Het is nog even wachten op de definitieve goedkeuring van de standaard, maar dat houdt fabrikanten niet tegen al volop producten uit te brengen. Wifi 7 staat in de startblokken: het officiële startschot mag ieder moment worden gegeven.
Het is dit jaar 25 jaar geleden dat de allereerste wifi-standaard het levenslicht zag. Wifi heeft sindsdien een lange weg afgelegd en de volgende generatie klopt inmiddels op de deur. Naar alle verwachtingen zal de Wi-Fi Alliance nog voor het einde van het jaar de standaard 802.11be officieel ratificeren: in de volksmond beter bekend als Wifi 7.
Het officiële startschot is dus nog niet gegeven, maar officieus is het Wifi 7-tijdperk al een tijdje geleden begonnen. Sinds 2022 al worden apparaten voor de nieuwste wifistandaard volop aangekondigd. Wanneer barst de Wifi 7-gekte echt los? We vragen het aan Michael Müller, VP Wired & Wireless LAN bij netwerkspecialist Lancom Systems.
Voet tussen de deur
“De markt houdt zich nog een beetje in op dit moment. Fabrikanten zitten nog met voorraden uit de coronaperiode”, tempert Müller. “De aankondiging van de iPhone 16, die Wifi 7 ondersteunt, kan wel weer een belangrijke stap zijn om de standaard breed beschikbaar te maken en de interesse bij consumenten omhoog te krikken. De ramp up-fase zal stilaan beginnen en ik denk dat over twee jaar de vraag zal pieken. Zo gaat het vaak bij nieuwe trends.”
Lancom heeft zijn huiswerk al klaar en lanceerde tijdens de MWC-beurs dit jaar zijn eerste Wifi 7 access points. Moet een fabrikant dan niet wachten tot de standaard geofficialiseerd is? “Op een gegeven moment gaat de standaard niet meer veranderen. We zitten in een competitieve industrie, dus is het cruciaal om op tijd te zijn met het aanbod. Niet alleen naar consumenten toe, maar ook naar partners. Als je te laat bent, verkopen partners producten van een andere partij. Je moet op tijd je voet tussen de deur steken.”
Müller: “We zijn begonnen met een high-end portfolio op de markt te brengen. De interesse groeit, onze klanten vragen naar Wifi 7 en de producten zijn beschikbaar. Dit maakt ons een van de eerste leveranciers van professionele Wi-Fi 7 access points.”
Netwerk is een competitieve industrie. Je moet op tijd je voet tussen de deur steken.
Michaël Muller, VP Wired & Wireless LAN Lancom Systems
Onverstoorbaar spectrum
Wifi 7 belooft hogere internetsnelheden tot 40 Gbps, in theorie althans, maar dat is lang niet de enige reden waarom je er wakker van zou moeten liggen, benadrukt Müller. “De beste feature van Wifi 7 is eigenlijk niet eens ‘nieuw’. 6 GHz wordt nu ook al gebruikt door Wifi 6E. Het verschil is dat 6 GHz-compatibele apparaten voor iedereen beschikbaar komen, wat met Wifi 6E niet gelukt is. Veel fabrikanten van laptops en smartphones hebben die tussenstap overgeslagen omdat Wifi 6E te dicht tegen Wifi 7 lag.”
lees ook
Wifi 6 of Wifi 6E geen prioriteit bij 1 op 2 bedrijven
Een extra truc die Wifi 7 mogelijk maakt, is multi link operation (MLO): de mogelijkheid om via meerdere frequentiebanden tegelijkertijd verbinding te maken vanaf hetzelfde toegangspunt. Dit heeft voordelen voor latency en de stabiliteit van de verbinding. Müller: “Je verbinding heeft een mindere impact op het netwerk. Dit is handig bij grote datahoeveelheden of wanneer lage latency vereist is.”
“Het wordt eenvoudiger om netwerken met meerdere AP’s op te zetten”, gaat Muller verder. “In tegenstelling tot het 6 GHz-spectrum, zijn de 5 GHz- en 2,4 GHz-banden niet exclusief gereserveerd voor WLAN-gebruik. Multi-link werking, die ook de 6 GHz-band benut, zorgt voor een storingsvrije gegevensoverdracht, zelfs wanneer er interferentie optreedt door andere technologieën op de 5 GHz- en 2,4 GHz-banden.”
