De OnePlus Nord 4 toont dat kwaliteit niet overdreven duur hoeft te zijn, maar heeft ook koppige trekjes. Eén ding staat vast: zoals dit toestel zijn er geen twee.
OnePlus kondigde zijn nieuwste Nord-toestel met veel bombarie aan op 16 juli. De Nord-reeks vervult een belangrijke rol in de merkstrategie van OnePlus. De toestellen moeten symbool staan voor de rol van prijsbreker – het bedrijf noemt zichzelf graag een ‘vlaggenschipkiller’ – die OnePlus wil opnemen. De eerste drie generaties waren daar succesvol in.
De OnePlus Nord 4 kondigt zich als een interessant toestel aan. Met enkele opvallende designingrepen en hardware op premiumniveau wil OnePlus zich verder onderscheiden in de zeer competitieve middenklasse. Op enkele spijtige foutjes na, is de Nord 4 opnieuw een schot in de roos.
lees ook
OnePlus Nord CE 4 Lite review: kwaliteit boven kwantiteit
Metalen jas
In tijden waar smartphonedesigns een beetje saai zijn geworden, durft OnePlus nog eens te verrassen door de Nord 4 in een full-body metalen behuizing te stoppen. Enkel de camera’s zijn omringd door een glazen plaatje. Bij de zilveren kleuroptie gaat OnePlus helemaal los met het metaalthema door een ‘golfplateneffect’ op de achterkant aan te brengen, wat ons kan bekoren. De kenmerkende alert slider herinnert je dat je een OnePlus-telefoon vasthebt.
Een volledig metalenbehuizing was vroeger gebruikelijker voor mobiele toestellen, maar je ziet het vandaag nog zelden. Metaal kan de sterkte van radiosignalen belemmeren, wat de 5G-connectiviteit beïnvloedt. Daarnaast zorgt metaal in het kader van koeling voor bijkomende uitdagingen. Hier heeft OnePlus oplossingen voor gevonden: van enige connectiviteits- of warmteproblemen hebben we geen hinder gehad.
Enkele specificaties van ons testtoestel:
- Qualcomm Snapdragon 7+ Gen 3
- 16 GB LPDDR4X-RAM
- 512 GB UFS 4.0-opslag
- 5.500 mAh-batterij (max 100 watt-snelladen)
- 6,74 inch-scherm (AMOLED, 1.240 x 2.772 pixels)
- Hoofdcamera: 50 MP, iOS; f/1.8
- Selfiecamera: 16 MP, f/2.4
- Oxygen OS 14 / Android 14
- IP65
Waterproof scherm
De Nord 3 had al een uitstekend scherm, dus op vlak van beeldspecificaties was er maar weinig dat OnePlus kon verbeteren. Het scherm van de Nord 4 bevat dezelfde resolutie (1.240 x 2.772) als adaptieve schermverversing tot 120 Hz. OnePlus claimt dat de helderheid is verhoogd tot 2.150 nits, maar in onze tests ligt die niet significant hoger, rond de 1.000 nits.
OnePlus pakt wel uit met een originele beeldtechnologie: AquaTouch. Deze technologie maakt het scherm meer waterbestendig. Een natte vinger volstaat soms al om een smartphonescherm onbruikbaar te maken. De Nord 4 kijkt niet op van een paar druppels water en het scherm laat zich met natte vingers nog vlot bedienen. De IP65-rating belooft dat het metaal tegen een druppeltje kan: het toestel meenemen voor een verfrissende duik raden we niet aan.
Grafische kampioen
OnePlus heeft niet bespaard op de hardware. De Nord 4 is uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 7+ Gen 3. Voor de duurste toestellen is de Snapdragon 8 Gen 3 de norm, de Snapdragon 7+ Gen 3 zit daar een trede onder. Aangevuld met 12 / 16 GB RAM en 256 / 512 GB is deze smartphone goed voorzien.
We hebben al menig middenklassetoestel dat dit jaar op de markt is verschenen op onze pijnbank gelegd. We zetten de Nord 4 af tegen vijf van zijn rechtstreekse concurrenten en de goedkopere Nord CE 4 Lite uit de eigen familie. De Snapdragon 7+ Gen 3 is een meer dan capabele processor. Het is een nek-aan-nek-race met de Motorola Edge 50 Pro (Snapdragon 7 Gen 3), Google Pixel 8a (Tendor G3), maar de Nord 4 haalt het nipt.
