Google Pixel 8 Pro review: steengoed, maar ook koppig

De Google Pixel 8 Pro biedt alles wat je wil in een smartphone en stopt het in een aantrekkelijk, maar niet foutloos pakket.

Vorig jaar mochten de Nederlanders al proeven van de Google Pixel-telefoon, nu zijn de Belgen aan de beurt met de lancering van de Pixel 8-telefoons. Daarom voor het eerst een Pixel-review op ITdaily, de telefoon die rechtstreeks van de Androidbron komt.

Heeft zo’n rechtstreekse navelstreng voordeel vergeleken met andere concurrenten? Hoe anders zijn de Pixel-telefoons? We gaan achter deze vragen aan met de review van de Google Pixel 8 Pro (vanaf 1.099 euro incl. btw).

Naast de Google Pixel 8 Pro gingen we ook met de kleinere Pixel 8 aan de slag. De review daarvan lees je hier.

Mooi, mat, glibberig design

Door het cameraelement achteraan door te trekken creëert Google sinds de Pixel 6 een unieke look die vandaag synoniem staat voor de Pixel-reeks. Love it or hate it, wij kunnen het wel smaken. De metalen afwerking rond de camera is bijzonder krasgevoelig. Wie zijn telefoon graag nieuw houdt, koopt best een hoes. Het vele stof dat onder- en bovenaan de camerabalk accumuleert, is daarmee ook ineens opgelost.

Ondergetekende is geen fan van hoesjes en gebruikt tot op vandaag elke telefoon ‘naakt’, maar bij de Google Pixel 8 Pro twijfelen we voor het eerst. De matglazen achterkant oogt chic, maar is ontzettend glibberig.

Leuk is dat het aluminium chassis en de camerabalk met de telefoonkleur mee verandert. We hebben de porseleinkleur als testtoestel binnen, wat een brave kleur is. Zwart is zwart, maar vooral het bijzonder blauw intrigeert ons. Een heel leuke kleur die niet té hard opvalt, maar wel verschillend is van alle andere telefoons. 

De Google Pixel 8 Pro is niet goedkoop, maar dat straalt het toestel gelukkig ook niet uit. Alles ziet er kwalitatief uit en de knoppen voelen prettig aan. Persoonlijk zien we liever de aan-uitknop onder de volumeknop in plaats van erboven bij zo’n groot toestel. Het went, maar we grijpen er na twee weken toch af en toe nog naast.

Mooi, groot scherm

We zeiden het al, maar de Pixel 8 Pro is een groot toestel met zijn 6,7 inchscherm. Google doet zijn best om de schermranden minimaal te houden, maar zo’n groot scherm kan je nu eenmaal niet laten verdwijnen.

De schermkwaliteit is bijzonder goed met mooie, diepe kleuren en vooral een heel hoge piekhelderheid. Google claimt dat de Pixel 8 Pro kort tot 2.400 nits kan pieken in situaties met veel (zon)licht. Wij meten een piek van 1.100 nits in onze testruimte, maar mogelijk kunnen we niet de juiste factoren simuleren die zo’n piek triggeren. Alleszins was het scherm tijdens onze testperiode altijd helder genoeg in alle omstandigheden.

Waar we minder blij van worden, is de trage vingerafdruksensor onder het scherm. Die is niet bepaald snel, een bekend probleem bij Pixel-telefoons dat al jaren aanwezig is. In plaats van een ultrasoonsensor te gebruiken zoals de Samsung S23-reeks, zit er een optische sensor in de Google Pixel 8 Pro. Die is trager en gevoeliger voor zaken als waterdruppels of vuil. Begrijp ons niet verkeerd, de sensor werkt prima, maar binnen deze prijsklasse verwachten we net iets meer. Gelukkig werkt ontgrendelen met je gezicht snel genoeg als alternatief.

Prestaties die focussen op AI

Google maakt sinds drie jaar zijn eigen chip binnen de Pixel-telefoons en in deze zit de Tensor G3-chip. Die kan je op vlak van ruwe prestaties niet vergelijken met de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 die je in de meeste andere toptoestellen terugvindt.

Zowel qua CPU als GPU laat Google de snelheidsrace voor wat ze is, maar dat is niet erg wat ons betreft. De telefoon is ruim snel genoeg voor elke taak die we opwerpen. Wie het onderste uit de kan wil halen bij 3D-gefocuste games kijkt beter naar iets anders. Alle andere gebruikers zitten goed bij de Tensor G3-chip.

