Top drie smartphones voor maximaal 400 euro om budget voor vrij te maken

In de prijsklasse van 200 tot 400 euro zijn heel wat smartphones te vinden. Om niet te verdwalen in het aanbod, maken we zelf onze top drie op. Hiervoor testten we acht toestellen van vier verschillende merken, Oppo, Nokia, Samsung en Motorola.

In december nam onze redactie verschillende toestellen met een prijs van maximaal 400 euro onder de loep. Nokia, Oppo, Motorola en Samsung passeerden de revue. Uit de acht toestellen maken we nu onze drie favorieten bekend. Zo weet je zeker dat het smartphonebudget volgend jaar aan de juiste toestellen wordt besteed.

De eerste plaats is weggelegd voor de Samsung Galaxy A52 5G. Daarna volgt de moto g60s van Motorola met een zeer aantrekkelijk prijskaartje. De Oppo A94 5G zetten we op de derde plaats. Waarom onze top drie er zo uitziet, beschrijven we hieronder verder in detail.

1.     Samsung Galaxy A52 5G

De laatsten zullen de eerste zijn. Dat spreekwoord is hier zeer op zijn plaats. Hoewel we de Samsung Galaxy A52 5G pas in de laatste review beoordeelden, is het voor ons de grote winnaar uit de test. Aan het toestel hangt een prijskaartje van 349 euro (incl. btw), dat is althans de adviesprijs van Samsung.

Pluim voor de schermkwaliteit

De Samsung Galaxy A52 5G verdient een dikke pluim voor het scherm. Tijdens de lancering deelde Samsung al mee dat het toestel werd uitgebracht met een focus op het scherm. Maar in deze prijsklasse werden we werkelijk van onze sokken geblazen door de werkelijke specificaties. De schermresolutie bedraagt 1.080 x 2.400 pixels, de refreshrate 120 Hz en beschikt over AMOLED-technologie.

Bovendien is de Samsung Galaxy A52 5G het enige toestel uit de test dat water- en stofbestendig is. De smartphone krijgt hiervoor een IP67-certificaat, wat erop wijst dat een half uur in zoet water van één meter diep overleeft. Samsung belooft de A-serie vier jaar lang te voorzien van beveiligingsupdates en dan zou het jammer zijn als het toestel ondertussen al is overleden door een omgestoten glas water.

De Samsung Galaxy A52 5G beschikt over een IP67-certificaat

Top-chip

Aan de binnenzijde beschikt de Samsung Galaxy A52 5G over een Qualcomm Snapdragon 750G. Dezelfde chip vond ook zijn weg naar het binnenwerk van de OnePlus Nord CE 5G. In vergelijking met de andere budgetmodellen blazen de prestaties van de chip ons van onze sokken. In combinatie met het 120 Hz-scherm is de gebruikservaring subliem.

Eén kritiekpunt

Enige punt van kritiek dat we hebben op de A-serie van Samsung in het algemeen is de lange oplaadtijd. Aangezien de Samsung Galaxy A52 5G vandaag de dag voor makkelijk 450 euro (incl. btw) over de toonbank gaat, verwachten we op dit vlak meer. Bij de Galaxy A52 5G zul je voor een halve batterij 46 minuten lang je geduld moeten uitoefenen. De helft van de geteste toestellen wist hetzelfde te presteren op maximaal 35 minuten.

.pro’s

  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Hoge refreshrate en AMOLED-scherm
  • Krachtige chip
  • Goede hoofdcamera

.contra’s

  • Lange oplaadtijd
  • Batterij gaat gevoelig minder lang mee

De Galaxy A52 5G is verkrijgbaar in vier kleuren: zwart, wit, lichtblauw en violet.

De Samsung Galaxy A52 5G ontvangt vier jaar lang veiligheidsupdates, tot maart 2025. Verder ontvangt het toestel drie Android versie-updates, dus naar Android 12, 13 en 14.

2.      Motorola moto g60s

Heb je meteen een toestel nodig en ben je niet van plan om veel te veel geld achter te laten bij het beperkte groepje aanbieders van de Samsung Galaxy A52 5G? Dan kunnen we je de moto g60s van Motorola aanbevelen. Door de lage adviesprijs van 199,99 euro (incl. btw) blijft dit toestel ook heel interessant eens de voorraad van Samsung weer op peil is.

Maak niet de fout om dan maar een ander toestel uit de A-serie van Samsung te kiezen. De Samsung Galaxy A32 5G kregen we namelijk ook in onze handen en presteert op zowat alle vlakken ondermaats.

