Nokia X30 review: degelijke fundering, maar te duur

Nokia X30

De Nokia X30 doet in essentie weinig verkeerd en maakt de juiste keuzes voor een gebalanceerde configuratie, maar slaat de bal mis met de prijs.

HMD Global, licentiehouder van de Nokia smartphones, heeft er als debutant in de smartphonemarkt een indrukwekkend traject op zitten. Het maakte furore met interessant geprijsde toestellen binnen het budget- en midrangesegment sinds 2017 toen weinig andere fabrikanten deze categorie veel liefde gaven. Wie voor weinig geld een goed toestel wilde, konden we haast altijd blindelings een Nokia-toestel aanraden.

Twee jaar geleden is dat gevoel veranderd nadat fabrikanten zoals Oppo, OnePlus en Samsung opeens meer moeite ondernamen om de onderkant en het middensegment van betere toestellen te voorzien. De verwachtingen werden opgekrikt en HMD Global kon niet tijdig reageren. Zo stelden de Nokia X10 en Nokia G50 vorig jaar binnen onze massatest teleur.

Met de Nokia X30 (519 euro incl. btw) en de andere aangekondigde toestellen merken we dat HMD Global zijn tweede adem heeft gevonden.

3-3-3-principe

Die tweede adem was nodig, want de concurrentie staat niet stil. HMD Global is niet langer de snelste wanneer er een nieuwe Androidversie-update beschikbaar is en wat betreft het updatebeleid doen andere ondertussen evengoed of beter.

De Nokia X30 volgt het 3-3-3-principe van HMD Global: drie jaar Android OS-updates, drie jaar security-updates en drie jaar garantie. Dat laatste is uniek op de markt en een welgekomen extra. We vernieuwen onze smartphone steeds minder snel, waardoor een jaartje extra fabrieksgarantie handig meegenomen is.

HMD Global trekt met de Nokia X30 ook de duurzame kaart. Het frame van het toestel is gemaakt van honderd procent gerecycleerd aluminium. De plastic achterkant bevat 65 procent gerecycleerd materiaal. In de doos zit ook geen lader om de afvalberg te beperken. De smartphone ondersteunt opladen tot 33 watt met een USB-C Power Delivery-compatibele lader.

Eindelijk OLED

Aan dergelijk prijskaartje (519 euro) verwacht je een premium toestel en dat is de Nokia X30 ook, aan de buitenkant althans. Het metalen chassis voelt stevig aan. Ondanks het gebruik van plastic aan de achterkant, stoort het niet. Onze witte variant ziet eruit alsof het melkglas is.

Dat premium gevoel zet zich door in het scherm. Eindelijk omarmt HMD Global een OLED-scherm (6,43 inch) met een hogere refresh rate, 90 Hz in dit geval. Het toestel voelt hiermee veel soepeler en sneller aan dan alle voorgaande modellen van het merk. Waarom het zo lang heeft geduurd, blijft een raadsel. De concurrentie heeft dergelijke schermen al minstens twee jaar in het gamma binnen deze prijsklasse.

Nokia X30 5G

Om batterij te besparen, analyseert de Nokia X30 continu wat je doet om dynamisch te wisselen tussen 60 Hz en 90 Hz. Helaas kent dat algoritme vandaag nog wat gebreken. Zeker wanneer je het toestel uit stand-by haalt, het appvenster opent en begint te scrollen, merk je dat er te lang wordt vastgehouden aan 60 Hz. Je voelt die vertraging ook als ‘schokkerig’ omdat je in 95 procent van de gevallen wel een vloeiende ervaring krijgt.

Gelukkig kan dit worden opgelost door middel van een software-update. Hopelijk kan HMD Global hier werk van maken de komende weken.

Degelijke CPU, trage GPU

In dagelijks gebruik merken we dat de Qualcomm Snapdragon 695 prima presteert. Ondanks dat het niet een van de topmodellen is van de chipfabrikant, kunnen we vlot multitasken en apps snel openen wanneer nodig. Waarom benadrukken we dit? Hieronder kan je de benchmarks terugvinden van gelijkaardig of goedkoper geprijsde toestellen, en dan merk je dat de Nokia X30 achterophinkt.

Is dat erg? Wat ons betreft niet omdat de gebruikservaring primeert. Waar moet je wel op letten? De 3D-prestaties van de Qualcomm-chip zijn niet erg goed binnen deze prijsklasse. Wie af en toe een spelletje speelt tussendoor met knappe 3D-beelden, kiest beter een andere smartphone.

Camerakwaliteit

Wie Nokia nog kende in de tijden van Symbian en Windows Phone, weet dat het PureView-merk bij een camera hoge verwachtingen schept. Vandaag zien we die opnieuw bij de Nokia X30 na het bijzondere Nokia 9-experiment. De allerbeste camera zit niet in dit toestel, maar binnen zijn prijsklasse zijn de resultaten adequaat wat betreft de hoofdcamera (50 MP, f/1.8). Bekijk hieronder de beelden voor een algemene indruk. Klik op de foto’s om de hoge resolutieversie te zien.

