Nokia-producent HMD Global gaat telefoons onder eigen naam bouwen

Nokia HMD

HMD Global, al enkele jaren de producent van telefoons onder de merknaam Nokia, gaat nu ook toestellen onder zijn eigen naam uitbrengen. Tijdens MWC 2024 zouden we mogelijk het eerste resultaat daarvan zien.

Oprichter en CEO van HMD Global, Jean-Francois Baril, kondigde in september 2023 op LinkedIn aan dat zijn bedrijf telefoons gaat uitbrengen onder zijn eigen merknaam. HMD produceert nu al enkele jaren smartphones onder de Nokia-merknaam.

lees ook

Nokia G42 review: smartphone in een purperen doe-het-zelf-jasje 

De plannen worden stilaan een stukje concreter. Het Finse bedrijf deelt een korte teaser waaruit af te leiden valt dat er nieuwe telefoons, oortjes en mogelijk ook een tablet op komst zijn. Naar alle verwachtingen zal het aanstaande Mobile World Congress 2024 eind februari wel eens de ideale timing kunnen zijn voor HMD Global om de nieuwe productlijn te lanceren.

Uitbreiding

Baril verduidelijkt dat de HMD-telefoons een toevoeging aan het portfolio gaan zijn. Het eigen merk gaat dus in harmonie met de Nokia-serie bestaan. Daarnaast zal HMD ook nog “spannende samenwerkingen” aangaan, maar Baril verduidelijkte nog niet met wie juist. HMD Global blijft zichzelf ook met trots ‘maker van Nokia-telefoons’ noemen, dus het lijkt nog niet onmiddellijk van de iconische merknaam te willen afstappen.

De HMD-oprichter benadrukt bovendien ook dat het bedrijf trouw blijft aan betaalbaar en duurzaam design. Baril noemt HMD zelfs een leider op gebied van duurzaamheid. Het doet meteen de vraag stellen of toekomstige gebruikers van HMD-telefoons hun toestel dan ook zelf gaan kunnen repareren, zoals de Nokia G42.

Op zich heeft HMD natuurlijk al de nodig kennis en infrastructuur, met de productie van de Nokia-telefoons. Baril zet het allemaal netjes op een rij:

  • Wereldwijde distributie
  • Operationeel netwerk
  • Gevestigde in-house software
  • R&D-departement
  • Uitgebreid portfolio voor zakelijke oplossingen
  • Schaalbaar platform voor e-commerce
  • Ervaren werknemers

Dat is natuurlijk een mooie verzameling aan assets. De vraag is alleen of de wereld zit te wachten op nog een lijn van toestellen-voor-een-budget, die niet echt gaan kunnen profiteren van de bekende merknaam die Nokia ten minste uiteindelijk nog steeds wel is.

Om enige verwarring te voorkomen: Nokia heeft zelfs niets meer te maken met de productie van de telefoons die in zijn naam worden uitgegeven. HMD Global nam het exclusieve recht om de merknaam te mogen gebruiken in 2014 over van Microsoft. Nokia voerde vorig nog een rebranding door om duidelijk te maken dat het geen telefoonfabrikant meer is. Het bedrijf blijft wel nauw verbonden met de industrie, als één van de grootste Europese leveranciers van mobiele netwerkinfrastructuur.


Dit artikel verscheen origineel op 13 september 2023. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home