Motorola

Hoofdprijs voor de hoofdcamera

De sterkte van dit toestel is de zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Voor net geen 200 euro krijg je namelijk eveneens een 64 MP-hoofdcamera. De hoofdcamera van de moto g60s levert mooie foto’s op waarin de omgeving detailrijk wordt vastgelegd.

Volgens het bedrijf zou de camera ongeëvenaarde kleurhelderheid opleveren, maar in onze foto’s zien we toch dat kleuren nogal fel en spectaculair worden weergegeven. Voor de prijsklasse waarin de moto g60s zich bevindt, is een 64 MP-hoofdcamera wel echt het maximale wat je kan verwachten. De Nokia G50, de Nokia X10 en de Oppo A74, die dicht bij de prijsklasse van de moto g60s komen, moeten het stellen met een 48 MP-hoofdcamera. De Samsung Galaxy A52 5G kreeg wel een 64 MP-hoofdcamera ingebouwd, maar komt ook met een stevige meerprijs.

Niet afgestraft voor gebrek aan 5G-compatibiliteit

De Motorola moto g60s is het enige toestel in onze reviewset die niet 5G-compatibel is. Aan de binnenzijde van het toestel vinden we een Mediatek Helio G95. Op dit moment geeft 5G-compatibiliteit nog niet veel meerwaarde. De veiling van het 5G-spectrum staat namelijk pas op de agenda in de tweede helft van 2022. Eens dat achter de rug is, kan de uitrol starten. Daarom tellen we nog geen minpunten voor het gebrek aan 5G-compatibiliteit.

Motorola hechtte in de Edge 20 Lite (349,99 euro incl. btw) wel meer belang aan de 5G-compatibiliteit. Voor dat aspect heeft de smartphone echter op enkele andere vlakken moeten inboeten. De camera en oplaadsnelheid gingen er namelijk op achteruit. De chip presteerde eveneens niet veel beter. Daarom besloten we op basis van de testen dat de Edge 20 Lite te weinig extra te bieden heeft om de moto g60s van Motorola links te laten liggen. Een plaats in onze top drie wist het toestel ook niet te bemachtigen.

Snelheidsduivel  

In de moto g60s besloot Motorola de focus ergens anders te leggen. Met dit toestel had de producent voor ogen om snel opladen aan te bieden voor een spotgoedkope prijs. Motorola slaagde wat ons betreft met glans. De moto g60s presteert veel beter in oplaadsnelheid dan de Samsung Galaxy A52 5G. Toegegeven was het ook geen complexe taak om het op dat vlak van Samsung te winnen, de review van de Galaxy A32 5G toonde al aan dat de A-reeks van Samsung geen snelheidsduivel is. De moto g60s daarentegen brengt snel opladen naar een groter publiek. Na 18 minuten is de batterij al voor de helft opgeladen, voor 80 procent heeft de smartphone 32 minuten de tijd nodig.

De overige geteste merken kunnen eveneens aan die snelheid niet tippen. Al onderneemt de Oppo A94 5G een heel goede poging. Over een halve batterij doet de smartphone er slechts drie minuten langer over. Bovendien kan de Oppo A94 5G ons charmeren door een langere batterijduur, waardoor het toestel de derde plaats wegkaapt.

.pro’s

  • Lage prijs
  • Snel opgeladen
  • Kwalitatieve hoofdcamera

.contra’s

  • Kleuren in video zijn te wit
  • Niet goed in het verwerken van meerdere taken tegelijk

De moto g60s is te verkrijgen in het blauw of grijs.

Android updatebeleid: De moto g60s ontvang twee jaar lang beveiligingsupdates. Dat is tot het vroege najaar van 2023. Twee jaar is de minimumperiode die Google voorschrijft.

3.     Oppo A94 5G

De Oppo A94 5G kaapt de derde plaats weg in onze top drie. Volgens de adviesprijs kost het toestel 319 euro (incl. btw). Aan die prijs is de smartphone op het moment van schrijven ook te vinden bij Vanden Borre en Coolblue.

Ben je op zoek naar een budgetvriendelijk 5G-toestel? Dan is de Oppo A-serie zeker aan te raden. Wij gingen aan de slag met de Oppo A94 5G en waren, zoals gezegd, onder andere te spreken over de oplaadsnelheid.

Oppo A94

Nooit zonder batterij

Daar komt nog bij dat je de Oppo A94 5G voor heel lange tijd kan gebruiken zonder een oplaadbeurt tussendoor. De 4.310 mAh-batterij hield het tijdens de prestatietest 807 minuten vol. Uit de drie geselecteerde toestellen steekt het uithoudingsvermogen van de Oppo A94 5G er met kop en schouders bovenuit.

