Nutanix lanceert Kubernetes Platform voor open containerbeheer in hybride multicloud

Nutanix introduceert het Nutanix Kubernetes Platform. Dat platform stelt ondernemingen in staat om hun containers te beheren on-premises en in de cloud, via een gecentraliseerde interface. De openheid van de oplossing is niet toevallig een stokpaardje.

Nutanix introduceert op zijn .Next-conferentie in Barcelona het Nutanix Kubernetes Platform (NKP). NKP helpt organisaties om hun toepassingen in containers vanuit een centrale interface te beheren, zowel on-premises als in de cloud. Het platform biedt een geünificeerde interface over hybride multicloud-omgevingen heen. NKP werkt natuurlijk in Nutanix-omgevingen, maar kan zich ook ontfermen over het containerbeheer via cloudgebaseerde diensten waaronder EKS en AKS.

Opensource-basis

NKP is gebouwd op een pure upstream CNCF-conforme versie van Kubernetes, en niet één of andere fork. Nutanix hamert op de flexibiliteit die dat met zich meebrengt. NKP is een Nutanix-oplossing, maar de containers die je ermee beheert krijgen op geen enkele manier een unieke Nutanix-strik. Zo ontstaat er voor NKP-klanten geen vendor lock-in op het niveau van de containertoepassingen.

Dat is een belangrijke troef. Nutanix kent ongezien momentum sinds concurrent VMware er na de overname door Broadcom alles aan lijkt te doen om klanten boos te maken. VMware-klanten krijgen vandaag enorme rekeningen voorgeschoteld maar kunnen omwille van hun afhankelijkheid van de VMware-stack niet plotsklaps migreren. Met zijn focus op openheid en ondersteuning van opensource-Kubernetes, wijst Nutanix erop dat dergelijke scenario’s voor klanten niet aan de orde zijn.

Natuurlijk integreert NKP wel netjes met het Nutanix-ecosysteem. Het bedrijf wijst verdere op de automatiseringscapaciteiten, waar een AI-sausje over ligt. Uitrol, beveiliging, monitoring en upgrades zullen allemaal geautomatiseerd en met minimale menselijke tussenkomst verlopen.

lees ook

Nutanix verwacht veel VMware-klanten, maar niet onmiddellijk

De hele oplossing is gebouwd rond een gecentraliseerde beheersinterface, met een enkel centraal dashboard van waaruit beheerders hun hele omgeving kunnen onderzoeken.

Drie smaakjes

Nutanix stelt NKP in drie smaakjes beschikbaar. Dat is opnieuw een steek naar VMware, dat sinds de overname van VMware een alles-of-niets-model hanteert. Iedere tier is gericht op een bepaald maturiteitsniveau.

NKP Starter zit ingebakken in de Nutanix Cloud Infrastructure en vervangt de Nutanix Kubernetes Engine. NKP Pro maakt de brug naar cloud native omgevingen en NKP Ultimate heeft fleet management-capaciteiten.

Project Beacon

NKP kadert in Project Beacon. Dat project kondigde Nutanix vorit jaar aan. Met Project Beacon wil het bedrijf klanten in staat stellen om hun workloads te draaien waar ze maar willen, en ze naar believen te verschuiven. Daartoe werkt Nutanix aan een portfolio van oplossingen dat gebaseerd is op open standaarden, zoals NKP.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home