Oppo A79 review: tweelingbroer van OnePlus

De Oppo A79 biedt binnen zijn prijsklasse een uitstekende camera. Zonde dat Oppo zoveel reclame-apps blijft installeren op al zijn toestellen.

Oppo A79 of OnePlus Nord CE 3 Lite : zoek de zeven verschillen. Beide merken behoren tot hetzelfde Chinese moederbedrijf: BBK Electronics (samen met Vivo en Realme). Het resultaat is nagenoeg identiek dezelfde hardware en een soortgelijke afwerking. Het enige minieme verschil, is dat de plaatsing van de knoppen ietsje anders is aan de zijkant.

Is dat een slechte zaak? Absoluut niet. De OnePlus Nord CE 3 Lite is een absoluut toptoestel binnen zijn prijsklasse. Enig nadeel voor Oppo is dat OnePlus zijn prijs heeft laten zakken en een snellader in de doos stopt. Lastig wanneer net de ‘nieuwe’ Oppo A79 (299 euro incl. btw) in de winkel ligt sinds midden januari.

Hetzelfde, en toch anders

Snel onze review lezen van de Nord CE 3 Lite en klaar? Nee, want onder de motorkap heeft Oppo iets andere beslissingen genomen. Zo zit er geen Qualcomm Snapdragon 695 in maar een Mediatek Dimensity 6020. Dat biedt voordelen qua batterijduur, maar je mist wel wat in grafische prestaties.

Ook het scherm verschilt, 90 Hz tegenover 120 Hz. Gelukkig kan je dat verschil amper gewaar worden. Het 90 Hz-scherm in de Oppo A79 ziet er uitstekend uit. Je kan kiezen om automatisch te wisselen tussen 60 Hz en 90 Hz om batterij te besparen, of specifiek één van beide. De kleuren zijn mooi, het scherm helder genoeg, zeker binnen deze prijsklasse.

Degelijke prestaties

Zoals we hierboven al kort aanhaalden, zit er een Mediatek-chip in de Oppo A79. We zien steeds vaker dat fabrikanten liever niet de Qualcomm-taks betalen voor hun telefoons. Tegelijk levert Mediatek steeds consequenter uitstekende chips die erg in de buurt komen.

Aan CPU-prestaties geen gebrek alvast. We kunnen de telefoon heel vlot gebruiken, zonder haperingen. Multitasken vormt meestal geen probleem. Wanneer je snel bent, merken we soms een korte hapering. Mogelijk is de beperkte 4 GB RAM hiervoor verantwoordelijk.

Waar we wel een klein verschil merken, is in GPU-prestaties. Is dat merkbaar? In deze grootorde niet echt. Wie grafisch intensieve 3D-games speelt en die vloeiend aan 60 fps wil weergeven, moet een segment hoger kijken.

Te veel rommel

Ondanks dat de Oppo A79 nog maar net beschikbaar is, wordt het toestel nog met Android 13 geleverd. Dat is zonde, zeker wanneer je weet dat Android 14 sinds september 2023 beschikbaar is en de Samsung Galaxy A25 wel Android 14 heeft bij zijn lancering eind 2023.

Het updatebeleid van de Oppo A79 garandeert twee grote OS-updates en drie jaar veiligheidsupdates. Door de (hopelijk snelle) update naar Android 14 de komende periode, is deze telefoon al uitgeteld na Android 15. Een gemiste kans van Oppo om dit toestel niet te lanceren met het nieuwst beschikbare besturingssysteem.

Nu we toch boos zijn: waarom zoveel reclame-apps Oppo? Een opsomming: Amazon Shopping, Booking.com, Candy Crush, Dice Dreams, Facebook, Joom, Lords Mobile, Temu, TikTok, WPS Office. Toegegeven, je kan ze allemaal verwijderen, maar als broer OnePlus dat probleem niet heeft, waarom Oppo wel?

Mooie kiekjes bij daglicht

Van diepe dalen naar hoge pieken: de camera van de Oppo A79 is uitstekend. Binnen zijn prijsklasse doet enkel de Nokia G42 beter in sommige situaties, maar over de hele lijn is er geen discussie. Oppo trapt niet in dezelfde val als OnePlus, dat pronkt met een 108 megapixelsensor maar er niets mee doet.

In de Oppo A79 zit een trouwe 50 megapixelvariant die soms ietwat flets toont, maar altijd realistisch is. Tijdens de nacht trekt het resultaat op weinig, maar dat is zo het geval voor elk toestel in deze prijsklasse. Bij daglicht trekt deze smartphone heel goede foto’s zonder een overdreven HDR-effect.

Negeer overigens de extra macrocamera. Die maakt slechtere foto’s dan de hoofdcamera en tekent enkel present als psychologische factor om mensen ogenschijnlijk meer waar voor hun geld te geven.

Degelijke batterij, geen lader in de doos

Binnen zijn prijscategorie scoort de Oppo A79 het best van allemaal op vlak van batterijduur. Toegegeven, het verschil is nipt, maar het toont wel aan dat Mediatek een waardige concurrent is van Qualcomm op dat vlak. Zeker wanneer je meer vraagt van de telefoon, valt het verschil op. Niets dan bonuspunten hier voor Oppo.

En die bonuspunten speelt het een beetje kwijt wanneer we naar de laadtijd van het toestel kijken. OnePlus legt daar de lat bijzonder hoog én stop de lader in de doos. Samsung en Oppo doen dat niet. Heb je nog een USB-C-lader in huis die 40 watt (of meer) ondersteunt? Dan kan je de Oppo A79 nog relatief snel opladen.

Conclusie

Zoals je kan lezen, moeten we wat slaan en zalven. De topcamera is een belangrijke troef, net als de batterijduur, maar nu nog met Android 13 op de markt komen is zonde. Om maar te zwijgen over de bloatware die Oppo standaard op dit toestel meelevert. Gecombineerd met een tragere laadtijd en geen lader in de doos, maakt het moeilijk om dit over de OnePlus Nord CE 3 Lite aan te prijzen.

Tenzij je de beste foto’s wil in deze prijsklasse, dan is de Oppo A79 jouw beste keuze.

.pro’s

  • Mooi scherm
  • Uitstekende foto’s bij daglicht
  • Degelijk afwerking

.contra’s

  • Maar 4 GB RAM
  • Geleverd met Android 13
  • Staat vol met reclame-apps

Deze korte review maakt deel uit van onze vergelijkende massatest van midrange-telefoons tussen de 200 en de 350 euro. Klik hier voor de andere reviews.

De Oppo A79 is sinds 15 januari 2024 verkrijgbaar in twee kleuren: groen en grijs. Er is maar één variant van het toestel beschikbaar met 4 GB RAM en 128 GB opslag dat op het moment van schrijven voor 299 euro incl. btw over de toonbank gaat.

Android-updatebeleid: Oppo belooft minimaal twee OS-updates (tot en met Android 15) en drie jaar security-updates, startend vanaf de lancering op 15 januari 2024.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home