Oppo Reno8 review: schoonheid zit van buiten

oppo reno8 5G

De Oppo Reno8 is een smartphone met twee façades. De smartphone lonkt je met een glimmend design en uit het oog springende camera’s, maar het innerlijke maakt een mindere indruk.

Oppo lanceerde zijn Reno8 (529 euro, incl. btw) eind augustus samen met de Reno8 Pro. Beide modellen uit de reeks zijn volgens dezelfde filosofie ontwikkeld: met onder andere hun stijlvol design en op papier indrukwekkende camera’s moeten ze de hogere middenklasse overstijgen. We kwamen bij de Reno8 Pro al tot de conclusie dat het meer luxueuzere model van de twee daar in sommige aspecten in slaagt, maar in andere aspecten veel minder.

lees ook

Oppo Reno8 Pro review: fotocamera met smartphonefuncties  

Daarbovenop beschouwt Oppo zijn Reno-lijn als de sleutel om de Europese markt te veroveren. Die ambitie toont Oppo dit jaar zeer duidelijk door de Champions League te sponsoren. Telkens wanneer de grootste voetbalsterren ter aarde het tegen elkaar opnemen, zal je de Reno8 en Reno8 Pro ook op je scherm zien verschijnen. Mag de Reno8 zich een kampioen noemen?

Glimmende buitenkant

Aan de buitenkant ziet de Oppo Reno8 er in ieder geval als een vedette uit. De smartphone is ontworpen om in de winkelrekken onmiddellijk de aandacht te trekken. Dat doet hij met zijn glimmende achterzijde, die in een regenboogpalet of glanzend zwart komt. De zwarte achterkant toont zich iets gevoeliger voor vingerafdrukken.

We merkten bij de Reno8 Pro al op dat de behuizing zeer glibberig is en de smartphone overal afglijdt. Dit vreemde kenmerk is minder aanwezig bij de gewone Reno8, al stelden we nog altijd vast dat het toestel veel sneller uit je handen glijdt wanneer je de smartphone niet stevig vast hebt. Een hoes die meer grip biedt, is wat ons betreft geen overbodige luxe.

Verder zijn er weinig grote designwijzigingen tussen de Reno8 en de Pro-versie. De Reno8 heeft eveneens het Find X5-achtige cameraeiland met enorme lenzen. Het formaat is met een 6,4 inch van linkerboven- tot rechteronderhoek wel iets kleiner dan dat van de Reno8 Pro, wat voor ons in de draagbaarheid van het toestel eigenlijk wel ten goede komt.

oppo reno8

De Reno8 boet lichtjes in op gebied van beeldspecificaties (1.080 x 2.400 pixels, 90 Hz, max. 800 nits), maar voor een toestel binnen zijn prijsklasse biedt het display over de hele lijn wel een voldoende kwalitatieve visuele ervaring.

Sobere binnenkant

Laat je echter niet verblinden door de glinsteringen; de binnenkant van de smartphone fonkelt veel minder. Oppo kiest voor een MediaTek Dimensity 1300 (6 nm), wat een minder geavanceerde chipset is dan de MediaTek Dimensity 8100 van de Reno8 Pro. Het RAM-geheugen is begrensd op 8 GB.

Dat resulteert zich dan ook in weinig indrukwekkende CPU-prestaties. Dat wordt duidelijk zichtbaar als we de Reno8 naast de Reno8 Pro en Find X5 Pro uit de eigen stal, en de OnePlus 10T van het zustermerk leggen. Voor alledaagse toepassingen zal de Reno8 zich wel goed staande houden, maar wil je de smartphone tot het uiterste drijven zal je sneller op de limiet lopen.

Ook grafisch is de Reno8 minder sterk dan zijn concullega’s. Dat heeft te maken met de Mali-GPU uit het huis van MediaTek. Op vlak van computerprestaties kan MediaTek wel opboksen tegen Qualcomm, maar de GPU’s van de fabrikant zijn overduidelijk inferieur in vergelijking met Qualcomm’s Adreno. Tel daarbij op dat de Mali G77 een trapje lager staat dan de Mali G610 van de Reno8 Pro, en de uitkomst van de rekensom zegt dat de gewone Reno8 achterop hinkt in grafische prestaties. De mooie gaming-prestaties die Oppo belooft, lijken opnieuw eerder grootspraak dan realiteit. 

Alles op fotografie

De focus van Oppo ligt bij de Reno8-modellen dan ook minder op wat de processor kan, maar op wat de camera’s kunnen. We onderwierpen de camera’s van de Reno8-toestellen al aan een uitgebreide test, dus beperken we ons hier tot het herhalen van de meest opvallende conclusies.

lees ook

Oppo Reno8 (Pro) cameratest: fotografie op topniveau voor een breder publiek?

