OnePlus Nord CE 3 Lite review: laadkampioen zonder pluimen

De OnePlus Nord CE 3 Lite doet weinig verkeerd, maar springt uitgezonderd het snel laden niet in het oog. Vooral de op papier betere camera’s stellen teleur.

Bij de lancering van de OnePlus Nord CE 3 Lite in april 2023, waren we matig enthousiast. De upgrade bleek erg beperkt vergeleken met zijn voorganger, de CE 2 Lite. We starten 2024 met een vergelijkende smartphonetest met toestellen tussen de 200 euro en 350 euro. Hoog tijd om de Nord CE 3 Lite opnieuw te bekijken en rechtstreeks te vergelijken tegenover andere merken.

Meevaller voor OnePlus in de test is dat de Nord CE 3 Lite ondertussen een pak goedkoper is geworden. De lanceringsprijs van 329 euro vinden we nergens meer. OnePlus hanteert een officiële adviesprijs van 269 euro, maar online vinden we het toestel terug voor 229 euro bij de meest retailers. Bovenstaande prijzen zijn inclusief btw.

Is deze telefoon nu wel de moeite met zijn scherper prijskaartje? Dat gaan we nu onderzoeken.

Grijs of pastel?

Voor een scherp geprijsde telefoon ziet de OnePlus Nord CE 3 Lite er bijzonder goed uit. Het chassis voelt heel stevig aan en voelt aan als metaal, ook al is het plastic. De pastelgroene variant toont overigens heel weinig vingerafdrukken. De glossy plastic achterkant van de grijze versie is wél een vingerafdrukmagneet.

We kunnen de sobere uitstraling wel smaken met voor de verandering niet een gigantisch camera-eiland maar twee aparte cirkels. Voor de liefhebbers zit er nog een jackaansluiting onderaan om een bekabelde hoofdtelefoon aan te sluiten.

De telefoon wordt geleverd met 8 GB RAM, veel in deze prijsklasse, in tandem met 128 GB opslag. Uitbreiden kan via een MicroSD-kaart tot 1 TB. De vingerafdruksensor zit in de aan-uitknop en werkt bliksemsnel, zolang je die goed instelt. We moesten de installatie een keer extra herhalen, daarna nooit meer problemen gekend.

Heel mooi scherm

Het scherm ziet er bijzonder goed uit, zeker gezien het scherpe prijskaartje. We moeten zelfs twee keer kijken om te zien of het geen OLED-scherm is. Pas bij donkere achtergronden herken je het LCD-scherm. OLED geniet altijd de voorkeur op LCD, maar in dit geval willen we het door de vingers zien.

Dankzij de 120 Hz refresh rate voelt alles ook goed aan. Enig nadeel is dat je moet kiezen tussen 120 Hz voor vloeiende animaties, of 60 Hz om de batterij te besparen. De OnePlus Nord CE 3 Lite kan niet automatisch wisselen van refresh rate om het beste van twee werelden te bieden.

Degelijke prestaties

De Qualcomm Snapdragon 695 is een opvallende keuze in dit toestel. De meeste fabrikanten wijken steeds vaker uit naar Mediatek omdat hun chips aanzienlijk goedkoper zijn en even goed of beter presteren in hun prijsklasse. OnePlus verkiest de samenwerking met Qualcomm en wint daarmee vooral terrein op vlak van 3D-prestaties. Enkel de Samsung Galaxy A25 doet (veel) beter. Simpele 3D-spelletjes vormen geen uitdaging voor deze telefoon, voor intensievere spelletjes kijk je beter uit naar een krachtiger (en vaak duurder) model.

De CPU-prestaties van de Snapdragon 695 liggen in lijn met andere prijsgenoten. In onze ervaring voelt de OnePlus Nord CE 3 Lite snel genoeg aan. Na het opstarten moet je een halve minuut wachten tot alles is geladen, daarna kunnen we de telefoon op geen enkele hapering betrappen. Ook niet tijdens het multitasken.