Bij daglicht zijn de resultaten heel mooi met een heel neutrale, natuurlijke kleurinvulling. Worden de lichtomstandigheden iets uitdagender, dan presteert het toestel heel wisselvallig. Knappe resultaten worden afgewisseld met een vage ‘modderige’ foto die enkel op een klein scherm aanvaardbaar is. Het toestel beslist overigens niet zelf wanneer je beter wisselt naar nachtmodus, dat moet je zelf doen.

De groothoekcamera (12 MP, f/1.8) levert vaak een verrassend scherp beeld af dat rivaliseert met de hoofdcamera, maar de inkleuring van de foto’s is iets te agressief. Bekijk hieronder wat het verschil is tussen beide.

De Nokia X30 stelt niet teleur op vlak van camerakwaliteit, maar steekt er ook niet bovenuit. Wie de beste fotokwaliteit wil binnen dezelfde prijsklasse, kijkt beter naar de Oppo Reno 8.

Marathonloper die traag energie tankt

Wat betreft batterijduur moeten we ons geen zorgen maken met de Nokia X30 in onze broekzak. Het toestel komt comfortabel een volledige dag door. Zuinige gebruikers kunnen misschien net de kaap van twee dagen ronden.

Kom je net te kort en wil je snel bijladen? Dan moeten we je teleurstellen. Hier moeten we HMD Global in dezelfde strafhoek als Samsung zetten. Waar concurrenten Motorola, OnePlus, Oppo of Xiaomi lustig met laadsnelheden van 80 watt of meer strooien, moet de Nokia X30 het doen met 33 watt. Tijdens onze metingen halen we zelfs maar een piek van 26 watt die snel afzwakt naar twintig watt.

Bij een budgettoestel willen we zoiets door de vingers zien, maar niet aan dit prijskaartje. Wie één keer geproefd heeft van bliksemsnel laden, kan nooit meer zonder. Je laadt nooit meer je smartphone ’s nachts op, aan de ontbijttafel ’s morgens of bij het avondeten kort in het stopcontact steken moet genoeg zijn om de dag door te komen.

Android 12 is vandaag al oud

Er was een tijd dat Android One garant stond voor bliksemsnelle Android OS-updates, maar die tijd ligt achter ons. Tegelijk merken we dat de meeste fabrikanten steeds meer richting stock Android evolueren of in het geval van Motorola dat nagenoeg zijn. Android One is vandaag nog altijd een fijne ervaring voor wie de standaardversie wil beleven, maar het echt als troef uitspelen is vandaag niet meer aan de orde.

Duurzaamheid is een nieuwe troef die HMD Global sterk uitspeelt met de Nokia X30. Voor elk toestel dat wordt verkocht, plant het bedrijf 20 bomen. Ook de gerecycleerde materialen worden sterk uitgespeeld. Met binnenkort de lancering van leasingprogramma Circular in de Benelux spaar je zelfs ‘punten’ om te besteden aan goede doelen.

Nokia X30

Allemaal goed en wel, maar tegelijk wordt de Nokia X30 geleverd met Android 12 terwijl Android 13 sinds september beschikbaar is. Zo verlies je al direct een Android OS-update naar Android 13 de komende maanden, waardoor je nog maar recht hebt op twee OS-updates. Dat strookt in onze ogen niet met een duurzaam beleid. Ga zoals Samsung all-in en beloof vijf jaar security-updates en vier Android OS-updates, dan pas maak je een statement. Met de 3-3-3-aanpak van drie jaar security-updates, drie Android OS-updates en drie jaar garantie maakt enkel dat laatste indruk.

Conclusie

Na een teleurstellende periode de afgelopen twee jaar is de Nokia X30 (519 euro incl. btw) een sterk statement van HMD Global. Het enige waar de fabrikant de bal misslaat, is de prijs. Om dit toestel concurrentieel in de markt te kunnen zetten, moet daar minstens honderd euro af. We snappen dat de fabrikant een ‘kleinere’ speler is vergeleken met grootmachten Motorola (Lenovo), Samsung of Oppo en niet met dezelfde wapens kan vechten, maar het prijsverschil is nu te groot.

Ter vergelijking: de Oppo Reno 8 presteert over nagenoeg de hele lijn beter aan dezelfde prijs terwijl de OnePlus Nord CE 2 gelijkaardig presteert en zelfs 150 euro goedkoper is. Dan mag je nog een uitstekend toestel op de markt brengen, als de prijs niet klopt, val je in niemandsland.

Zonde eigenlijk, want de Nokia X30 an sich doet niets verkeerd. Hopelijk sleutelt HMD Global snel aan de prijs om het toestel levensvatbaar te maken.

.pro’s

  • Premium afwerking en uitstraling
  • Degelijk OLED-scherm
  • 3 jaar fabrieksgarantie

.contra’s

  • Beperkt Android updatebeleid
  • Wisselvallige camerakwaliteit bij mindere lichtomstandigheden
  • Hoge prijs
  • Trage oplaadtijd

De Nokia X30 is in twee kleuren beschikbaar: donkerblauw en wit. Prijzen starten vanaf 519 euro voor de versie met 128 GB opslag. Wie graag 256 GB opslag wil, betaalt 549 euro. Alle prijzen zijn inclusief btw.

Android-updatebeleid: HMD Global garandeert dat de Nokia X30 minstens drie jaar security-updates ontvangt en drie jaar Android OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering begin oktober 2022 met Android 12.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home