Nutanix steekt in een nieuw jasje, maar missie blijft hetzelfde: de lijm in je hybride cloud zijn

nutanix next rejiv ramwasmawi

Hoe schep je orde in de hybride (multi)cloud? Het is een vraag die Nutanix graag beantwoordt voor bedrijven. Het bedrijf nodigde pers en sympathisanten uit in Parijs om zijn visie toe te lichten.

De tweede verdieping van het Palais de Congrès is in het paars gehuld voor de komst van Nutanix. Het bedrijf voerde dit jaar een rebranding door en laat dat tijdens zijn evenement graag merken. Paarse neonlichten kleuren het podium en alle sprekers dragen flitsende paarse Veja-sneakers. Onze aanwezige reporter heeft de dresscode helaas gemist en draagt doodgewone grijze schoenen, maar als supporter van de Ploeg van’t Stad kan hij de stijl van Nutanix wel appreciëren.

De eer is aan CEO Rajiv Ramaswami, eveneens getooid in paarse schoenen, om de debatten te openen. “Ik heb de voorbije maanden door Europa gereisd om onze visie op de toekomst vorm te geven. In de komende twee jaar zullen meer applicaties gebouwd dan in de voorbije veertig jaar. Ieder bedrijf wordt een softwarebedrijf.”

Dat Ramaswami hoogstpersoonlijk aanwezig is op evenementen van Nutanix in Europa, is geen toeval. Anders dan menig Amerikaanse IT-grootmacht, wil Nutanix Europa niet als een tweederangsmarkt afdoen. “Europa is één van onze snelst groeiende markten. Daarom hebben we beslist om onze .NEXT-conferentie volgend jaar niet meer in de Verenigde Staten, maar in Europa te laten doorgaan. De publieke sector blijft ons topsegment, maar we zien dat private ondernemingen tegen dezelfde problemen aanlopen.” Wij rekenen alvast op een uitnodiging.

Chaos in de multicloud

Wie onze eerdere interviews met Nutanix gelezen heeft, weet dat het bedrijf één grote missie heeft: orde scheppen in de multicloud. Een nieuw uiterlijk verandert niets aan die missie. Nutanix houdt er een heel andere visie op na vergeleken met de hyperscalers in de publieke cloud. Waar die niets liever hebben dan dat je alles in één cloud zet en al je servers bij het grof huisvuil zet, predikt Nutanix een hybride aanpak waarbij on-prem servers nog wel degelijk een nut hebben.

lees ook

Nutanix-CEO Rajiv Ramaswami: ‘Alles in één cloud is niet wenselijk of mogelijk’

Een hybride cloud beheren verloopt ook niet zonder slag of stoot. Ramaswami schetst het probleem dat voor menig bedrijfsleider vandaag de dag herkenbaar zal klinken. “Data zitten overal. Iedere cloud heeft zijn eigen tools terwijl bedrijven vaak maar over één IT-team beschikken. De uitdaging ligt in hoe je die verschillende platformen met elkaar laat praten en de kosten beheert. Meer dan negen op de tien bedrijven geeft aan dat ze one-click-software verkiezen waarbij alles vanuit één platform kan aangestuurd worden.”

Is het dan niet effectief eenvoudiger om alles bij één publieke cloudprovider te plaatsen? Het antwoord op die vraag is voor Paulo Pereira (VP Systems Engineering) simpel: neen. “Vroeger dachten bedrijven dat publieke cloud de oplossing was. Maar ze zaten voortdurend applicaties te verplaatsen, wat een complexe aangelegenheid is. Ook vanuit economisch standpunt is het niet logisch. We zien bedrijven dan ook weer de omgekeerde weg bewandelen. Wat de beste oplossing is, hangt af van waar data en workloads het meeste nut hebben.”

Eén voor allen

Enter Nutanix. Het bedrijf schoolde zich om van een zuivere hardwarevendor tot een SaaS-specialist. Die transitie heeft tijd gekost, maar Nutanix is nu klaar om zich volop in de clouddebatten te mengen. Infrastructuur blijft een belangrijke component in het aanbod, maar het is vooral met de bovenliggende software dat Nutanix zich onderscheidt.

Nutanix plaats zichzelf tussen je on-preminfrastructuur en de publieke cloud waarop je hebt ingetekend, verduidelijkt Pereira. “Het platform is in zijn geheel de lijm in de hybride cloud. Je neemt een workload uit de on-prem omgeving en draait die waar je maar wilt, op dezelfde manier als dat je die in de cloud zou draaien. We zien dat bedrijven wel graag de cloudervaring hebben, wij vertalen die ervaring naar on-prem. Nutanix is geen hyperscaler: door met bedrijven te werken, hebben we hun noden leren begrijpen en proberen we die op te lossen.”

