Google Pixel 8 review: klein maar verrassend fijn

Wie op zoek is naar een topsmartphone in een compacte behuizing, moet niet verder dan de Google Pixel 8 zoeken.

Compacte smartphones die bijna alle eigenschappen hebben van een flagship, ze worden steeds zeldzamer. Er is jaarlijks de kleinste in de familie van de Galaxy S-toestellen met dit jaar de Samsung Galaxy S23, er is nog de Asus Zenfone 10.

Nu de Pixel-smartphones in België verkrijgbaar zijn, sinds vorig jaar al in Nederland, kan je aan dat rijtje een derde optie toevoegen. De Google Pixel 8 (vanaf 799 euro incl. btw) heeft bijna alles van de Pro-versie in een compacter formaat, maar plaatst bij een aantal zaken wel een belangrijk vraagteken.

Is het de beste compacte smartphone van dit moment? We vinden van wel, maar de toekomst is nog te wazig om daar helemaal zeker van te zijn.

Voor alle details rond prestaties en camerakwaliteit kan je terecht in onze uitgebreide Google Pixel 8 review.

Degelijke afwerking

Waar de Pixel 8 Pro een blinkende metalen rand en cameraband heeft in combinatie met mat glas achteraan, is het bij de kleinere Google Pixel 8 net omgekeerd. Persoonlijk zijn we meer fan van de matte rand en cameraband. Het matte glas van de Pro-variant is wel heel stijlvol, maar tegelijk ook bijzonder glibberig. De traditionele glazen achterkant van de Pixel 8 biedt meer grip.

Waar de Pro-variant voor ons geen optie is zonder case, kan dat wat ons betreft wel bij de Pixel 8. Wie liever voor meer zekerheid gaat, kan een case errond doen. Extra voordeel van een case: de harde hoek van 90 graden tussen het glas en de cameraband die altijd vol stof en vuil zit, verdwijnt dan.

De drie kleuren zijn redelijk standaard: roze, grijs en zwart. De cameraband en metalen chassis van de telefoon kleurt telkens mee, een leuk detail.

Waarom standaard 60 Hz?

Het compacte 6,2 inchscherm ziet er heel goed uit en krijgt deze keer wél een 120 Hz-scherm mee, net zoals bij de grote broer. Helaas gaat het niet om een LTPO-scherm dat tot op 1 Hz dynamisch kan schakelen. Het oledscherm van de Google Pixel 8 kan enkel dynamisch schakelen tussen 60 Hz en 120 Hz. Zo zal webbrowsen altijd aan 120 Hz gebeuren, terwijl bij mediaconsumptie 60 Hz al voldoende is.

We vinden het wel vreemd dat Google ervoor kiest om standaard de 60 Hz-optie in te schakelen. Wie niet in de menu’s zoekt, mist mogelijk de veel vlottere en aangenamere 120 Hz-ervaring. Gezien de heel beperkte impact op de batterij, had de optie altijd standaard aan moeten staan.

Het oledscherm ziet er overigens uitstekend uit, op hetzelfde niveau als de Pro-variant. Dankzij de piekhelderheid van 2.000 nits bij direct zonlicht kan je altijd iets op je scherm blijven zien.

Google Tensor G3-chip

Google maakt sinds drie jaar zijn eigen chip binnen de Pixel-telefoons en in deze zit de Tensor G3-chip. Die kan je op vlak van ruwe prestaties niet vergelijken met de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 die je in de meeste andere toptoestellen terugvindt.

Zowel qua CPU als GPU laat Google de snelheidsrace voor wat ze is, maar dat is niet erg wat ons betreft. De telefoon is ruim snel genoeg voor elke taak die we opwerpen. Wie het onderste uit de kan wil halen bij 3D-gefocuste games kijkt beter naar iets anders. Alle andere gebruikers zitten goed bij de Tensor G3-chip.

De Google Pixel 8 wordt wel iets sneller warm dan de Pro-variant door de beperkte massa, waardoor de piek sneller wordt bereikt en de chip in plaats van na vijf minuten al na twee minuten zijn piekprestaties moet inleveren. Beide telefoons throttlen, maar de kleinste Pixel het meest.

De AI-functies in de chip is volgens Google een veel belangrijker onderdeel dan in ruwe prestaties overal de beste te zijn. Vergeleken met de eerste generatie Tensor-chips kan de Tensor G3 dubbel zoveel machine learning-modellen verwerken op het toestel zelf. Het helpt de telefoon binnen onder andere generatieve AI, fotoverwerking, spraakherkenning of vertalingen.

Tot slot is er nog de Titan M2 veiligheidschip in de Tensor G3 die naast je vingerafdruk ook je gezicht veilig registreert. Volgens Google volgt het de strengste biometrische standaard die goedgekeurd is om met je gezicht in te loggen bij compatibele bankapps.

Geen pro-cameramodus

Lees alles over de cameraprestaties en talrijke fotovoorbeelden in onze uitgebreide Google Pixel 8 Pro. Beide hebben identiek dezelfde camera’s, enkel de 3x optische zoom ontbreekt bij de Pixel 8. Wat nog ontbreekt: de pro-modus.

Waarom Google dit een goed idee vond, weten we niet, maar het schept een gevaarlijk precedent. In beide telefoons zitten dezelfde camera’s en dezelfde chip, dus het is geen hardwarebeperking. De harde realiteit is waarschijnlijk dat Google zijn duurdere telefoon liever verkoopt, hogere marges, en zo de pro-functies enkel voor de Pixel 8 Pro reserveert.