De AI-functies in de chip is volgens Google een veel belangrijker onderdeel dan in ruwe prestaties overal de beste te zijn. Vergeleken met de eerste generatie Tensor-chips kan de Tensor G3 dubbel zoveel machine learning-modellen verwerken op het toestel zelf. Het helpt de telefoon binnen onder andere generatieve AI, fotoverwerking, spraakherkenning of vertalingen.

Tot slot is er nog de Titan M2 veiligheidschip in de Tensor G3 die naast je vingerafdruk ook je gezicht veilig registreert. Volgens Google volgt het de strengste biometrische standaard die goedgekeurd is om met je gezicht in te loggen bij compatibele bankapps.

Fotokwaliteit

Wie Pixel zegt, zegt smartphonecamera. Het is al jaren het belangrijkste focuspunt van Google en dat is met de Pixel 8 Pro niet anders. Voor we het over de talrijke AI-functies hebben, kijken we eerst naar de ‘standaardfoto’s’. Smaken verschillen, maar we vinden persoonlijk de weergave van de Pixel 8 Pro-foto’s het meest natuurgetrouw van alle andere fabrikanten bij daglicht. Vooral de consistentie over de drie lenzen en doorheen tal van situaties is een belangrijke troef.

De hoofdcamera (50 MP, f/1.68) heeft een excellent dynamisch bereik dat heel wat detail in een standaard 12 megapixelfoto stopt. Foto’s stellen nooit teleur bij daglicht, zowel binnen als buiten. De breedhoekcamera (48 MP, f/1.95) is de grootste uitblinker omdat die steengoede resultaten aflevert die heel dicht bij de resultaten van de standaardcamera liggen. Hier laat Google de concurrentie ver achter zich.

Ook voor macrofotografie moet je bij de Pixel 8 Pro zijn. De resultaten zijn heel sterk.

De 5x optische zoom (48 MP, f/2.8) levert wat je verwacht. In goede lichtomstandigheden is dit een handige extra die vaak onderschat wordt en heel duidelijke beelden oplevert. De sprong naar 5x kan soms wel groot zijn. Een tussenstap, zoals de 3x bij de 10x optische zoom van de Samsung Galaxy S23 Ultra, is er niet.

Nachtfotografie

Schakelen we over naar uitdagendere omstandigheden ’s avonds, ’s nachts of in sommige binnenlocaties, dan worden de resultaten minder consistent. Soms worden we omvergeblazen door één resultaat, om daarna slecht gezind te worden van een ander.

De Pixel heeft trouwens best wat last van lichtpunten die in de lens reflecteren en als puntjes in de lucht tonen. Gek dat ondanks alle AI-functies deze er niet allemaal automatisch worden uitgehaald zoals bij sommige andere merken wel gebeurt.

Waar Google wel voorsprong neemt op andere Android-telefoons, is nachtfotografie bij de groothoeklens. Traditioneel mag je die niet gebruiken in dergelijke situaties, maar op de Pixel 8 Pro is dat geen probleem. Het resultaat zit vaak heel dichtbij die van de hoofdcamera.

De zoomlens in donkere situaties is nooit echt een goeie optie omwille van de beperkte lichtvergaring op de sensor. Het kan je soms helpen, maar vertrouw er niet te veel op.

Opvallend: de specifieke Pro-cameramodus zit in enkel in de Pro-versie van de Pixel 8-reeks. Wie het kleinere model wil, moet naast de 5x optische zoom ook wat camerafuncties aan zich voorbij laten gaan.

AI-camerafuncties

Overal moet AI in, ook in foto’s op een smartphone. Google is er al langer mee bezig, maar duwt met de Pixel 8 Pro het gaspedaal in. Zo is er Videoboost die kleuren, belichting, stabiliteit en korreligheid automatisch aanpast in video’s. Geluid bij een video kan je handig tunen door achtergrondgeluid te onderdrukken of andere storende geluiden elimineren.

Staat er iemand op je foto die je liever weg wil? De Magische gum haalt die persoon weg. Liever ergens anders op de foto staan? Sleep jezelf ergens naartoe en zie hoe de telefoon het oplost. Niet alles werkt vlekkeloos, soms zie je duidelijk dat de foto niet genoeg info heeft voor de AI om het op te lossen, maar het toont aan dat fotografie vandaag veel meer is dan enkel de knop indrukken.

Bron: Google

Zo kan je groepsfoto’s handig ‘tunen’ door wanneer je vele foto’s achter elkaar neemt, het beste hoofd van iedereen kiezen zodat je een perfecte foto hebt. Weg knipperende mensen of niet iedereen die tegelijk lacht.

