De OnePlus Open kwam, zag en overwon. De eerste concurrent van Samsung op de markt gaat er ineens op en over.
Boenk erop, zo kunnen we de OnePlus Open (1.799 euro incl. btw) omschrijven. Voor het eerst vinkt een vouwbare smartphone alle vinkjes af die we verwachten binnen deze prijscategorie. Er is helaas wel één domper op de feestvreugde waar we boos op zijn, maar niet iedereen zal daar even zwaar aan tillen.
Vraag je jezelf af hoe OnePlus dit heeft klaargekregen met een eerste generatieproduct? Het klopt dat dit de eerste vouwbare telefoon is van OnePlus, maar moederbedrijf BBK Electronics heeft ook Oppo onder de vleugels. Dat maakt al twee jaar de vouwbare Oppo Find N-reeks en lanceert toevallig tegelijk met de OnePlus Open de Oppo Find N3.
Beide zijn 100 procent identiek, alleen is die eerste enkel in China verkrijgbaar. De OnePlus Open is het internationale model. De eerste vouwbare telefoon van OnePlus, maar eigenlijk ook niet echt dus.
Handig design
Een goed vouwbare smartphone heeft een groot scherm aan de binnenkant én een bruikbaar scherm aan de buitenkant. De Samsung Galaxy Fold heeft al vijf generaties lang een veel te smal scherm vooraan dat je amper kan gebruiken om bijvoorbeeld een bericht te typen. De OnePlus Open lost dat probleem op door vooraan een normale breedte van telefoon te nemen.
In een ideale wereld gebruik je 80 procent van de tijd het voorste scherm van een vouwbare telefoon om bijvoorbeeld een bericht te typen of om snel een notificatie te checken. Die overige 20 procent pak je de tijd met je telefoon en klap je die open naar het grote scherm om zelf grondig iets te lezen of te bekijken, of om iets te laten zien aan iemand.
De OnePlus Open laat je toe om die 80 procent van de tijd comfortabel door te komen zonder frustraties. Het is in onze ogen het ideale formaat voor een vouwbaar toestel. Mocht Samsung volgend jaar de verhoudingen aanpassen in navolging van de OnePlus Open (en Google Pixel Fold in enkele EU-landen), dan zal het een betere concurrentiepositie hebben.
Het helpt ook wel dat de telefoon heel licht is voor een foldable: 239 gram tegenover 253 gram voor de recente Samsung Galaxy Z Fold 5.
Stevig scharnier
OnePlus combineert bruikbaarheid met een uitstekend design dat stevig aanvoelt. Het scharnier heeft net genoeg weerstand in het begin en klapt op het einde mooi het scherm open. Echt 180 graden biedt het scharnier niet, eerder 178 graden, maar dat stoort eigenlijk niet.
De grote cameraring centraal achteraan zorgt ervoor dat het toestel stabiel op tafel ligt. De dikke ring geeft je wijsvinger zelfs extra steun wanneer je het toestel vastneemt, zowel open als gesloten. Na twee weken ermee rond te lopen merken we geen enkel moment op dat het toestel onhandig is in gebruik.
Het scharnier voelt stevig aan en er zit geen speling op. De OnePlus Open heeft een IPX4-rating, wat betekent dat het toestel spatwaterdicht is, maar niet stofdicht. Samsung doet beter met een volledig waterdicht design. OnePlus claimt dat het scharnier en het scherm getest zijn op één miljoen sluitingen. Concreet mag je het toestel elke dag honderd keer openen en sluiten, tien jaar lang.
Hoe sterk de telefoon in de praktijk zal zijn met het fragiele vouwbare scherm, kunnen we nu nog niet weten. Het buigen zal ongetwijfeld geen schade opleveren, maar daarmee weten we niets over krassen of andere mogelijke problemen. OnePlus levert standaard twee jaar fabrieksgarantie.
Prestaties
Aan topprestaties geen gebrek met de snelle Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-chip. Geen enkele chip doet beter in een Android-telefoon dit jaar. De prestaties zijn daarom ook navenant.
Vaak zeggen we dat je in een smartphone niet zo’n snelle chip nodig hebt, tenzij je veeleisende 3D-games speelt. Bij de OnePlus Open komt de extra rekenkracht wel van pas dankzij multitasken. Je kan het grote scherm optimaal gebruiken door met twee of drie vensters tegelijk te werken.
Extra handig: de telefoon onthoudt deze compositie van vensters. Stel dat je naar het startscherm gaat om iets te openen, kan je daarna via de recente vensters de compositie heropenen met de drie actieve apps.
Fotokwaliteit
Waar de Samsung Fold-serie niet de topcamera’s krijgt van de Samsung Galaxy Ultra-reeks, stopt OnePlus wel zijn allerbeste camera’s van het moment in een vouwbaar model. De OnePlus Open heeft een 48MP (f/1.7) hoofdcamera, 48MP (f/2.2) groothoekcamera en 64MP (f/2.6) 3x optische zoom.
De standaardlens (12MP-foto’s standaard via pixel binning) zien er heel erg goed uit, gebalanceerd vol met detail. Handig is dat de breedhoeklens nagenoeg dezelfde inkleuring heeft en ook heel gedetailleerde beelden aflevert. Je moet hier geen compromissen sluiten.
De 3x optische zoom levert prima werk met opnieuw realistische resultaten. Alles ziet er natuurlijk uit, levensecht, met mooie kleuren zonder dat het erover gaat.