De Reno8 krijgt in ieder geval dezelfde camera’s mee als zijn Pro-broer, verpakt in uit de kluiten gewassen lenzen. Een 50 MP-hoofdcamera (f/1.8) wordt vergezeld van een 8 MP groothoekcamera (112°) en een 2 MP macrolens aan de achterzijde. Vooraan vind je een 32 MP selfielens, die bij de Reno8 linksboven in het display verstopt zit en niet centraal zoals bij de Reno8 Pro.

Zoals we eerder al vaststelden, hangt er een doffe, gelige laag bovenop de foto’s van de hoofdlens. Dat heeft wellicht te maken met het ontbreken van de MariSilicon X NPU, die je wel zal terugvinden in het Pro-model. Door de hoge resolutie in de lens zullen je beelden wel haarscherp zijn, al schiet je door pixel-binning technologie zelden tot nooit beelden aan de maximale resolutie. Vreemd genoeg geeft de groothoeklens de kleuren veel waarheidsgetrouwer weer.

hoofdcamera

Waar Oppo in wil uitblinken, is nachtfotografie en die goede lijn zetten ze met de Reno8 door. Als de Find X5 Pro de koning van de nacht is, dan is de Reno8 de kroonprins. Het instapmodel lijkt zich ’s nachts zelfs beter te voelen dan de Reno8 Pro. De gele tint verdwijnt van je foto’s als je de nachtlens gebruikt en Oppo weet exact hoeveel kunstmatige belichting ze moeten toevoegen om je foto’s er toch nog realistisch uit te laten zien.

nacht

Batterij en snelladen

Naast (nacht)fotografie is snelladen een ander belangrijk stokpaardje van Oppo. Beide Reno8-toestellen komen met een 80 W oplader. Oppo belooft dat je daarmee de smartphones in slechts tien minuten naar vijftig procent kan opladen en in minder dan een half uur naar honderd procent. Onze praktijktesten tonen aan dat het geen loze beloftes zijn.

Die snellader zal je niet voortdurend nodig hebben, want de Oppo Reno8 weet zuinig om te springen met de eerder beperkte batterijcapaciteit van 4.500 mAh. De smartphone slaagt er werkelijk in om alles uit te persen wat in de batterij zit vooraleer die het begeeft. Dat doet het veel beter dan de Reno8 Pro en de Find X5 Pro, zoals ook blijkt uit onze tests.

Waar blijft Android 13?

Voorlopig oogt de balans voor de Reno8 dus zeker niet slecht, maar op gebied van software stelt Oppo ons toch enigszins teleur. De Reno8 is gelanceerd met ColorOS 12, gebaseerd op Android 12. Op moment van de lancering was Android 13 én ColorOS 13 echter al uit.

Wat ons hier vooral stoort, is dat je maar mag rekenen op twee grote software-updates. De eerste daarvan zal je dus vrijwel onmiddellijk kwijt zijn aan de upgrade naar Android 13. De smartphone zal vroeger klaar zijn geweest dan de software, maar had het dan niet geloond om even geduld te hebben en de Reno8 ineens met Android 13 te lanceren?

Geen kampioen, wel een goede middenmoter

De conclusie over de Oppo Reno8 is dat zijn schoonheid van buiten zit, en niet van binnen. De smartphone blinkt uit in het visuele plaatje, zowel letterlijk in zijn ontwerp als figuurlijk in het nemen van mooie foto’s. Achter dat glimmende snoetje zit echter een processor die geen hoogstaande prestaties weet af te leveren. De beperkingen van de Reno8 Pro trekken zich op dat vlak door naar het goedkopere model.

Toch verdient de Reno8 een minder streng oordeel. Want met een prijs die 220 euro lager ligt (529 euro incl. btw in plaats van 746 euro) heeft de Reno8 een veel realistischer prijskaartje voor wat het toestel te bieden heeft. Het toestel gedraagt zich als een gegoede middenklasser, waar hij ook thuishoort. Oppo zal met de Reno8 de Champions League niet winnen, maar verdient wel zijn plaats op het kampioenenbal.

.pro’s

  • Stijlvol ontwerp
  • Uitstekende nachtfotografie
  • Snelladen
  • Goede batterijduur

.contra’s

  • Glibberig
  • Matige processorprestaties (CPU en GPU)
  • Gelige tint over hoofdcamera
  • Geen Android 13 uit de doos

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home