Wat ons betreft is het allemaal spielerei, maar in sommige gevallen ben je blij dat functie bestaat. We zijn benieuwd hoe ver Google op deze weg durft te wandelen in de toekomst.

Zo………traag………laden

De batterijduur van de Google Pixel 8 Pro is goed. We halen vlot het einde van de dag, zelfs bij intensief gebruik met GPS-navigatie en videobellen. Bij zuinig gebruik lukt zelfs twee dagen. Het scherm heeft een dynamische refresh rate die kan kiezen tussen 60 Hz en 120 Hz afhankelijk van de inhoud op het scherm.

Testsuite 1 focust op lichte toepassingen zoals video’s streamen en browsen op het internet. Testsuite 2 gaat verder en voegt daar iets zwaardere testen aan toe met onder andere videobellen en fotobewerking.

Dankzij de LTPO-technologie kan het scherm zelfs tot 1 Hz terugvallen, bijvoorbeeld wanneer het always-on scherm is ingeschakeld. Dit helpt mee om een goede batterijduur te realiseren.

Waar we minder over te spreken zijn, is de belachelijk trage laadsnelheid. De Pixel 8 Pro ondersteunt maar maximaal een 30 watt PD 3.0 USB-C-lader. Heb je een snellere lader thuis, dan laadt dit toestel nog altijd traag op. In tijden waar toptoestellen steeds sneller tot 125 watt of sneller opladen, snappen we de keuze van Google niet echt.

Een half uur laden voor 50 procent batterijcapaciteit is lang, zeker wanneer je plots merkt dat je telefoon bijna plat is en net weg moet. Het duurt meer dan een uur om deze telefoon volledig op te laden. Wanneer een smartphone dit prijskaartje heeft, kunnen we dat niet meer goedpraten.

Zevenjarig Android updatebeleid

De beste nieuwigheid hebben we voor het laatst gehouden: zeven jaar security-updates en zeven jaar software-updates, gegarandeerd door Google. Dat is een belangrijk statement waar enkel Fairphone aan kan tippen met zijn acht jaar updates.

Google is Android, en andersom. Je zit bij de bron en dat merk je wanneer de software-updates uitrollen. Maandelijkse updates zijn haast altijd op tijd en de jaarlijkse grote OS-update krijg je direct nadat die beschikbaar is. Bij andere smartphonefabrikanten die met Android werken, duurt dat proces veel langer.

Elke Pixel wordt voorzien van ‘stock’ Android, de basisversie waar elke fabrikant een eigen schil op bouwt. Google doet dat zelf ook met een aantal subtiele kleine extra’s zoals het automatisch herkennen van liedjes op de achtergrond en tekst direct vertalen wanneer er een vreemde taal op het scherm verschijnt.

Het belangrijkste is misschien nog wel het gebrek aan Bloatware. Je krijgt alles van Google, maar niets meer. Bij andere fabrikanten krijg je alles van Google, met daar bovenop nog extra (reclame)apps van de fabrikant zelf.

Conclusie

Alles opgeteld kan je niet anders concluderen dat de Pixel 8 Pro (vanaf 1.099 euro incl. btw) een indrukwekkende telefoon is die Google laat meespelen in het absolute premiumsegment. Wie de prijs te hoog vindt of de telefoon te groot, kijkt beter naar de Pixel 8 (vanaf 799 euro incl. btw). Dat is de meer prijsbewuste keuze, ook al mis je dan wel enkele ‘pro’ camerafuncties die voor de grotere Pixel 8 Pro zijn gereserveerd.

Is dit de beste Android-telefoon van het moment? Ja, samen met de Samsung Galaxy S23 Ultra. Ben je fan van Samsung? Daar word je goed op je wenken bediend. Wil je eens iets anders proberen? Dan is de Google Pixel 8 Pro de uitstekende kandidaat om je horizon te verbreden. 

.pro’s

  • Sterk updatebeleid
  • Cameratrio scoort uitstekend bij daglicht
  • Premium afwerking en gevoel
  • Degelijke batterijduur
  • ‘Cameramagie’ in sommige situaties handig
  • Heel goed scherm

.contra’s

  • Opladen duurt nog altijd te lang
  • Nachtfoto’s maken niet altijd indruk
  • Trage vingerafdruksensor
  • Reflectie van lichtpuntjes op de lens (en dus op de foto)

Garantiebeleid: Je hebt recht op twee jaar garantie carry-in. Het zevenjarig durend updatebeleid start vanaf de eerste beschikbaarheid van de Pixel 8-telefoons op 12 oktober 2023 met Android 14.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home