Wanneer het donker wordt, blijft de camera erg goed presteren. De OnePlus Open levert vaak de beste of op één na beste nachtfoto’s af met zijn hoofdcamera. Het hoge dynamische bereik helpt veel en de kleuren blijven realistisch. De optische zoom schakelt niet altijd automatisch over naar nachtmodus en stelt ietwat teleur. Gelukkig presteert de breedhoekcamera beter: een zeldzaamheid in donkere of uitdagende lichtomstandigheden.
Android 13
De OnePlus Open wordt geleverd met OxygenOS 13.2: een Androidschil die behoorlijk dicht bij stock Android blijft. OnePlus voegt al jaren een aantal handige nieuwe functies toe aan het besturingssysteem. Het toestel wordt wel maar met Android 13 geleverd, terwijl de Google Pixel 8 en Pixel 8 Pro net met Android 14 worden geleverd.
Dat is spijtig, omdat OnePlus vier jaar OS-updates garandeert en vijf jaar security-updates. Aangezien Android 13 nu wordt meegeleverd, ‘verlies’ je al een OS-update omdat Android 14 nu uit is, maar nog OxygenOS 14 nog niet. Dat is het nadeel van in het najaar uit te komen, dan komt altijd de nieuwste Android-versie op de markt.
Geen draadloos laden?!
Het grootste nadeel van de OnePlus Open? Geen draadloos laden, in onze ogen een onbegrijpelijke keuze in dit prijssegment. Zowel Samsung als Google leveren het wel in hun vouwbare telefoon, dus aan de vormfactor kan het niet liggen. De batterij zit achter het scherm, dus lijkt er ons genoeg ruimte te zijn achterin om het dunne, koperen spoeltje erin te stoppen om draadloos te laden.
In een officiële reactie zegt OnePlus dat het een bewuste designkeuze was om de dikte van het toestel te beperken. Wij labelen het vooral als zever en een gemiste kans. Wie nooit draadloos laadt, mist het niet. Diegenen die vandaag draadloos laden in hun leven hebben omarmd, hebben overal Qi-compatibele laders (auto, bureau, nachtkastje, keukentafel). Om dan dit budget uit te geven en dat niet meer te kunnen doen, dat kan niet.
Groots scherm, groots geluid
Een groot scherm smeekt om mediaconsumptie. OnePlus heeft gelukkig begrepen dat ook het geluid van topniveau moet zijn. Er zitten drie luidsprekers in het toestel die een heel mooi, warm en dekkend geluid afleveren. De slimmeriken die zeggen dat er vier luidsprekers in zitten: het vierde rooster is leeg, OnePlus wilde het toestel symmetrisch houden.
Net als bij elke vouwbare telefoon zit er geen vingerafdruksensor in het scherm, maar in de aan-uitknop aan de zijkant. Die werkt heel snel, maar de accuraatheid valt wat tegen. We moeten soms dezelfde vinger twee keer registeren totdat het echt vlot werkt.
De OnePlus-fans mogen alvast blij zijn dat de alert-slider opnieuw present tekent. Vorig jaar was die MIA, maar dit jaar zit die er opnieuw op bij de OnePlus Open.
Batterijduur en laadtijd
Geen idee of het met de prerelease software te maken heeft, maar de kalibratie van het batterijpercentage zit er vandaag nog behoorlijk naast bij deze telefoon. Waar in een bepaalde benchmark het percentage in vaste trapjes van 7 minuten naar beneden gaat, duurt het tot 45 minuten om van 100% naar 99% te gaan. Een nieuwe ijking door de fabrikant is hier op zijn plaats.
Kijken we daar langs, dan zien we een uitstekende batterijduur. Het verschil tussen open of gesloten is bovendien bijzonder klein (8% minder batterij open), wat leuk is meegenomen voor wie graag veel media consumeert op het grotere scherm middenin.
OnePlus stopt een 67 watt snellader in de doos die helaas niet USB-C Power Delivery-compatibel is. De OnePlus Open gebruikt opnieuw de ‘SuperVOOC’-technologie van Oppo/OnePlus, wat geen standaard is. Resultaat: je kan de meegeleverde lader niet gebruiken om je laptop op te laden, en andersom kan je laptoplader (of andere snellader) de telefoon niet snel opladen. Het blijft frustrerend, hopelijk wijzigt OnePlus zijn strategie op termijn.
Met de juiste lader gaat opladen wel erg snel. Draadloos laden mag dan ontbreken, wie verkiest om z’n toestel af en toe aan de kabel te leggen heeft niet te klagen. Even douchen en de tanden poetsen ’s ochtends, en je gaat weer op pad met een volle batterij.
Conclusie
Al jaren vinden we de Fold-telefoons van Samsung boeiend, maar was het formaat van het voorste scherm niet handig. De OnePlus Open (1.799 euro incl. btw) lost dat probleem op en koppelt dat aan een bijzonder goede camera, uitstekende batterijduur en topspecificaties. Er zit zelfs een beschermhoes meegeleverd in de doos.
Niemand verkoopt vandaag op in Europa een betere vouwbare telefoon. Dat die ook nog eens iets goedkoper is dan de concurrentie, maakt het een no-brainer voor iedereen die in de markt is om een vouwbare telefoon te kopen en het budget eraan wil spenderen.
.pro’s
- Twee heel knappe schermen
- Uitstekende fotokwaliteit
- Comfortabel design
- Handig schermformaat vooraan
- Lange batterijduur
.contra’s
- Geen draadloos laden
- Snelladen via eigen technologie
- Nog steeds duur
Garantie: twee jaar standaard fabrieksgarantie carry-in. De OnePlus Open ontvangt minimaal vijf jaar security-updates en vier jaar OS-updates startend vanaf de lancering op 26 oktober 2023. De telefoon wordt met Android 13 uit de doos geleverd.