Quasi iedere smartphone beschikt vandaag de dag wel over een degelijke CPU. De maskers vallen snel af als we naar de grafische prestaties kijken. De Nord 3 blonk al uit in dit departement en ook de Nord 4 is met ruime voorsprong de grafische kampioen in zijn prijsklasse. Google kan nog enigszins aanklampen, al de rest moet met staart tussen de benen afdruipen.
Kloeke batterij
In het toestel zit een flinke batterij met een capaciteit van 5.500 mAh. Om de batterij in de behuizing gepropt te krijgen, moest OnePlus de camera’s horizontaal ordenen in plaats van verticaal. Bij dagelijks gebruik is een volledige dag overbruggen geen probleem.
Gezien de ruime capaciteit van de batterij, hadden we verwacht dat de OnePlus Nord 4 zou excelleren in de batterijtests, maar dat blijkt niet het geval. In de videotest, waarbij we onafgebroken video’s aan maximale helderheid en 120 Hz refresh rate laten afspelen tot de batterij het begeeft, doet de Nord 4 het minder dan concurrenten met een kleinere batterij.
De Nord 4 mag zich dan wel een beetje herpakken tijdens de prestatietest, maar moet toch ook de duimen leggen tegen de Nord CE4 Lite. Een ruimere batterijcapaciteit vertaalt zich hier niet naar een significant langere batterijduur.
Snel laden, met de juiste kabel
Snelladen is een belangrijk uithangbord voor OnePlus en de fabrikant brengt dit ook naar zijn goedkopere toestellen. De Nord 4 laadt op aan een maximale capaciteit van 100 W, al hoort hier wel een kanttekening bij. De maximale laadsnelheid is alleen mogelijk als je al een SuperVooc-lader van het merk hebt liggen, want de oplader zit niet mee in de doos.
We vinden zeker niet dat fabrikanten voor elk toestel een oplader moeten meeleveren: niemand wil een lade vol opladers. Maar speel het dan eerlijk en ondersteun de Power Delivery-standaard voor usb-c, zoals andere fabrikanten doen. Wie het totaalpakket van de Nord 4 wil, wordt verplicht de merklader van zestig euro bij te kopen.
Aan een ‘gewone’ usb-c kabel zien we de laadcapaciteit zakken van een theoretische 100 W naar 45 W. Daar haal je nog altijd degelijke laadtijden mee, maar dit had dus veel sneller gekund. Wat ons betreft hoef je de SuperVooc-lader zeker niet aan te schaffen.
Gemaakt voor de lange duur
De OnePlus Nord 4 is gebouwd om lang mee te gaan, blijkt toch uit claims van de fabrikant. De batterij is voorzien van Health Engine-technologie om het batterijgebruik en opladen te optimaliseren, waardoor batterijslijtage pas na vier jaar zou mogen optreden. De processor is gecertificeerd om minstens zes jaar lang soepel te blijven werken. Na een testperiode van twee weken kunnen we daar uiteraard geen uitsluitsel over geven, dus we zullen de fabrikant op zijn woord moeten geloven.
Aan hardware die lang meegaat, heb je alleen maar iets als ook de software even lang onderhouden wordt. Anders dan moederbedrijf Oppo lijkt OnePlus dat wél in te zien. Het merk sprak zich nog uit tegen het nut van langer dan vijf jaar ondersteuning te bieden, maar beseft nu dat het mee in deze trend moet.
De Nord 4 zal vier Android-updates en zes jaar beveiligingsupdates krijgen, waarmee het binnen de prijsklasse Samsung voorbijsteekt. Dit alleen al maakt de Nord 4 een betere keuze dan de Nord CE 4 Lite. Google doet nog een jaartje beter met zeven jaar voor de Pixel 8a.
