Nokia G42 review: smartphone in een purperen doe-het-zelf-jasje 

Nokia G42

De Nokia G42 is een mid-range model dat voldoet aan de basisbehoeften in de lage prijsklasse. Het model overtreft wel de verwachtingen op gebied van batterijduur en reparatiemogelijkheden. 

De nieuwe Nokia G42 (199 euro incl. btw) is het ideale model voor gebruikers die genoegen nemen met de basisverwachtingen en hier geen al te groot prijskaartje voor willen betalen. Het goedkope prijskaartje laat zich echter voelen in de matige kwaliteit van het scherm en prestaties. Uitblinken doet dit nieuwste model van Nokia wel op gebied van batterijduur en duurzaamheid.  

Purperen jasje

Om te starten, nemen we het ontwerp onder de loep. Bij het uitpakken van de Nokia G42, speelde de melodie van “Purple Rain” zich spontaan af in ons hoofd. Het merk koos de opvallende kleur paars voor zijn G42-model. Gelukkig bestaat er ook een grijze en roze variant voor de niet-liefhebbers van de opvallende kleur. 

Met 6,56 inch is de Nokia G42 aan de grote kant voor de gemiddelde gebruiker, zeker in combinatie met de relatief dikke schermranden. De behuizing voelt niet zo robuust aan en is gemaakt uit plastic, wat op zich zeer gebruikelijk is voor smartphones uit deze prijscategorie.  

Camerakwaliteit

De camerakwaliteit van de Nokia G42 is voor een mid-range model zeer goed, en scoort hoog in vergelijking met andere modellen uit dezelfde prijsklasse. De Nokia G42 beschikt over drie verschillende camera’s: 50 MP hoofdcamera, 2MP dieptecamera en 2MP macrocamera. Hoewel de foto’s realistisch en redelijk scherp ogen, merken we echter een wazige rand aan de foto’s. Verder biedt de camera een nachtoptie, al doet deze functie niet wat ze zou moeten en zijn de foto’s weinig sprekend. 

Lange batterijduur

Geduld is een gouden deugd. Of dit spreekwoord ook geldt voor het opladen van jouw smartphone, is eerder subjectief. De accu van de Nokia G42 heeft veel tijd nodig om volledig op te laden. Eenmaal opgeladen, presteert deze batterij wel opmerkelijk goed. Zowel in de prestatie- als in de videotest houdt hij opvallend lang stand. De Nokia G42 is dan ook voorzien van een stevige 5.000 mAh.  

Helaas beschikt deze smartphone niet over de mogelijkheid tot draadloos laden en beperkt het bekabeld laden zich tot 20 watt. Dat kunnen we bijlange niet als snel laden kwalificeren. Er wordt bovendien geen lader meegeleverd in de doos maar met een USB-C poort, die tegenwoordig universeel is voor iedere nieuwe smartphone, mag dat geen al te groot probleem vormen. 

Andere specificaties

De Nokia G42 draait op Android 13, een versie ouder dan het actuele Android 14-besturingssysteem. Het model krijgt van Nokia twee OS-updates en drie jaar security-updates. Het bevat de Snapdragon 480+ 5G-chipset, wat de prestaties niet altijd ten goede komt. De CPU- en GPU-prestaties zijn matig, zeker in vergelijking met gelijkaardige modellen uit dezelfde prijsklasse. 3D-spelletjes draaien hierdoor niet vlot, maar voor traditionele applicaties werkt hij naar behoren zonder haperingen. De G42 beschikt bovendien over slechts 6 GB RAM. Wanneer je dit uitbreidt met een virtuele 2 GB RAM, zal de prestatie ook verbeteren, al is virtueel geheugen altijd trager dan echt geheugen. 

De lage prijs van dit model weerspiegelt zich ook deels in de kwaliteit van het scherm. De resolutie bedraagt 720 x 1.612 pixels en de verversingssnelheid strandt op 90 Hz. De kwaliteit van het scherm is redelijk ondermaats, waardoor het zelfs lijkt dat de apps wazig weergegeven worden. Toch is het coverglas gemaakt van (het oude maar toch) stevige Corning Gorilla Glass 3. 

Kunnen wij het maken? Nou en of!

Een leuk extraatje aan dit nieuwe model van Nokia, is dat je eenvoudig kleine reparaties kan uitvoeren. De G42 is één van de eerste Nokia-smartphones die zo ontwikkeld is dat je zelf onderdelen kan vervangen als deze stuk zijn. Dat is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor de planeet.   

Het merk werkt hiervoor samen met iFixit, die een gratis reparatiehandleiding ter beschikking stellen en waar je nieuwe onderdelen kan kopen. Op die manier ben je zelf in staat je oude batterij, beschadigd scherm, verborgen laadpoort of bekraste cover te vervangen. Nokia neemt hiermee een mooie positie in op gebied van duurzaamheid. 

.pro’s

  • Budgetvriendelijk
  • Lange batterijduur
  • Onderdelen vervangbaar

.contra’s

  • Lange laadtijd
  • Matige schermkwaliteit
  • Beperkte OS-updates

Deze korte review maakt deel uit van onze vergelijkende massatest van midrange-telefoons tussen de 200 en de 350 euro. Klik hier voor de andere reviews. 

De Nokia G42 is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren: paars, roze en grijs. Het basismodel heeft 6 GB RAM en 128 GB opslag en komt neer op 199 euro. In België geldt drie jaar garantie op dit toestel. 

Android-updatebeleid: HMD garandeert dat de Nokia G42 drie jaar security-updates ontvangt en twee jaar OS-updates, startend vanaf de lanceringsdatum op 28 juni 2023.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home