Cisco trekt stekker uit Hyperflex en geeft touwtjes aan Nutanix

Cisco

Cisco doekt het Hyperflex-platform voor multicloudtoepassingen op. Het laat de software voor hyperconvergentie op zijn servers voortaan leveren door Nutanix.

Cisco heeft op 12 september het einde aangekondigd van het Hyperflex Data platform, kortweg Hyperflex voor de vrienden. Bestellingen mogen wel nog tot mei 2024 geplaatst worden en Cisco belooft klanten te ondersteunen totdat hun abonnement verstrijkt. Klanten die een terugbetaling op hun licentie proberen af te dwingen, zullen echter bot vangen, zegt Cisco in de FAQ.

Een reden voor het stopzetten van Hyperflex geeft Cisco niet, maar wellicht hoeven we die niet te ver te gaan zoeken: het platform verkocht gewoon niet goed genoeg. De beste schatting voor het marktaandeel van Cisco in de hyperconvergentiemarkt moeten we gaan zoeken in cijfers van IDC gedeeld door VMware. Die deelde de virtualisatiespecialist om zich op de borst te kunnen kloppen met een marktaandeel van 41 procent.

De andere grote speler in de hyperconvergentiemarkt is Nutanix, die afklokken op 25 procent. HPE mag zich nummer drie noemen, maar volgt met zeven procent op ruime achterstand. Cisco wordt verbannen tot de categorie ‘Overige’, wat betekent dat het individuele percentage zelfs niet het vermelden waard is voor IDC.

Nutanix neemt over

Onder het motto ‘If you can’t beat them, join them’, kondigde Cisco eind augustus al een samenwerking aan met Nutanix. De hyperconvergentiesoftware van Nutanix zal in het gezamenlijke aanbod draaien op de UCS-servers van Cisco. Hyperconvergentie is het aaneenbreien van cloudcomponenten van verschillende providers in een (hybride) multicloudstructuur.

lees ook

Nutanix-CEO Rajiv Ramaswami: ‘Alles in één cloud is niet wenselijk of mogelijk’

Cisco blijft dus wel aanwezig in de markt, maar eerder in een ondersteunende functie. De eigen software moet plaats ruimen voor die van Nutanix. In een technische whitepaper van 55 pagina’s legt Cisco stap voor stap uit hoe klanten hun Hyperflex-workloads kunnen beginnen naar dat gezamenlijke platform migreren en ook in de FAQ-lijst worden vragen over het migratieproces beantwoord. De licenties kunnen dan weer niet worden omgeruild voor credits om Nutanix-diensten aan te kopen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home