De uitdagingen waarmee IT-managers geconfronteerd werden

brother frank deneweth

De rol van een IT-manager kan lastig zijn. Of het nu gaat om het helpen van een werknemer bij het configureren van een laptop, het omgaan met potentiële datalekken of het op de hoogte blijven van ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie.

Brother ondervroeg 1.385 IT-managers over de grootste IT-uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd. Sommige van deze uitdagingen bezorgen je slapeloze nachten, andere toveren een glimlach op je gezicht.

Communicatieproblemen

Van twijfelachtige professionele keuzes, zoals het aanschaffen van software die niet geïnstalleerd kan worden tot het gebruik van verouderde Enterprise Resource Planning (ERP)-oplossingen of het pushen van metavers voor marketingdoeleinden – deelnemers aan het recente onderzoek van Brother werden geconfronteerd met een groot aantal uitdagingen.

We vroegen aan IT-managers om hun ergste IT-nachtmerries te delen met concrete voorbeelden. Een van deze problemen is de anekdote van een collega die een foto nam van een handgeschreven briefje om het per e-mail te versturen. Bij een ander ergerlijk incident antwoordde een medewerker op een helpdeskverzoek om simpelweg op de Windows-toets te drukken met “Het is maar een sticker –  wie had dat kunnen denken?”

In andere situaties werd de IT-afdeling ingeschakeld om technische problemen op te lossen omdat de stekker uit het stopcontact was getrokken of de apparatuur was uitgeschakeld. Zoals een deelnemer opmerkte, “niets werkt zonder elektriciteit”. We begrijpen je frustratie.

Afgezien van de grappen speelt communicatie een cruciale rol voor IT-managers. Factoren, zoals een slechte video- of internetverbinding, kunnen het nog moeilijker maken om anderen te helpen. Dit brengt ons bij de belangrijkste uitdagingen van thuiswerken.

Uitdagingen van thuiswerken voor IT-managers

Nu steeds meer collega’s regelmatig thuiswerken, moeten IT-managers al hun vaardigheden aanspreken op zich aan te passen. Dat betekent niet dat alles perfect is.

Een van de problemen die velen van jullie hebben aangekaart, is de haalbaarheid van “bring your own device” in een niet-cloudomgeving. Een klassieke nachtmerrie is die van collega’s die hun persoonlijke apparaten willen gebruiken, maar niet willen dat het bedrijf er beheer- of beveiligingssoftware op installeert. Je kunt niet van twee walletjes eten, toch?

Met de toename van hybride werken is het van vitaal belang om werknemers te voorzien van alle apparatuur die ze nodig hebben om succesvol te werken.

Frank Deneweth

Met de toename van hybride werken is het van vitaal belang om werknemers te voorzien van alle apparatuur die ze nodig hebben om succesvol te werken. Veel IT-managers zijn nu op zoek naar een op oplossingen gebaseerde aanpak om de ontwikkeling van hun personeel te ondersteunen. Uitdagingen zijn onder andere de verzadiging van toegang op afstand tijdens piekuren en de groeiende dreiging van cyberaanvallen. Externe medewerkers uit te rusten met veilige apparaten is noodzakelijk.

Cyberbeveiliging en wachtwoordfouten

Cyberbeveiliging is een overheersende kwestie voor IT-managers, van de financiële dreiging van phishing-aanvallen tot het beveiligen en online brengen van hardware, zoals kantoorprinters.

Beveiliging is een belangrijk aandachtspunt waarmee de meesten van jullie dragen voortdurend bezig zijn. Het kan soms echter ook een uitdaging zijn, zoals het geval was bij ‘wachtwoorden’, een van de grootste IT-kwesties van de afgelopen jaren.

  • Wachtwoorden die in tekst per e-mail worden verzonden – niet ideaal
  • Slechte wachtwoorden kiezen die al zijn gekraakt of die niet aan de criteria voldoen
  • Wachtwoordupdates negeren of verkeerd omgaan met gevoelige gegevens verkeerd gebruiken
  • Administratieve rechten aanvragen om onnodige/niet-werkgerelateerde software te installeren

Deze dagelijkse ergernissen lijken vrij normaal voor IT-medewerkers, maar respondenten maken zich meer zorgen over de impact en groei van cyberaanvallen – met name hacking en ransomware.

Bijvoorbeeld de hack van een Duits district Anhalt-Bitterfield, waar een cyberaanval de hele IT-infrastructuur lamlegde. Anderen hadden last van ziekenhuizen als doelwit en de dubbele of zelfs driedubbele afpersing van ransomware.

Training van het personeel is van vitaal belang om de cyberbeveiliging te ondersteunen, aangezien zij de eerste verdedigingslinie zijn bij een inbreuk. In het onderzoek gaf 51% van de respondenten aan dat hun bedrijf geen beveiligingstraining aanbiedt of daarvan op de hoogte is – het is een IT-nachtmerrie die op zich laat wachten.

In een humoristische reactie legt een IT-leider uit “dat je geen creditcardgegevens moet geven aan een vreemde op het internet die zich voordoet als Microsoft.” Yikes!

De hardware, diensten en oplossingen van Brother bieden drielaagse beveiliging voor uw netwerk, apparaten en documenten.

Echte gebeurtenissen in 2023

Soms zijn het niet de dagelijkse problemen, maar de grotere gebeurtenissen in de wereld die IT-managers ’s nachts wakker houden. De deal van 44 miljard dollar van Elon Musk (artikel in het Engels) om de controle over Twitter (nu omgedoopt tot ‘X’) over te nemen heeft voor de nodige hoofdbrekens gezorgd, net als de vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). De opkomst van ChatGPT en hoe het Grand Language Model (LLM) te implementeren in digitale transformatieplannen werden ook genoemd, evenals de toegenomen mogelijkheden van kunstmatige intelligentie en de druk van bestuurders om dit vrijwel direct te implementeren.

Het tempo waarop technologie, zoals AI, zich ontwikkelt kan zorgwekkend zijn. Er bestaat een echte angst om iets te missen. Elke IT-beslisser zal dit herkennen. De constante herinnering om niet achter te blijven kan voor velen een ergernis worden, omdat het strategische planning en een goede implementatie vereist. Dit kan niet van de ene op de andere dag gebeuren.


Dit is een ingezonden bijdrage van Frank Deneweth, Managing Director bij Brother België. Klik hier voor meer informatie over de oplossingen van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home