Samsung lanceert nieuwe vouwbare smartphones Z Fold 5 en Z Flip 5

De Samsung Galaxy Z Fold 5 en Z Flip 5 zijn officieel voorgesteld. Het concept van een vouwbare smartphone heeft zo stilaan het volwassendom bereikt.

Het lijkt nog maar pas geleden sinds Samsung zijn eerste vouwbare smartphone voorstelde in Europa, maar vandaag zijn we inmiddels al aan de vijfde generatie toe. Met de Z Fold 5 en de Z Flip 5 een nieuwe stap in zijn vouwbare droom: de foldable mainstream maken. De Z Fold 5 en Z Flip 5 werken weer enkele pijnpuntjes van hun voorlopers weg en mogen zich stilaan volwassen noemen.

Z Fold 5

De Z Fold 5 moet opnieuw het speerpunt van de vouwbare smartphonelijn worden. Samsung brengt enkele verfijningen toe aan het design en de Z Fold 5 is de dunste en lichtste van zijn soort. Ook de case voor de stylus is aan een dieet onderworpen om beter rond het toestel te passen. De grootste designverbetering zit echter in het vouwmechanisme. Dankzij een soepeler scharnier kan de Fold nu helemaal dichtvouwen, wat het scherm beter beschermt tegen de gevaren van de buitenwereld.

Opengevouwen meet het scherm van de Z Fold 5 7,6”. Samsung verhoogt de helderheid met dertig procent tot een geadverteerde 1750 nits om de leesbaarheid in vol zonlicht te verbeteren. Op gebied van camera’s krijgen we een 50 MP hoofdcamera, een 12 MP breedhoeklens en een 10 MP telefotolens, vooraan hebben we een 12 MP-lens en een 4 MP-lens verstopt in het display. De batterij heeft een capaciteit van 4,400 mAH en laadt op aan 25 W, wat Samsung als enige in de markt nog koppig als ‘fast charging’ blijft omschrijven.

Ook softwarematig zijn enkele nieuwigheden aangebracht om het vouwbare ontwerp vol uit te spelen. Meer applicaties zullen zich aanpassen aan het dubbele scherm voor een vlottere gebruikservaring. In de taakbalk kan je nu vier applicaties parkeren, terwijl je via de verborgen pop-ups venster applicaties actief kan houden. De two-hand drag en drop functies maakt het eenvoudiger om bestanden tussen applicaties uit te wisselen.

Z Flip 5

De meest opvallende vernieuwing aan de Z Flip 5 is het grotere coverscherm. Samsung moet onze reviews lezen, want laat dat nu net ons grootste struikelblok zijn geweest bij de Flip 4, wiens 1,9” coverscherm weinig nu had. Bij de Z Flip 5 meet dit 3,4” wat meer gebruikstoepassingen mogelijk maakt. Samsung introduceert ook een nieuw widgetscherm om vlot te schakelen tussen bijvoorbeeld je agenda, de weerapp of mobiele tickets die je op je smartphone bewaard staan.

Opengevouwen krijg je een 6,7” scherm ter beschikking, het gebruikelijk formaat voor een ‘grote’ smartphone vandaag de dag. De Z Flip 5 komt met een dubbele 12MP-camerasetup aan de achterzijde, in de voorzijde heb je een 10 MP-lens. De batterij blijft met 3.700 mAh eerder aan de kleine kant, en ook hier claim de fabrikant dat zijn 25 W-oplader een snellader is. De processor tenslotte is zoals verwacht de Snapdragon 8 Gen 2, net zoals bij de Z Fold 5.

Prijzen en beschikbaarheid

De Z Fold 5 en Z Flip 5 zijn vanaf 7 augustus algemeen verkrijgbaar. Bij de Z Fold 5 heb je de keuze tussen zwart, wit of blauw en drie geheugenconfiguraties: 256 GB, 512 GB of 1 TB opslag, telkens gecombineerd met 12 GB RAM. Prijzen variëren van 1.899 euro tot 2.259 euro, incl. btw.

De Z Flip 5 heeft naast de neutrale kleuropties wit en zwart ook nog een flashy roze en muntgroene uitgaven. Voor het geheugen heb je de keuze tussen 8 GB RAM met 256 GB of 512 GB opslag. Daar betaal je dan 1.199 of 1.319 euro voor. Vouwbaar komt dus nog altijd wel met een stevig prijskaartje.

Nieuwe tablets

Naar goede gewoonte lanceert Samsung vandaag samen met zijn vouwbare smartphones ook de nieuwste generatie Galaxy S-tablets. De line-up bestaat zoals vorig jaar uit een basismodel S9 (11”), een S9+ (12,4”) en opnieuw een Ultra-versie (14,6”). Alle drie de tablets beschikken over hetzelfde ‘dynamic amoled’-scherm. Prijzen liggen tussen 899 en 1.339 euro, algemeen beschikbaar vanaf 7 augustus.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home