Door een uniforme softwarelaag te leggen bovenop al je applicaties, kunnen bedrijven het beste van beide werelden combineren. Perreira: “Hybride cloud is een keuze: jij kiest waar je elke workload uitvoert. Zelfs als je een workload in de cloud uitvoert, blijft die op je eigen hardware beschikbaar. Om helemaal zeker te zijn dat je data veilig zijn, blijf je vaak nog beter on-prem.”

nutanix

AI in een doosje

Die filosofie breidt Nutanix nu ook uit naar een trend waar elk zichzelf respecterend IT-bedrijf vandaag mee bezig is: AI. Nutanix kondigde recent ‘GPT-in-a-Box’ aan, een nieuw aanbod waarmee het AI-modellen losrukt uit de publieke cloud. Aan het gebruik van generatieve AI zou geen cloudabonnement bij een hyperscaler moeten vasthangen, vindt Ramaswami.

“Veel bedrijven zitten in de experimentele fase met AI, ze zijn er volop mee aan het ‘spelen’. AI vereist stevige infrastructuur en er is nu al een tekort aan GPU’s. Het is misschien dan wel eenvoudiger om een model te bouwen in de publieke cloud, maar de implementatie is veel kostenefficiënter in een hybride cloud. Met GPT-in-a-box bieden we een cloudplatform met uniforme opslag voor gegevens en een opensource MLOps-stack om workloads te vereenvoudigen”, legt de CEO uit.

De datadorst van AI-modellen bezorgt bedrijven de nodige kopzorgen. Maar ook hier kan Nutanix hen van dienst zijn, zegt Pereira. “Bedrijven zien het potentieel van generatieve AI en willen dezelfde resultaten halen. Maar ze vragen zich af of ze hun data wel naar de cloud willen brengen. Je interne data worden onderdeel van het publieke domein. Maar modellen zijn op zichzelf waardeloos zonder data. GPT-in-a-box maakt gebruik van opensource modellen en traint die met private data. Gebruikers behouden zo controle over hun data omdat die binnen de organisatie blijven.”

Bedrijven zien het potentieel van generatieve AI en willen dezelfde resultaten halen. Maar modellen zijn waardeloos zonder je data.

Paulo Pereira, VP System Engineering Nutanix EMEA

Hulp uit onverwachte hoek

Nutanix is zijn ecosysteem volop aan het uitbreiden. Het sloot een partnerschap met Cisco en nam ook Hyperflex over van de medepartij. Cisco mag dan ook mee het podium op tijdens de sessies. “Dit is voor ons een ideale samenwerking, omdat er geen overlap is in de technologie de we beiden aanbieden. Onze software is de beste aanvulling op de hardware van Cisco”, vertelt Pereira, die een verleden heeft bij de netwerkspecialist.

Een helpende hand zou ook wel eens vanuit onverwachte hoek kunnen komen. Ramaswami stond in een vorig leven nog als COO aan het roer van de cloudbusiness van VMware, en de transitie naar Nutanix verliep niet zonder slag of juridische stoot. Hij houdt nog een schuin oog op wat er bij zijn vorige werkgever gebeurt en ziet daar vooral interessante opportuniteiten in voor zijn nieuwe werkgever.

“De overname van VMware door Broadcom zou gunstig kunnen zijn voor Nutanix. Heel wat klanten overwegen om over te stappen naar een andere leverancier. Dat zal ook niet op één dag gebeuren, klanten zitten in verschillende fasen op dat spectrum. Naast klanten vertrekken ook werknemers. Er ligt veel talent voor het grijpen”, aldus Ramaswami.

Op het moment dat we met Ramaswami spraken, was de overname van VMware overigens nog niet helemaal beklonken. Amper enkele uren later volgde dan toch definitief witte rook. Ramaswami zal dat nieuws ongetwijfeld gezien (en waarschijnlijk ook bejubeld) hebben.

In het hol van de leeuw

De volgende grote stap voor Nutanix is Project Beacon, aangekondigd in mei. Met dit initiatief rukt Nutanix steeds verder op richting het domein van de publieke cloudproviders. Dat betekent niet dat Nutanix die als rechtstreekse concurrent beschouwt: ook Microsoft is aanwezig bij het evenement.

Het idee is dat je applicaties niet alleen moet kunnen beheren en draaien op een cloudplatform naar keuze, je zal ook vanuit het Nutanix-platform cloud-native applicaties kunnen bouwen zonder in het net van een provider verzeild te geraken. Waar een applicatie leeft en werkt, zou geen verschil mogen uitmaken, al beseffen Ramaswami en Pereira dat het een werk van de lange adem zal zijn om dat te realiseren. Project Beacon moet de kroniek van de langetermijnvisie binnen Nutanix zijn.

De cloudindustrie is in volle verandering en bedrijven staan voor moeilijke keuzes. Vendor lock-in bij één provider is niet wenselijk, maar een hybride (multi)cloud waar data als losse brokstukken verspreid liggen over verschillende ecosystemen, is minstens even onaantrekkelijk. Nutanix wil graag de lijm zijn die de brokstukken weer samenplakt tot één consistent geheel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home