Dat is zuur, want wie zich graag met manuele instellingen wil bezig houden, moet verplicht naar de grotere Pro-variant kijken. Wie een kleine telefoon wil en die extra controle wil over zijn of haar foto’s, kijkt beter naar de Samsung S23 of Asus Zenfone 10. 

Meer AI? Meer betalen

Overal moet AI in, ook in foto’s op een smartphone. Google is er al langer mee bezig, maar duwt met de Pixel 8 het gaspedaal in. In de review van de Pixel 8 Pro bespreken we alle functies. Helaas kiest Google er ook hier voor om bepaalde functies enkel voor de duurdere Pro-variant te reserveren.

Wil je graag de AI-functie Videoboost gebruiken die kleuren, belichting, stabiliteit en korreligheid automatisch aanpast in video’s? Pech, enkel voor de Pro. Hetzelfde geldt voor de toekomstige AI-functie die nachtfoto’s beter moet maken en later dit jaar wordt uitgerold als een software-update.

Batterijduur

Voor een compacte smartphone scoort de Google Pixel 8 heel goed qua batterijduur. We halen vlot het einde van de dag, zelfs bij intensief gebruik met GPS-navigatie en videobellen. Bij zuinig gebruik lukt zelfs twee dagen.

Testsuite 1 focust op lichte toepassingen zoals video’s streamen en browsen op het internet. Testsuite 2 gaat verder en voegt daar iets zwaardere testen aan toe met onder andere videobellen en fotobewerking.

Waar we minder over te spreken zijn, is de belachelijk trage laadsnelheid. De Pixel 8 Pro ondersteunt maar maximaal een 30 watt PD 3.0 USB-C-lader. Heb je een snellere lader thuis, dan laadt dit toestel nog altijd traag op. In tijden waar toptoestellen steeds sneller tot 125 watt of sneller opladen, snappen we de keuze van Google niet echt.

Een half uur laden voor 50 procent batterijcapaciteit is lang, zeker wanneer je plots merkt dat je telefoon bijna plat is en je net weg moet. Het duurt meer dan een uur om deze telefoon volledig op te laden. Wanneer een smartphone dit prijskaartje heeft, kunnen we dat niet meer goedpraten.

Zevenjarig Android updatebeleid

De beste nieuwigheid hebben we voor het laatst gehouden: zeven jaar security-updates en zeven jaar software-updates, gegarandeerd door Google. Dat is een belangrijk statement waar enkel Fairphone aan kan tippen met zijn acht jaar updates.

Google is Android, en andersom. Je zit bij de bron en dat merk je wanneer de software-updates uitrollen. Maandelijkse updates zijn haast altijd op tijd en de jaarlijkse grote OS-update krijg je direct nadat die beschikbaar is. Bij andere smartphonefabrikanten die met Android werken, duurt dat proces veel langer.

Elke Pixel wordt voorzien van ‘stock’ Android, de basisversie waar elke fabrikant een eigen schil op bouwt. Google doet dat zelf ook met een aantal subtiele kleine extra’s zoals het automatisch herkennen van liedjes op de achtergrond en tekst direct vertalen wanneer er een vreemde taal op het scherm verschijnt.

Het belangrijkste is misschien nog wel het gebrek aan bloatware. Je krijgt alles van Google, maar niets meer. Bij andere fabrikanten krijg je alles van Google, met daar bovenop nog extra (reclame)apps van de fabrikant zelf.

Conclusie

We zitten tussen twee vuren met de Pixel 8. Enerzijds zijn we heel erg fan van de fotokwaliteit en de leuke nieuwe AI-functies. Daar tegenover staat wel dat Google vandaag al twee ‘pro’ softwarefuncties blokkeert op de kleinste Pixel-telefoon en je die enkel bij de duurdere Pro-variant terugvindt. Gaat dat met toekomstige software-updates nog erger worden?

Camera’s op smartphones worden doorgaans steeds beter dankzij dergelijke software-updates. Met de opkomst van AI-functies en een eerste indicatie dat Google sommige zaken enkel voor de Pro-variant reserveert, maken we ons zorgen. Als de Pixel 8 als ‘kleintje’ niet in de strafhoek wordt geduwd in de toekomst, is dit een absoluut toptoestel. Dat is een grote ‘als’.

Zoals de Google Pixel 8 (vanaf 799 euro incl. btw) vandaag is, zijn we fan van het toestel. De prijs is sterk en het apparaat heeft met een snel en lang updatebeleid een belangrijke troef over de concurrentie. Van alle compacte smartphones heeft de Pixel 8 de beste (breedhoek)camera in huis. Wil je liever meer controle over je foto’s met extra instellingen? Focus dan liever op de Asus Zenfone 10 of Samsung Galaxy S23 die beide evenveel kosten.

.pro’s

  • Sterk updatebeleid
  • Beide camera’s scoren uitstekend bij daglicht
  • Premium afwerking en gevoel
  • Uitstekende batterijduur
  • ‘Cameramagie’ in sommige situaties handig
  • Heel goed scherm

.contra’s

  • Opladen duurt nog altijd te lang
  • Geen pro-cameramodus
  • Trage vingerafdruksensor
  • Sommige AI-functies enkel bij de Pro-variant

Garantiebeleid: Je hebt recht op twee jaar garantie carry-in. Het zevenjarig durend updatebeleid start vanaf de eerste beschikbaarheid van de Pixel 8-telefoons op 12 oktober 2023 met Android 14.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home