De snelle oplaadtijd in combinatie met de sterke batterij zorgt ervoor dat werknemers echt al moeite moeten doen om niet bereikbaar te zijn wegens een lege batterij.

Probleemloos werken  

Aan de binnenzijde van het toestel is geen Qualcomm-chip te vinden zoals in de Samsung Galaxy A52 5G. Oppo nam de beslissing om een MediaTek Dimensity 800U aan te bieden. Wat ons betreft is dat geen verkeerde keuze, integendeel. De Oppo A94 5G beschikt over 8 GB RAM-geheugen waardoor de smartphone uitstekende prestaties kan neerzetten. Ten opzichte van de Oppo A74 5G scoort de A94 net iets beter, zowel op één als meerdere kernen. Alleen de Samsung A52 scoort nog hoger dan deze Oppo. Alle kantoortaken zal het toestel snel en zonder enige hapering verwerken.

Grafisch doet de Oppo A94 5G het beter dan alle andere budgettoestellen in de selectie. De smartphone beschikt dan ook als enige over de PowerVR GM9446. Voor wie van gamen houdt, kan dit zeker de doorslag geven. Grafisch vertonen de beelden veel detail en het dieptezicht zit goed.

Budgetbeelden

Waar de Oppo A94 5G dan weer duidelijk heeft gecompenseerd is op de camera’s. Wanneer we een foto trekken met weinig omgevingslicht, zien we dat de kleuren erg verzadigd zijn. De fabrikant probeert de kwaliteit te compenseren door de 48 MP-hoofdcamera te vergezellen van een ultragroothoekcamera van 8 MP, maar meer is in dit geval niet beter.

.pro’s

  • Kleuren van het AMOLED-scherm
  • Mooie beelden met AI-verfraaiing
  • Snelladen
  • Batterij die lang meegaat
  • Grafische capaciteit

.contra’s

  • Beeldverversing
  • Duurder dan andere toestellen in de A-serie

De Oppo A94 5G is beschikbaar in blauw en zwart. 

Android updatebeleid: De Oppo A94 5G zal drie jaar lang beveiligingsupdates ontvangen, tot het voorjaar van 2024. 

Keuze hangt af van wensen

Onze top drie is bij deze uit de doeken gedaan. Waar je de voorkeur voor bedrijfstoestellen zelf legt, zal afhangen van de vereisten. Natuurlijk hier en daar wat gecombineerd met je wensen. De Samsung Galaxy A52 5G is een topper als je een goede schermkwaliteit en snelle gebruikservaring hoog in het vaandel draagt. Uit onze test kwam dit model in ieder geval al als lievelingssmartphone uit de bus.

review

Samsung Galaxy A52 5G review: duidelijke A-kwaliteit vandaag en klaar voor de toekomst

Fotoliefhebbers zullen dan weer verkocht zijn door de lage prijs van de moto g60s van Motorola in combinatie met de uitstekende 64 MP-hoofdcamera. Ben je bovendien iemand die het al eens durft te vergeten om ’s nachts het toestel aan de lader te hangen, dan is het snelle oplaadvermogen van de moto g60s je beste vriend.

review

Motorola moto g60s review: sterke basis met onscherpe rand

Ben je dan weer iemand die het liefst dag en nacht rekent op zijn toestel? Dan is de Oppo A94 5G de juiste oplossing. Gamers die niet veel budget meer over hebben nadat de PlayStation 5 een gat in de spaarrekening heeft geslagen, zullen ook met een gerust hart hun geld kunnen uitgeven aan de Oppo A94 5G. Het toestel zette grafisch de beste prestaties neer in vergelijking met de andere toestellen van Oppo, Nokia, Samsung en Motorola uit deze test.

review

Oppo A94 5G review: een dubbeltje op zijn kant


Andere kandidaten

Voor deze top drie hebben we in totaal acht smartphones getest. Hieronder vind je de andere deelnemers uit de massatest die de lijst niet hebben gehaald:

review

Motorola Edge 20 Lite review: extra rand voor de liefhebber

review

Nokia G50 review: een duidelijk doel, maar niet perfect uitgevoerd

review

Nokia X10 review: extra garantie en 3 jaar Android-updates als troef

review

Oppo A74 5G review: een goede leerling, maar niet de beste van de klas

review

Samsung Galaxy A32 5G review: ondermaatse prestaties verscholen in een A-reeks

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home