Brother MFC-L2800DW review: oersaai, maar tegelijk ook oerdegelijk

De Brother MFC-L2800DW is een no-nonsense laserprinter die kan scannen, kopiëren en faxen, aan een scherpe prijs. Wat wil je meer?

Geen idee of Brother ooit met een designbureau werkt voor zijn printers, maar bij de Brother MFC-L2800DW (203,19 euro excl. btw) zijn ze dat toch vergeten. Oersaai en geen aanraakscherm, van deze printer krijgen we het niet warm. Anderzijds zijn er maar weinig printers waar we het warm van krijgen.

Design primeert hier niet, spitstechnologie ook niet, maar wel een betrouwbaar totaalpakket aan een scherp prijskaartje. Dat is Brother ook gelukt, zeker als je weet dat het om een multifunctionele laserprinter gaat. Printen kan wel enkel in zwart-wit: je kan niet alles hebben in het leven.

Terug in de tijd

In een wereld waar haast elke multifunctionele printer een (vaak klein) aanraakscherm heeft om alles netjes te configureren, keren we met de Brother MFC-L2800DW terug in de tijd. Terug van weggeweest is het lcd-scherm met twee regels, bijgestaan door een hele reeks aan knoppen en een numeriek klavier om te faxen. Heerlijk nostalgisch. Anderzijds: een kopie starten met fysieke knoppen gaat sneller dan een aanraakscherm. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

De installatie verloopt daardoor iets stroever dan normaal. We moeten teruggrijpen naar technieken die we sinds onze Nokia 3310 niet meer nodig hebben gehad, waaronder een T9-toetsenbord om het wifi-wachtwoord in te geven. Er is ook een ethernetaansluiting beschikbaar: een zeldzaamheid in deze prijsklasse. Via die manier is de installatie ook veel sneller klaar.

Via de website support.brother.com moeten we een installatiewizard downloaden. Waarom Brother niet al zijn software (incl. drivers) in één app in de Windows Store stopt zoals alle andere merken, is ons een raadsel. Het vergroot het gebruiksgemak heel erg en zo wordt de software ook automatisch geüpdatet.

Duidelijke verwachtingen

Eens geïnstalleerd bewonderen we het steriele uitzicht van de Brother MFC-L2880DW. Scherp van prijs, wat betekent dat je niet op een NFC-lezer moet rekenen voor pull printing. Wifi (Direct) is er gelukkig wel naast ethernet, net als de faxlijn voor wie daar nog mee moet werken als organisatie.

De installatie van de toner kan niet eenvoudiger. Die schuift er vlot in aan de voorkant wanneer je de klep opent. Ook eruit halen is een fluitje van een cent. Om dit toestel zo goedkoop mogelijk in de winkelrekken te leggen, zit er maar beperkte inkt in de meegeleverde toner, genoeg voor 700 pagina’s. Een standaardtoner is goed voor 1.200 afdrukken, de XL-variant klokt af op 3.000 pagina’s.

Ergens vinden we het zuur dat er niet gewoon een standaardtoner in zit, maar tegelijk kunnen we het wel smaken dat Brother daar zo transparant over is. We weten allemaal wel dat fabrikanten nooit volle toners of inktcartridges in dozen stoppen, maar bijna niemand is daar transparant over. Brother wel, chapeau.

Slimmer dan je denkt

Saai vanbuiten, saai vanbinnen? Niet helemaal, want de Brother MFC-L2880DW ondersteunt mobiel printen via de Brother-app (Android en iOS). Sterker nog: je kan het Brother EcoPro-abonnement ook op deze printer activeren. Voor zwart-witlasermodellen gelden deze prijzen:

Tot 50 pagina’sTot 100 pagina’sTot 300 pagina’sTot 500 pagina’s
Prijs per maand1,99 euro3,99 euro10,99 euro17,99 euro
Alle prijzen zijn inclusief btw

Dat zijn interessante prijzen als je rekening houdt dat afdrukken met een standaardtoner (1.200 pagina’s) zonder abonnement 3,54 eurocent per afdruk kost. Afdrukken op een XL-toner (3.000 pagina’s) kost 2,42 eurocent per afdruk.

Wie altijd XL-toners koopt, is goedkoper af zonder abonnement. De standaardtoner kost haast evenveel als het abonnement, waarbij die laatste ervoor zorgt dat er altijd een nieuwe toner tijdig wordt geleverd. Extra interessant: bij de aankoop van deze printer heb je recht op zes maanden gratis printen. Daarna kan je stoppen, of verder doen.

De papierlade biedt ruimte voor 250 vellen. De feeder om te scannen/kopiëren biedt ruimte aan 50 vellen. Hou er wel rekening mee dat die feeder maar aan één kant scant, niet recto verso.

Afdrukkwaliteit

Allemaal goed en wel, maar hoe zit het met de printkwaliteit? Die is oké, maar ook niet meer. Vanaf vier punten kunnen we de tekst lezen, vanaf 7 punten verschijnt alles foutloos. Dat is iets minder dan gemiddeld, maar nog altijd prima in deze prijsklasse. Recto verso afdrukken verloopt trouwens perfect met papier dat perfect is gepositioneerd.

Voor PowerPoint hand-outs is de Brother MFC-L2880DW nipt bruikbaar. Je kan op de zwart-wit foto’s, screenshots of andere visuele elementen soms aan ‘lijnen/banden’ zien dat de laserprinter niet 100 procent zijn werk heeft gedaan. Het gebeurt niet continu en het stoort niet, maar wanneer het gebeurt op zo’n prent oogt het niet professioneel. Prima voor intern gebruik, voor extern gebruik je trouwens sowieso beter een kleurenprinter voor hand-outs.

De afdrukkwaliteit is uitstekend, net als de centrering van het blad waarop wordt geprint. Enkele cijfers uit onze test:

TestTijd
Koude opstart 1p Word-document15 seconden
1p Word-document11 seconden
10p Word-document28 seconden
4p PDF Belgisch staatsblad20 seconden
17p PDF handleiding48 seconden
1p kleurafdruk20 seconden
1p kopiëren8 seconden
1p duplex16 seconden

Conclusie

Een printer moet je vandaag op drie factoren quoteren: afdrukkwaliteit, gebruiksgemak en inktprijs. Bij alle drie scoort de Brother MFC-L2800DW (203,19 euro excl. btw) een voldoende. Niet meer of niet minder, maar dat mag je ook niet verwachten voor een laserprinter in deze prijscategorie.

Tel daarbij nog een degelijke duplexfunctie en je hebt een ideale kantoorprinter voor de kleine kmo met printvolumes tot 800 pagina’s per maand. Wie meer print of met meer dan tien werknemers op kantoor zit, kiest beter een toestel met meer opties zoals NFC en een groot aanraakscherm.

.pro’s

  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Duplex printen
  • Fysieke knoppen hebben hun voordelen
  • Fax (voor wie dat nog gebruikt)

.contra’s

  • Geen duplex scannen
  • Lijnen zichtbaar bij zwart-witfoto’s
  • Geen aanraakscherm vraagt gewenning

Garantie: De Brother MFC-L2800DW heeft twee jaar carry-in fabrieksgarantie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home