“We zijn bij vorige wifi-generaties altijd beperkt geweest door de beschikbare radiobanden”, gaat hij verder. “Door het snel toenemende aantal apparaten leidde dit steeds vaker tot overbelasting van de netwerken, wat resulteerde in onderbrekingen in de communicatie. Die zal je met Wifi 7 veel minder hebben. Met de introductie van de 6 GHz-band is het beschikbare spectrum verdubbeld, wat resulteert in meer bandbreedte en minder interferentie voor draadloze netwerken. Je krijgt toegang tot een haast onverstoorbaar spectrum. Iedereen staat te popelen om ermee aan de slag te kunnen”.
Meer dan technologie
Wifi 7-access points moeten echter meer kunnen bieden dan snel en stabiel internet, zegt Müller. “Lancom is een engineeringbedrijf dat al zijn producten zelf maakt. Hierdoor hebben we de neiging technologiecentrisch te denken. Onze klanten willen de nieuwste netwerktechnologie, maar hebben ook andere zorgen. Wifi 7 is meer dan een standaard omtoveren tot een product: we moeten extra waarde toevoegen waar onze klanten belang aan hechten.”
Müller verduidelijkt wat hij daarmee bedoelt. “Beveiliging is een zorg die over heel Europa toeneemt. In Duitsland was dit altijd al belangrijk, maar nu merken we dit ook meer in andere markten. Aanvallen op netwerken nemen toe. Bedrijven beseffen dat niet iedereen hun vriend is.”
Duurzaamheid is een ander belangrijk aspect voor Lancom. “Access points die de 6 GHz-band ondersteunen, naast de traditionele 2,4 GHz- en 5 GHz-banden, verbruiken meer energie. Als fabrikant is het onze verantwoordelijkheid om dit te proberen beperken. Het heeft geen zin om altijd de volle capaciteit te bieden als de klant die niet nodig heeft. We kijken naar de hoeveelheid datastromen en passen de capaciteit van het netwerk automatisch aan om het energieverbruik te beperken.”
“Het is niet wenselijk om alles uit te zetten omdat je altijd moet kunnen blijven werken, ook wanneer de datavolumes weer toenemen. Maar door AP’s van het netwerk te halen wanneer je ze niet nodig hebt, bijvoorbeeld buiten de werkuren kan je veel besparen”, aldus Müller.
De wifi 7-access points van Lancom zijn doorspekt met automatiseringsfuncties zodat de klant altijd kan rekenen op een optimale en beveiligde connectie. Lancom’s Management Cloud houdt anomalieën op het netwerk in de gaten, Active Radio Control zorgt voor een constante controle van het radioveld om WLAN-connecties te verbeteren. Active Power Control waakt over het energieverbruik op het netwerk, zonder de operationele betrouwbaarheid te verstoren.
Wifi of 5G?
Naast wifi evolueert ook mobiele draadloze connectiviteit alsmaar verder. Wifi 7 zal naast 5G bestaan en ook de nieuwe generatie zal niet aan de eeuwige vergelijking ontsnappen. Wanneer gebruik je Wifi 7 en wanneer 5G? Müller houdt de bal netjes in het midden.
“Ik denk niet dat de verhoudingen tussen wifi en 5G met Wifi 7 plots drastisch zullen veranderen. Het voordeel van wifi is dat het spectrum gratis is en dus veel goedkoper om te gebruiken. Als je duizenden gebruikers op één AP aansluit, dan beïnvloedt dit de prestaties. Wifi biedt dan een veel goedkopere oplossing om extra AP’s aan te sluiten. In andere situaties ben je dan weer beter af met 5G.”
Wifi 7 zal de kloof tussen wifi en 5G wel doen verkleinen, is Müller overtuigd. “Mobiele netwerken hadden vroeger een groot voordeel ten opzichte van wifi door de lagere latentie. Dat is nu opgelost met Wifi 7. Voor ‘bewegende’ objecten blijft mobiele technologie de betere optie, maar in bijna alle andere use cases heb je met wifi een evenwaardig en vooral goedkoper alternatief.”
De beste feature van Wifi 7 is eigenlijk niet eens nieuw.
Michaël Muller, VP Wired & Wireless LAN Lancom Systems
Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met Lancom Systems. Kijk hier meer voor meer informatie over hun aanbod.