Camera’s
De camera’s staan broederlijk naast elkaar op het camera-eiland, maar er is een duidelijke rangorde tussen de twee lenzen. Je zal in de meeste situaties de 50 MP hoofdcamera (OIS, f/1.8) gebruiken. Bij goede lichtomstandigheden levert deze camera goede resultaten af. Grasperkjes en beplanting lijken wat extra te zijn ingekleurd, iets waar menig smartphonecamera moeite mee lijkt te hebben. Onderstaande fotoreeks is genomen met de hoofdcamera:
We leggen enkele beelden van de Nord 4 eens naast de Pixel 8a, die wellicht de beste smartphonecamera’s voor 500 euro heeft. De foto’s van de OnePlus Nord zijn opvallend meer verlicht. Google gaat voor waarheidsgetrouwere kleuren. Voor deze vergelijking is de hoofdcamera van beide toestellen gebruikt.
De hoofdcamera wordt bijgestaan door een 8 MP breedhoeklens (112°; f/2.2). Breedhoeklenzen met een lage resolutie hebben zelden een meerwaarde, maar die van de Nord 4 is lang niet slecht. De kwaliteit en kleurweergave blijven redelijk constant vergeleken met de hoofdcamera. Hoge gebouwen worden wel erg ‘uitgerokken’ om ze op de lens te krijgen.
Ondanks het ontbreken van een zoomlens, zijn de zoomcapaciteiten van de hoofdcamera verrassend goed. Je kan tot 2x digitaal inzoomen zonder enig kwaliteitsverlies en ook verder zoomen lukt aan een degelijke scherpte. De camera’s zijn niet zonder beperkingen: dit is geen toestel om ’s nachts foto’s mee te trekken en het portretfoto’s leveren wisselvallige resultaten op.
Rommelige software
De OnePlus Nord 4 draait op OxygenOS 14: OnePlus zijn interpretatie van Android 14. De geforceerde versmelting met de software van zustermerk Oppo zorgt al enkele generaties voor een rommeltje en dat is nu helaas niet anders. Een vreemd effect is de mechanische ‘klik’ die je hoort telkens je de functietoetsen aanraakt.
De grootste stoorzender is voor ons de hoeveelheid applicaties die OnePlus je opdringt, die jaar op jaar meer uit de hand loopt. De fabrikant maakt een mapje met zijn eigen applicaties voor je aan, die je zeer waarschijnlijk lang niet allemaal zal gebruiken. Daarnaast zien we Netflix, Facebook, TikTok, Booking.com, Amazon Shopping, AliExpress, Microsoft 365 en nog eens vier spelletjes, waaronder een slechte kloon van Tetris. Je mag die apps verwijderen, maar we hoeven ze in de eerste plaats niet.
Uniek toestel met koppige trekjes
De Nord 4 is een OnePlus-toestel ten voeten uit. OnePlus heeft gedurfd met een uniek design en dat pakt ook goed uit. De Nord 4 voelt en presteert zoals een premiumtelefoon, zonder dat je de meerprijs hoeft te betalen. De hardware in dit toestel is zelfs ongeëvenaard door zijn rechtstreekse concurrenten.
Naar volgend jaar toe hopen we dat OnePlus enkele slechte gewoontes leert loslaten. Het koppig voortrekken van de eigen, niet universele oplaadstandaard en de rommelige software doen afbreuk aan de uitstraling van de Nord 4. Google en Samsung hun telefoons gedragen zich dan toch een stuk professioneler. Stelt OnePlus dit nog bij, dan zal de Nord-reeks de koning van de middenklasse worden.
.pro’s
- Uniek metalen ontwerp
- Waterbestendig scherm
- Grafisch kampioen in zijn prijsklasse
- Grote batterij
- Ondersteuning verlengd tot zes jaar
.contra’s
- Snelladen enkel met merklader (niet meegeleverd)
- Rommelige software met veel bloatware
De OnePlus Nord 4 is verkrijgbaar in drie kleuren: zwart, zilver, en groen. De basisversie krijgt 12 GB RAM met 256 GB opslag en kost 499 euro. De versie met 16 GB RAM en 512 GB opslag kost 549 euro. Prijzen zijn incl. btw.
Android-updatebeleid: OnePlus garandeert dat de Nord 4 minstens zes jaar security-updates ontvangt en vier OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 16 juli 2024 met Android 14. De wettelijke garantietermijn bedraagt twee jaar.