doos naar Brother gestuurd voor recyclage. 

40 miljoen stuks gerecycleerd

Tot nu toe herfabriceerde Brother al meer dan 40 miljoen originele cartridges. In de nabije toekomst wil het dat aantal verhogen en aanvullende herfabricageprocessen in zijn projectenportfolio introduceren. “Het doel is om niets naar de stortplaats te sturen”, zegt Deneweth duidelijk. 

Je zou denken dat het een logische zet is van bedrijven om de gebruikte cartridges gratis naar Brother op te sturen, maar er zijn kapers op de kust. “Er zijn traders die de gebruikte toners opkopen om die zelf te verwerken”, zucht hij. “Die hervullen ze soms met inkt om ze daarna onder de merknaam Brother op de markt te zetten. Dat is illegaal, maar het gebeurt wel. We sluiten zo jaarlijks heel wat bedrijven via een gerechtelijk bevel.” 

lees ook

Brother lanceert nieuwe zwart-wit laserprinters voor kmo’s

En de traders die de cartridges ook gewoon willen recycleren? Dat heeft Deneweth liever niet. “Je weet nooit wat er gebeurt met dat materiaal. Houden ze de chips in de toners bij om die later te misbruiken? Als ze worden vernietigd, wat gebeurt er met de grondstoffen?


Dit is een commerciële bijdrage in samenwerking met Brother. Meer informatie over het recycleren van cartridges en toners is hier terug te vinden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home