Ondermaatse 108 MP-camera

De grootste teleurstelling van dit toestel is zonder twijfel de camera. Ondanks de enorme 108 megapixelsensor (f/1.8), is de fotokwaliteit ondermaats. Je zou denken dat meer megapixels voor scherpere foto’s zorgt, maar dat is niet het geval hier. Ondanks dat de lens proper was, hebben de foto’s vaak een ‘flou’ effect. Kleuren ogen heel koud in nagenoeg elke situatie.

Opvallend is dat OnePlus een ‘lossless’ zoom voorstelt dankzij de grote sensor. In het voorbeeld hieronder kan je zien dat er toch wel heel wat kwaliteitsverlies is bij 3x zoom.

HDR is een pijnpunt met deze camera, net als in heel donkere situaties fotograferen. Is er een beetje licht, dan valt het resultaat beter mee dan verwacht.

De 2 megapixel macrocamera is rommel. De hoofdcamera neemt betere macrofoto’s. OnePlus wil met de extra camera proberen om de specificaties aan te dikken, maar kan dat beter laten wat ons betreft. De andere 2 megapixel ‘diepte’-camera geeft de hoofdcamera extra informatie, die kunnen we nog delibereren.

Bliksemsnel laden

De OnePlus Nord CE 3 Lite is geen batterijkoning, maar doet ook niets verkeerd. De autonomie ligt in de lijn van de verwachtingen. Je haalt vlot een werkdag met het toestel. Twee dagen mag je niet verwachten, zelfs niet bij licht gebruik. Dagelijks opladen is wel een must.

Waar deze telefoon de concurrentie ver achter zich laat, is de snelle laadtijd. Dankzij de 67 watt snellader in de doos kan je dit toestel op 17 minuten naar 50 procent opladen. Van nul naar 80 procent duurt een half uur.

Hiermee is het toestel snel genoeg om tussendoor op te laden, in plaats van telkens ’s nachts omdat het te lang duurt. We kunnen prima tijdens het ontbijt de telefoon kort insteken, om daarna genoeg te hebben voor een volledige dag. Of tijdens het douchen, of bij het avondeten. Omdat deze telefoon zo snel laadt, kweek je zelf een eigen ritme dat altijd beter is dan ’s nachts opladen.

Conclusie

De OnePlus Nord CE 3 Lite zit bomvol potentieel, maar laat te veel steken vallen om echt interessant te zijn. Het scherm is prachtig en het snelladen is een revelatie in deze prijsklasse. Daar tegenover staat een teleurstellende camera die zelfs in deze prijsklasse slecht presteert.

Op papier rolt de OnePlus Nord CE 3 Lite (269 euro incl. btw) met zijn spierballen, in de praktijk niet altijd. Zeker de indrukwekkend klinkende 108 megapixelcamera doet deze telefoon de das om. Wie een degelijke camera belangrijk vindt, kijkt beter ergens anders. Geen camerafanaat? Dan haal je wél een toptoestel in huis.

.pro’s

  • Uitstekend 120 Hz-scherm
  • Snel opladen
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Prima batterijduur

.contra’s

  • 108 megapixelcamera stelt teleur
  • Gevoelig voor vingerafdrukken (zeker de grijze versie)
  • Overbodige macrocamera

Deze korte review maakt deel uit van onze vergelijkende massatest van midrange-telefoons tussen de 200 en de 350 euro. Klik hier voor de andere reviews.

De OnePlus Nord CE 3 Lite is sinds 20 april 2023 verkrijgbaar in twee kleuren: pastelgroen en grijs. Er is maar één variant van het toestel beschikbaar met 8 GB RAM en 128 GB opslag dat op het moment van schrijven voor 269 euro incl. btw over de toonbank gaat.

Android-updatebeleid: OnePlus belooft minimaal twee OS-updates (tot en met Android 15) en drie jaar security-updates, startend vanaf de lancering op 4 april 2023.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home